Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον μαζικό θάνατο δεκάδων πελαργών έχουν προκαλέσει οι φωτιές που έχουν ξεσπάσει την τελευταία εβδομάδα στην Αττική. Ο καπνός, ο οποίος έχει κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική έχει αποπροσανατολίσει τα πουλιά, τα οποία χάνουν τον δρόμο τους και αρκετά από αυτά πέφτουν πάνω στα ηλεκτροφόρα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ. Φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής. «Άτυχοι πελαργοί έχουν εντοπιστεί νεκροί, αφού προσέκρουσαν πρώτα πάνω στα ηλεκτροφόρα καλώδια», εξηγεί, μιλώντας στο Reader.gr, η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής, ΑΝΙΜΑ, Μαρία Γανωτή. Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί στα βόρεια της Αττικής και κυρίως σε περιοχές που γειτνίαζαν με τα σημεία που είχαν εκδηλωθεί οι καταστροφικές πυρκαγιές.

Τα πουλιά ζαλίζονται και πέφτουν πάνω στα ηλεκτροφόρα σύρματα του ΔΕΔΔΗΕ

Η κυρία Γανωτή σημείωσε στη συνέχεια ότι «πέρα από την άμεση καταστροφή που προκάλεσε η φωτιά στην πανίδα της Αττικής, προκαλεί τώρα και έμμεση, καθώς οδηγεί στον θάνατο δεκάδες πελαργούς», οι οποίοι πέφτουν πάνω στα σύρματα του ΔΕΔΔΗΕ. «Οι πελαργοί περνούν πάνω από τη φλεγόμενη Αττική, καθώς το πρόγραμμά τους είναι να συγκεντρωθούν στην παράκτια γραμμή από Λαύριο μέχρι Λαγονήσι και έπειτα από μία μικρή στάση να συνεχίσουν για Αφρική», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως λόγω του έντονου καπνού που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, «τα πουλιά ζαλίζονται και πέφτουν πάνω στα ηλεκτροφόρα σύρματα του ΔΕΔΔΗΕ», με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

Σε ποιες περιοχές εντοπίζεται το πρόβλημα 

Η ίδια προσθέτει ότι σε Βριλήσσια, Ανθούσα, Γέρακα και Χαλάνδρι έχουν εντοπιστεί σμήνη πουλιών που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και κάνουν συνεχόμενους κύκλους. Σε αυτές τις περιοχές, επίσης, εντοπίστηκαν νεκροί πελαργοί χτυπημένοι από ηλεκτρικό ρεύμα. Το φαινόμενο έχει ξεκινήσει να παρατηρείται από το Σάββατο και σύμφωνα με όσα έχουν δει τα μέλη της ANIMA μέχρι και τώρα, υπάρχουν πουλιά που ακόμα προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους προς την παράκτια ζώνη και υπάρχει κίνδυνος να πέσουν πάνω στα καλώδια της ηλεκτροδότησης.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=315&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmichalis.bouras%2Fvideos%2F519285175823133%2F&show_text=false&width=560&t=0

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες εάν εντοπίσουν τραυματισμένο πουλί 

Όπως σημειώνει η κυρία Γανωτή, το φαινόμενο είναι πρωτόγνωρο καθώς «ποτέ δεν είχαμε τόσα θύματα καλωδίων μέσα στην Αθήνα. Εύχομαι σε όσα καταφέρουν να φτάσουν στο Αιγαίο, να συνεχίσουν απρόσκοπτα το ταξίδι για την Αφρική, που ούτως ή άλλως είναι πολύ επικίνδυνο». «Παρακαλούμε όλο τον κόσμο αν εντοπίσει έναν νεκρό πελαργό να στείλει μια φωτογραφία, για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τους πιο επικίνδυνους πυλώνες και να ζητήσουμε από τον ΔΕΔΔΗΕ να τους μονώσει. Αν εντοπίσουν ζωντανό πελαργό τραυματισμένο, παρακαλούμε να μας καλέσουν άμεσα στο 6972664675», αναφέρει η πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA