Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι τάσεις στο επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού είναι αυξητικές με τους λοιμωξιολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, λόγω Δεκαπεντάυουστου. Τα πλοία φεύγουν γεμάτα, η Αθήνα αδειάζει, τα νησιά γεμίζουν και η ανησυχία εξαιτίας της δεδομένης δοασποράς κορονοϊού μεγαλώνει. Αυξημένη ήταν λοιπόν και σήμερα, Σάββατο, 14 Αυγούστου, η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά καθώς έφυγαν και οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου αλλά και πολύς κόσμος ενόψει του Δεκαπενταύγουστου.

Διαβάστε ακόμη: Μόνο εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους και το φθινόπωρο - Πότε «κλειδώνουν» οι αποφάσεις

Από το λιμάνι του Πειραιά καθημερινά αυτές τις ημέρες επιβιβάζονται κατά μέσο όρο 25.000 ταξιδιώτες. Τα πλοία είναι γεμάτα και με βάση το πρωτόκολλο covid η πληρότητα παραμένει στο 85% γι’ αυτά που διαθέτουν καμπίνα και στο 80% για όσα δεν έχουν. Οι επιβάτες για να ταξιδέψουν πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε αρνητικό τεστ κορωνοϊού, ενώ για την επιβίβασή τους στο πλοίο είναι απαραίτητη η δήλωση υγείας.

Παράλληλα τη χρήση μάσκας και μέσα στους Ναούς για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου. ζήτησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν προκειμένου ο εορτασμός να μην έχει δυσάρεστες συνέπειες» τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Υπογράμμισε ότι «μόνον με τον εμβολιασμό μπορούμε να φρενάρουμε τις απώλειες απο το τέτρτο κύμα, που είναι πολύ μεταδοτικό». Σημείωσε ότι έως τώρα έχουν εμβολιαστεί τα 2/3 του πληθυσμού, κάλεσε και τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν, εστιάζοντας κυρίως στους άνω των 50 ετών, προειδοποιώντας ότι «ο ιός θα μας συναντήσει όλους».

Αγωνία για τον 19χρονο που νοσηλεύεται στο Ρίο

Εν τω μεταξύ στο νοσοκομείο του Ρίου εισήχθη εσπευσμένα 19χρονος από την Πάτρα που υπέστη πνευμονική εμβολή στην ένατη ημέρα της νόσησής του από κορονοϊό. Η κατάστασή του είναι σοβαρή ωστόσο δεν έχει χρειαστεί να διασωληνωθεί.

Όπως αναφέρει το Flamis.gr ο 19χρονος παρέμενε κλινήρης στο σπίτι του, παρουσίασε επιπλοκή και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο Νοσοκομείο.  Παραμένει στην μονάδα Covid ενώ πρέπει να σημειωθεί πως ο νεαρός δεν είχε εμβολιαστεί.

«Σχέδιο Δεκαπεντάγουστος»

Σε πλήρη εφαρμογή έχει τεθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ για περιφρούρηση των μέτρων στις τουριστικές περιοχές, λόγω Δεκαπεντάυγουστου. Στο επίκεντρο βρίσκονται δημοφιλείς προορισμοί στο Ιόνιο πέλαγος και τις Κυκλάδες. Στη Μύκονο έχουν πάει επιπλέον 150 αστυνομικοί, στη Ζάκυνθο 120 και στη Σαντορίνη 80.

Τι περιλαμβάνει το «σχέδιο 15αύγουστος»:

  • Συνεχείς περιπολίες 
  • Drones για έλεγχο κορωνοπάρτυ
  • «Σκανάρισμα» στα social media για πάρτυ
  • Διακριτική παρουσία έξω από ιερούς ναούς

Έκτακτα μέτρα στις εθνικές οδούς

Η κίνηση στα ΚΤΕΛ σημειώνει αύξηση τουλάχιστον 20% σε σχέση με αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυξημένη είναι η κίνηση και στις εθνικές οδούς. Σύμφωνα με την τροχαία, απαγορεύεται από τις 8 το πρωί, έως τη μία μετά το μεσημέρι, η κίνηση των φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου στο ρεύμα εξόδου των εθνικών δικτύων. Την Κυριακή 15 Αυγούστου 2021, από ώρα 16:00 έως 23:00, για το ρεύμα εισόδου

Τα έκτακτα μέτρα, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, περιλαμβάνουν:

  • αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,
  • αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
  • εντατικά μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται αυξημένη ροή διέλευσης,
  • ειδικές δράσεις και αυξημένα μέτρα τροχαίας εντός των πόλεων,
  • αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
  • συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους κλπ),
  • έγκαιρη εξασφάλιση συνεργασίας και συντονισμού με όλους τους συναρμόδιους φορείς – Υπηρεσίες, όπου αυτό απαιτείται,
  • ενημέρωση των πολιτών μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA