Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα μέτωπα της φωτιάς έχουν περικυκλώσει την Αττική και η πύρινη λαίλαπα δεν αφήνει τίποτα στο διάβα της. Πέρα από τις δασικές εκτάσεις που συνεχίζουν να καίγονται και τις περιουσίες που χάνονται, μεγάλα θύματα της φωτιάς έγιναν τα ζώα της ευρύτερης περιοχής της Βαρυμπόμπης, της Ιπποκρατείου Πολιτείας, των Αφιδνών και του Καπανδριτίου. Δυστυχώς, πολλά ζώα δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, καθώς τα πρόλαβαν οι φλόγες είτε επειδή δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τη μανία της φωτιάς είτε επειδή ήταν ακόμα δεμένα στις αυλές των σπιτιών και ξεχασμένα από τους ιδιοκτήτες τους. Πολλά άγρια ζώα και πουλιά, τα οποία κατοικούσαν μέσα στα δάση έχασαν τη ζωή τους από τις φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς και πολλά άλλα αποπροσανατολίστηκαν, βγαίνοντας εκτός της περιοχής τους. Το Reader.gr ήρθε σε επαφή με οργανισμούς και φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες αυτές τις δύσκολες ώρες προσπαθούν τα περιθάλψουν όσα οικόσιτα ή άγρια ζώα βρίσκουν έξω στις καμένες εκτάσεις.

«Εγκατέλειψαν τα σκυλιά δεμένα στις αυλές»

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης και της Αττικής περιγράφει στο Reader.gr η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων του «Dog's Voice», Σταματίνα Σταματάκου. «Η κατάσταση που επικρατεί είναι τραγική. Είναι απλά για να δακρύζεις από απόγνωση. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν 150 σκυλιά και 30 γάτες και δεν μας αφήνουν να τα μεταφέρουμε σε ένα καταφύγιο στον Κάλαμο», λέει χαρακτηριστικά η κυρία Σταματάκου και εξηγεί ότι η φωτιά πλησιάζει σιγά-σιγά το σημείο που βρίσκονται. «Δεν μας επιτρέπουν να περάσουμε τον δρόμο και προσπαθούμε να βρούμε μία λύση ώστε να σώσουμε τα ζώα. Η τελευταία μας επιλογή είναι απλά να ανοίξουμε τα κλουβιά», συμπληρώνει η ακτιβίστρια.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί η κυρία Σταματάκου εξηγεί ότι πολλά ζώα που βρίσκονταν μέσα στο δάσος κάηκαν, καθώς δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες, οι οποίες τα περικύκλωσαν. Όπως εξηγεί στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, υπάρχουν πολλά καταφύγια ζώων, τα οποία πρέπει να εκκενωθούν. Η Σταματίνα Σταματάκου εξηγεί ότι υπάρχουν αμέτρητα ζώα και προσπαθούν να τους βρουν κάποια στέγη. Όπως σημειώνει, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή καθώς ο μεγάλος αριθμός και ο λίγος χρόνος κάνουν το εγχείρημα πολύ δύσκολο. «Από το βράδυ μέχρι και τώρα κανένας στο Dog's Voice δεν έχει κοιμηθεί, καθώς αναζητούμε όσα περισσότερα σκυλάκια και γατάκια μπορούμε για να τα σώσουμε και να τους βρούμε μία στέγη. Δυστυχώς, πολλοί ιδιοκτήτες εγκατέλειψαν τα σκυλιά δεμένα στις αυλές, αφήνοντάς τα στη μοίρα τους μέχρι να τα κάψουν οι φλόγες. Εδώ και δύο μέρες προσπαθούμε να τα βρούμε και να τα σώσουμε», προσθέτει.

Στη συνέχεια η κυρία Σταματάκου αναφέρει ότι έχει δημιουργηθεί μια ειδική πλατφόρμα στο Dog's Voice, όπου πολίτες μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον για να φιλοξενήσουν εγκαταλειμμένα ζώα για όσο χρονικό διάστημα το επιθυμούν. «Μέσα από αυτή την πλατφόρμα οι ιδιοκτήτες που έχασαν τα ζώα τους πάνω στην αναμπουμπούλα της φωτιάς μπορούν να τα ξαναβρούν» ανέφερε η ακτιβίστρια και συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής πάνω από 1.000 πολίτες έχουν δείξει ενδιαφέρον. 

Στις φλόγες παραδόθηκε καταφύγιο ζώων στο Πολυδένδρι

Δεν γλίτωσε από την πύρινη μανία το καταφύγιο αδέσποτων ζώων «A little Shelter» της Κατρίνας Τσάνταλη. Σύμφωνα με ανάρτησή της, η μεγάλη φωτιά το κατέστρεψε ολοσχερώς. Παρ' όλα αυτά όμως λίγο πριν οι φλόγες «καταπιούν» το καταφύγιο, κατάφερε να το εκκενώσει απ' όλα τα ζώα που φιλοξενούνταν μέσα σε αυτό.

Σε ανάρτησή της η κυρία Τσάνταλη αναφέρει τα εξής:

«Το καταφύγιό μας επίσημα δεν υπάρχει πια. Τα ζώα μας είναι σε ασφαλές μέρος και αυτό έχει σημασία. Δεν έχουμε λόγια αυτή τη στιγμή. Το μόνο σίγουρο πως θα τα ξανακάνουμε όλα. Συγκεντρωνόμαστε να σώσουμε ότι άλλα ζώα μπορούμε. Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον και τις προσευχές. Προσεύχομαι για όλους μας, να περάσει σύντομα αυτός ο εφιάλτης. Καλή δύναμη και καλή τύχη.

Κατρίνα»

https://www.instagram.com/p/CSOmvdGL5nd/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Πολλά άγρια ζώα έχουν καεί 

Σύμφωνα με ειδικούς του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής - ANIMA, οι οποίοι μίλησαν στο Reader.gr, ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την καταστροφή που έχει προξενήσει στην πανίδα η μεγάλη πυρκαγιά. Σύμφωνα όμως με τους υπολογισμούς τους, η ζημιά πρέπει να είναι μεγάλη καθώς υπολογίζεται ότι πάρα πολλά ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις φλόγες. Ακόμα όμως δεν μπορούν να πουν με σιγουριά κάτι διότι μετά τη νέα αναζωπύρωση έχουν σταματήσει να αναζητούν ζώα μέσα στο δάσος. «Περιμένουμε να κοπάσει η φωτιά, προκειμένου να εντοπίσουμε όσα ζώα είναι τραυματισμένα και να καταγράψουμε όσα δεν τα κατάφεραν» σημειώνουν χαρακτηριστικά.  «Έτσι όπως βαίνουν τα πράγματα σε κάθε πυρκαγιά θα έχουμε απώλειες σε ζωές πουλιών, ερπετών, θηλαστικών εντόμων, άλλα, αν συμπεριφερθούμε σωστά μετά, η άγρια ζωή θα ανακάμψει. Τουλάχιστον όσο οι καταστροφές θα συνεχίσουν να είναι της κλίμακας αυτών που ζούμε τα τελευταία χρόνια».

Εκκενώνει και το καταφύγιο σκύλων «Save a Greek Stray» η Εριέττα Κούρκουλου

Εκκενώνεται το καταφύγιο «Save a Greek Stray» της Εριέττας Κούρκουλου, καθώς πλέον η φωτιά πλέον απειλεί τα σκυλιά που φιλοξενούνται στον χώρο. Στον χώρο του καταφυγίου πέρα από αρκετά σκυλιά διαμένουν 30 κατσικάκια, ένα άλογο, ένα πόνυ, ένα γαϊδουράκι, 2 γουρουνάκια, 2 αγελάδες, και πολλές κότες. Η εκκένωση ενός τόσο μεγάλου αριθμού ζώων είναι πρόκληση και όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Instagram: «Η μεταφορά και η μετακίνηση όλων αυτών των ζώων είναι πάρα πολύ δύσκολη και κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να τα μεταφέρουμε όλα σε ασφαλές σημείο, με την βοήθεια εθελοντών και φίλων». Λόγω της φωτιάς που κατακαίει ό,τι βρίσκει στο πέρασμά της αρκετοί δρόμοι είναι κλειστοί και οι συγκοινωνίες γίνονται μετ' εμποδίων.

Δείτε την ανάρτηση της Εριέττας Κούρκουλου

https://www.instagram.com/p/CSO9QRWIYLI/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Σώθηκαν τα άλογα που κινδύνεψαν στην πρώτη φωτιά της Βαρυμπόμπης 

Σώθηκαν τα άλογα, τα οποία κινδύνευσαν κατά τη διάρκεια της πρώτης φωτιάς στη Βαρυμπόμπη. Τα ζώα βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας στο Μαρκόπουλο και σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με το Γραφείο τύπου της Ομοσπονδίας στις εγκαταστάσεις τους βρίσκονται 250 άλογα. Μάλιστα οι υπεύθυνοι κατάφεραν και εντόπισαν και πέντε ακόμα τα οποία αγνοούνταν από το βράδυ της Τρίτης όταν η πρώτη φωτιά είχε κατακάψει τον Ιππικό Όμιλο Βαρυμπόμπης. Όπως αναφέρουν όταν βρέθηκαν, όλα ήταν καλά στην υγεία τους, παρόλα αυτά όμως αντιμετώπιζαν κάποιους μικροτραυματισμούς. Ακόμα είχαν έντονο στρες μετά την τραυματική εμπειρία που είχαν με τις φλόγες.

Σε ανάρτησή της στο facebook η Ομοσπονδία αναφέρει τα εξής:

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας και την αμέριστη συνδρομή όλων των φιλίππων και ανθρώπων της ιππασίας εκκενώθηκαν όλοι οι ιππικοί όμιλοι στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, η οποία επλήγη από την πυρκαγιά χθες Τρίτη, 3/8.  253 αθλητικά άλογα, 23 πόνι και 2 γαϊδουράκια έχουν μεταφερθεί σώα και ασφαλή στο «σπίτι» τους στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, όπου έχουν την καλύτερη φροντίδα. Βρέθηκαν και τα πέντε αθλητικά άλογα που αγνοούνταν χθες το βράδυ!

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την ΕΟΙ και όλους τους φιλίππους για προμήθειες σε χόρτο, τροφές αλόγων και ροκανίδι, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των αλόγων μας.  Παράλληλα γίνεται προσπάθεια μιας πρώτης αποτίμησης των ζημιών στις ιππικές εγκαταστάσεις του ιππικών Ομίλων και από ότι φαίνεται τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστη η εγκατάσταση του Ιππικού Ομίλου Βαρυμπόμπης. Η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας ευχαριστεί θερμά όλους τους ανθρώπους της ιππασίας και όσους βοήθησαν στην έγκαιρη απομάκρυνση των αλόγων και την μεταφορά τους στο Μαρκόπουλο, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, καθώς και όσους με τις πολύτιμες πληροφορίες τους συνέβαλαν στην περισυλλογή των ελευθέρων αλόγων!.

Από την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA