Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις φλόγες έχει παραδοθεί η βόρεια Εύβοια, με τους κατοίκους της περιοχής να ζουν εφιαλτικές στιγμές καθώς η πύρινη λαίλαπα έχει κατακάψει στο πέρασμά της σπίτια, αυτοκίνητα και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου. Ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση στα Βασιλικά, όπου οι φλόγες έχουν μπει μέσα στον οικισμό, με σπίτια να έχουν πάρει φωτιά. Πλώτα μέσα βρίσκονται σε ετοιμότητα στο λιμάνι για ενδεχόμενη απομάκρυνση κατοίκων.

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου η φωτιά περικύκλωσε το χωριό Βουτά, με τους κατοίκους και τους πυροσβέστες να προσπαθούν με ό,τι μέσο διέθεταν να προστατέψουν σπίτια και περιουσίες. Ωστόσο, δεν τα κατάφεραν, καθώς η πύρινη λαίλαπα εισέβαλε στο χωριό και έφτασε στα πρώτα σπίτια. Ο στόχος των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι να περιοριστεί η εξάπλωση της φωτιάς προς το Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων και να μην κινδυνεύσει η Ιστιαία και το υπόλοιπο του βόρειου τμήματος στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Την ίδια ώρα, το μέτωπο της φωτιάς που σαρώνει την βόρεια και ανατολική πλευρά της Εύβοιας από τον κόλπο του Ευβοϊκού έως τις ακτές του Αιγαίου έχει προκαλέσει την εντολή για εκκένωση στις περιοχές Μονοκαρυά και Κάτω Μονοκαρυά, Γαλατσάδες, Καματριάδες και Μηλιές. Περικυκλωμένες από τις φλόγες οι οικισμοί στον Βουτά, στα Βασιλικά και στο Ψαροπούλι, ενώ από την νότια πλευρά του πύρινου μετώπου, η φωτιά κινδυνεύει από την Δαφνούσσα να εισέλθει στο Προκόπι και σε ένα παρθένο δάσος. Εκεί φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί κάπως η ανάπτυξη του πύρινου μετώπου. Αντίστοιχα δύσκολη η κατάσταση στο Σπαθάρι και έξω από το Μαντούδι.

Στην περιοχή επιχειρούν 475 πυροσβέστες, με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Επίσης, επιχειρούν 84 στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Στρατού ως πεζοπόρα τμήματα. Ταυτόχρονα, το πολεμικό Ναυτικό έχει διαθέσει τορπιλάκατο που βρίσκεται στο λιμάνι της Αγίας Άννας, ενώ στη σκάλα Ωρωπού έχουν διατεθεί 2 αρματαγωγά και 15 λέμβοι με 197 στελέχη για τη μεταφορά πολιτών, εφόσον χρειαστεί. Το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διασώσεων. Ο αριθμός των εθελοντικών ομάδων είναι μεγάλος και έχουν διατεθεί 40 μηχανήματα έργου και 25 υδροφόρες από την Περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σε γυμναστήρια θα φιλοξενηθούν πυρόπληκτοι από την Εύβοια

Για την προσωρινή φιλοξενία των πληγέντων κατοίκων στην Εύβοια, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει επίσης θέσει στη διάθεσή τους δύο κλειστά γυμναστήρια σε Χαλκίδα και Σχηματάρι, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτάκης, καθώς και τον χώρο στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, στη Λειβαδιά. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μερίμνησε και ήδη απέστειλε απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να είναι εφικτή και εξασφαλισμένη η φιλοξενία συνολικά 500 ατόμων. Η Περιφέρεια ήδη παρέχει προσωρινή στέγαση σε πάνω 2.000 πολίτες.

«Κραυγή αγωνίας» από τον Δήμαρχο Μαντουδίου

«Εάν δεν γίνει σωστή κινητοποίηση από την Πυροσβεστική θα καεί όλο το νησί, ήδη έχει καεί το μισό», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. «Η φωτιά έφτασε στην Ιστιαία, εάν δεν γίνει η κινητοποίηση που πρέπει θα φτάσει στην Γέφυρα της Χαλκίδος», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ρεαλιστικό είναι το σενάριο το ισχυρό πύρινο μέτωπο στην Εύβοια να επεκταθεί τόσο ώστε να φτάσει στα Πολιτικά, δηλαδή απόσταση ιδιαιτέρως μακρινή από τα σημεία στα οποία μαίνεται μέχρι ώρας, τόνισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση, έχουμε το βόρειο μέτωπο το οποίο ουσιαστικά διατρέχει το νησί από την μια άκρη στην άλλη, καίει χωριά», είπε.

Η εκτίμηση του Meteo για την εξάπλωση της φωτιάς

Η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) παρουσιάζει πιλοτική εκτίμηση για την εξάπλωση της δασικής φωτιάς που μαίνεται στη βόρεια Εύβοια. Η εκτίμηση αποτελεί προϊόν αξιολόγησης των διαθέσιμων δορυφορικών παρατηρήσεων και των επιχειρησιακών δεδομένων πρόγνωσης καιρού του ΕΑΑ - meteo.gr, ενώ εντάσσεται στα πλαίσια της άτυπης συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας και την Ειδική Δύναμη Πολιτικής Προστασίας της Πορτογαλίας.

Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις με τις οποίες μας φέρνει σήμερα αντιμέτωπους η νέα πραγματικότητα των δασικών πυρκαγιών, το ΕΑΑ - meteo.gr προτάσσει την ουσιαστική, επιστημονική συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, με στόχο μία περισσότερο ολοκληρωμένη διαχείριση και αντιμετώπιση των πυρκαγιών του παρόντος και του μέλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εκκίνηση αυτής της καταρχήν άτυπης συνεργασίας, προϊόν της οποίας είναι ο παραπάνω χάρτης.

Δορυφορικές εικόνες απο τον δορυφόρο Aqua MODIS της NASA το απόγευμα του Σαββάτου 07/08 αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής που εκτυλίσσεται στην χώρα μας λόγω των πολλαπλών μεγάλων δασικών πυρκαγιών κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Οι δορυφορικές λήψεις δείχνουν τις μεγάλες εκτάσεις των πύρηνων μετώπων και εκτεταμένες ζώνες κάπνου να εκτείνονται προς τα νότια ως αποτέλεσμα της στροφής των ανέμων σε βόρειους τις τελευταίες ώρες σε μεγάλο βάθος της τροπόσφαιρας (Εικόνα). Ενδεικτικό στοιχείο της έντασης των δασικών πυρκαγιών και σήμερα αποτελεί το γεγονός πως παροδικά παρατηρείται δημιουργία πυροσωρειτών (pyrocumulus) πάνω από το πλούμιο του καπνού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA