Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Γορτυνία και στην Εύβοια, στην Αττική οι πυρόπληκτοι μετρούν τις πληγές που άφησε με το πέρασμά της η φωτιά. Βλέπουν μόνο καμένα δάση, κατεστραμμένα σπίτια και κόπους μιας ζωής να έγιναν στάχτη μέσα σε λίγες ώρες και δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν τον εφιάλτη που έζησαν. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με εκτίμηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus, από τη φωτιά στην Εύβοια κάηκαν περίπου 700.000 στρέμματα (πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή). 

Στο μεταξύ, οι μετεωρολόγοι μετά τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες προβλέπουν βροχές και καταιγίδες για την Εύβοια (από το πρωί της Πέμπτης) και σε αυτή τη βροχή ελπίζουν και οι ντόπιοι, αρκεί να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση στην Αττική προχωρά με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες καταγραφής των ζημιών, προκειμένου να μπορέσουν οι πυρόπληκτοι να λάβουν από τις 18 Αυγούστου τα χρήματα των αποζημιώσεων (όλα τα μέτρα εδώ). 

Φωτιά: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Γορτυνία 

Νέα αναζωπύρωση της φωτιάς σημειώθηκε από το μεσημέρι της Τετάρτης στη Γορτυνία και πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή ανάμεσα στο Λιβαδάκι και το Καστράκι. Για τα συγκεκριμένα χωριά έχει εκδοθεί εντολή εκκένωσης από τις προηγούμενες ημέρες. Το μεσημέρι δόθηκε εντολή εκκένωσης για το χωριό Καλλιάνι, στον δήμο Τροπαίων. Μάλιστα, άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες, προειδοποιώντας τους κατοίκους για τον κίνδυνο.

Λίγο μετά τις 17:00, οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώθηκαν - εκτός από το Καλλιάνι - στους οικισμούς Όχθια, Αετορράχη ενώ λίγο πριν τις 18:00 οι φλόγες πλησίασαν το χωριό Νεοχώρι. Η μάχη πυροσβεστών και κατοίκων είναι μεγάλη, ώστε να μην περάσει η φωτιά μέσα στους οικισμούς. Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν και σε Καστράκι, Πυρρί, Λιβαδάκι ενώ τα εναέρια μέσα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού μέχρι την δύση του ήλιου. Οι πυροσβεστικές βρίσκονται διαρκώς τις τελευταίες μέρες στην Αρκαδία και επιχειρούν, όπου παρουσιάζεται ανάγκη, για την αντιμετώπιση των συνεχών αναζωπυρώσεων.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, «έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να φθάσουν μέχρι τα 5 μποφόρ, και αυτό δεν είναι καλό».

Καραμανλής από Βαρυμπόμπη: «Δίπλα στους πληγέντες»

Το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε τις περιοχές της Βαρυμπόμπης που επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καραμανλής, «θα σταθούμε δίπλα στους πληγέντες για να επουλωθούν οι πληγές όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Οι μηχανικοί μας εργάζονται ακατάπαυστα και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθεί ταχύτατα η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών».

Η δήλωσή του μέσω Facebook:

«Επισκέφτηκα τη Βαρυμπόμπη όπου συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών από τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου μας. Οι εικόνες που αντικρίσαμε μας προκαλούν οδύνη. Όμως όλοι μαζί, η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς, θα σταθούμε δίπλα στους πληγέντες για να επουλωθούν οι πληγές όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

Οι μηχανικοί μας εργάζονται ακατάπαυστα και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθεί ταχύτατα η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών. Και γι' αυτό θέλω δημόσια - όπως το έκανα και κατ´ ιδίαν- να τους ευχαριστήσω. Να είναι βέβαιοι οι συμπολίτες μας που δοκιμάζονται αυτή την ώρα ότι δεν θα μείνει κανείς μόνος».

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkostaskaramanlis.gr%2Fposts%2F4525130510871371&show_text=true&width=500

Καιρός: Ελπίδα και από τις βροχές 

Μετά τις πυρκαγιές, έρχονται βροχές και καταιγίδες. Μάλιστα, στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα και τη Μακεδονία έπεσαν οι πρώτες ψιχάλες ενώ στην Εύβοια, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα σημειωθούν βροχές από το πρωί της Πέμπτης, 12 Αυγούστου. Πάντως, την Τετάρτη ξέσπασε καταιγίδα μαζί με χαλάζι στην Καβάλα, με τους δρόμους να γίνονται ποτάμια από τη βροχή. Χαλάζι, όμως, έπεσε και στη Λαμία. Από το πρωί της Πέμπτης, μάλιστα, οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρούν σταδιακά και καταιγίδες αναμένονται στην Εύβοια. 

Η απομάκρυνση των πολύ θερμών αερίων μαζών από την περιοχή θα συνοδευτεί από καταιγίδες αρχικά στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας το απόγευμα της Τετάρτης, 11 Αυγούστου (με τοπικές χαλαζοπτώσεις) και από το πρωί της Πέμπτης θα έχουμε βροχές και καταιγίδες στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. 

Ο χάρτης δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν καταιγίδες το πρωί της Πέμπτης, 12 Αυγούστου. Μάλιστα, στις πληγείσες περιοχές από τις καταστροφικές φωτιές των προηγούμενων ημερών στην Εύβοια, καθώς οι αργά κινούμενες καταιγίδες μπορεί να προκαλέσουν τοπικά προβλήματα. Και γι' αυτό χρειάζεται πολλή προσοχή. Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης

Δείτε πού βρέχει τώρα 

https://embed.windy.com/embed2.html?lat=38.005&lon=25.818&detailLat=38.005&detailLon=25.818&width=650&height=450&zoom=6&level=surface&overlay=rain&product=ecmwf&menu=&message=&marker=&calendar=now&pressure=&type=map&location=coordinates&detail=&metricWind=default&metricTemp=default&radarRange=-1

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Ισχυρές καταιγίδες από τις επόμενες ώρες 

Στην αλλαγή του καιρού από τις επόμενες ώρες αναφέρεται και  ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης. «Ισχυρές καταιγίδες αναμένεται να αναπτυχθούν τις αμέσως επόμενες ώρες στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας οι οποίες προς το βράδυ αλλά και μέσα στη νύχτα θα μετατοπιστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το δυτικό βορειοδυτικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα αυτά θα βοηθήσουν σημαντικά στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αρκαδία και την Εύβοια από την άλλη όμως πλευρά είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα στην κεντρική Μακεδονία, στην Χαλκιδική και γενικότερα σε περιοχές που βρέχονται από το δυτικό - βορειοδυτικό Αιγαίο». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA