ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/08/2021 09:15

Φωτιά στην Εύβοια: Πάνω από 510.000 στρέμματα έγιναν στάχτη – Εικόνες από τις καμένες περιοχές

Στάχτες και αποκαΐδια έχει αφήσει πίσω της η καταστροφική μανία της φωτιάς, με τις δορυφορικές εικόνες από τη βόρεια Εύβοια να σοκάρουν - Κάηκαν πάνω από 510.000 στρέμματα!

Φωτιά στην Εύβοια: Πάνω από 510.000 στρέμματα έγιναν στάχτη – Εικόνες από τις καμένες περιοχές
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Πάνω από 510.000 στρέμματα έχουν καεί στη βόρεια Εύβοια από τη μανία της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή για 10η ημέρα, με τις δορυφορικές εικόνες να είναι ενδεικτικές της απόλυτης καταστροφής στην περιοχή. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες του meteo.gr από τον ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό δορυφόρο Sentinel-2, όπου καταγράφονται από ψηλά οι καμένες εκτάσεις στο βόρειο κομμάτι του νησιού.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών - meteo.gr, οι καμένες εκτάσεις την Κυριακή (8/8) ήταν περίπου 460.000 στρέμματα ενώ την Τετάρτη (11/8) 510.000 στρέμματα! Αυτό σημαίνει πως οι εκτάσεις που κάηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες ανέρχονται σε 50.000 στρέμματα περίπου.

Στις παρακάτω εικόνες παρουσιάζονται με καφέ αποχρώσεις οι καμένες περιοχές και τα κυριότερα ενεργά μέτωπα το μεσημέρι της Κυριακής 8/8 και αντίστοιχα οι καμένες εκτάσεις το μεσημέρι της Τετάρτης 11/8 ενώ σημειώνονται και οι περιοχές που κάηκαν στο διάστημα των τελευταίων 3 ημερών.

Οι καμένες περιοχές στη Βόρεια Εύβοια το μεσημέρι της Κυριακής 8/8
Οι καμένες περιοχές στη Βόρεια Εύβοια το μεσημέρι της Τετάρτης 11/8

Η εξέλιξη των πύρινων μετώπων

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης σε διάφορα μέτωπα στη χώρα ενώ ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στις φωτιές που εκδηλώθηκαν σε Αττική (Πάρνηθα και Μάνδρα), Βόρεια Εύβοια, Λακωνία, Ηλεία – Αρκαδία καθώς και Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν ισχυρές δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας καθώς και μέσω διμερών συμβάσεων. Επίσης, συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η ΕΛ.ΑΣ., το Λ.Σ., εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά:

• Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από τη Γαλλία με 40 πυροσβέστες, από το Κατάρ με 40 πυροσβέστες, από το Κουβέιτ με 40 πυροσβέστες και 4 οχήματα και από το Ισραήλ με 16 πυροσβέστες. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

• Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα, Πέμπτη, στην περιοχή Γκίνη στη Μάνδρα Αττικής είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα καθώς και 1 Ε/Π και 2 Α/Φ.

• Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν 858 πυροσβέστες με 46 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 230 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης, για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 4 Ε/Π και 3 Α/Φ (2 Ilyushin Il-76 και το Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

• Στη δασική πυρκαγιά της Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα και 1 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες ΟΤΑ.

• Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, επιχειρούν 678 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 218 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 200 πυροσβέστες με 59 οχήματα, από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα και από Αυστρία 39 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης, για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 3 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

• Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Φούρκα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 76 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 29 οχήματα καθώς και 1 Ε/Π και 1 Α/Φ.

Όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος στην Επικράτεια παραμένουν σε γενική επιφυλακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΦΩΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ