Μενού
  • Α-
  • Α+

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει η δραματική αύξηση τόσο στα κρούσματα κορονοϊού όσο και στις νοσηλείες, καθώς οι διασωληνεμένοι έφτασαν το τελευταίο 24ωρο τους 241. Η είδηση μάλιστα του πρώτου θανάτου ενός πλήρως εμβολιασμένου ατόμου στην Ελλάδα, δημιούργησε πολλά ερωτηματικά, στα οποία οι επιστήμονες έσπευσαν να δώσουν απαντήσεις για το κατά πόσο θα πρέπει να ανησυχήσει το συγκεκριμένο γεγονός, σε συνδυασμό βέβαια με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, που έχει πλέον κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα. 

Οπως εξήγησε ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, ο εν λόγω άνδρας δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, κάτι που δείχνει την επικινδυνότητα της μετάλλαξης Δέλτα. «Δυστυχώς χάσαμε έναν άνθρωπο πλήρως εμβολιασμένο, ο οποίος είχε ακολουθήσει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο ίδιος και η οικογένειά του. Δυστυχώς όμως, ο ιός, και μάλιστα αυτή η μετάλλαξη η φοβερή, παρέκαμψε το ανοσοποιητικό του σύστημα και το προκάλεσε αυτή τη θανατηφόρα επιπλοκή» τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. Ωστόσο το συγκεκριμένο περιστατικό είναι μόλις το 0,007% (σ.σ. 1 στους 13.223).

«Να σας δώσω να καταλάβετε με δύο λόγια, έχουμε 13.000 άοπλους θανάτους και έναν οπλισμένο θάνατο, με πλήρη εμβολιασμό. Είναι αδιανόητο, ούτε σαν ανέκδοτο μπορώ να το δεχτώ ότι αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί να θεωρεί ως επιχείρημα το ''μα αφού κι ο εμβολιασμένος, δηλαδή ο οπλισμένος, μπορεί να πάθει ζημιά εγώ δεν κάνω το εμβόλιο”. Ίσα ίσα που αυτό το γεγονός που αποτελεί εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα μας κάνει να πιστεύουμε ακόμα περισσότερο και να λέμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, διότι με τη μετάλλαξη Δέλτα, το φθινόπωρο θα τα βρούμε πολύ σκούρα» πρόσθεσε ο κ. Καπραβέλος.

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, τόνισε σε αναρτησή του ότι η μετάλλαξη Δέλτα «έχει αλλάξει τις ισορροπίες». Σύμφωνα με συγκριτικές μελετες των παραλλαγών του κορoνοϊού, γνωρίζουμε πως οι ανεμβολίαστοι άνθρωποι άνω των 60 ετών, που είχαν μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος στην Κίνα, είχαν τουλάχιστον 7% πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά ώστε να χρειαστεί να νοσηλευθούν. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε τουλάχιστον 10% για το ίδιο ηλικιακό γκρουπ που μολύνθηκε με την παραλλαγή Αλφα του ιού (την βρετανική παραλλαγή όπως την αποκαλούσαμε). Στην περίπτωση της παραλλαγής Δέλτα, τα δεδομένα ως τώρα δείχνουν πως έχουμε μια δραματική αύξηση των νοσηλειών για τους άνω των 60 ετών που θα κολλήσουν. Η πιθανότητα να νοσηλευτεί πλέον κάποιος άνω των 60 ετών που θα κολλήσει την παραλλαγή δέλτα ξεπερνά το 20%.

Είναι σαφές πως τα ποσοστά αυτά εξαρτώνται και από το ιατρικό ιστορικό του καθενός και τα επίπεδα εμβολιασμού σε κάθε χώρα. Η Δέλτα παραλλαγή του ιού όμως εχει αλλάξει τις ισορροπίες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα  ο ερευνητής Ιατρός στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, τόνισε ότι παρά τους εμβολιασμούς η κατάσταση είναι ίδια με πέρσι ή και χειρότερα, αναφέροντας πως η Ελλάδα είναι ακόμα η μισή ανεμβολίαστη. «Η Δέλτα δεν αστειεύεται. Είναι καινούρια επιδημία, μεταδίδεται ταχύτατα, κάνει σοβαρότερη ασθένεια και δυστυχώς προσβάλλει και παιδιά».

Όλοι οι ασθενείς στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ είναι ανεμβολίαστοι

Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος, διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, έστειλε το δικό του μήνυμα, με ανάρτησή του στο Facebook αναφορικά με τις συνέπειες της μετάλλαξης Δέλτα, κυρίως στους ανεμβολίαστους. Στην ανάρτησή του αναφέρει: «Προς ανεμβολίαστους. Είναι θέμα χρόνου η Μ.Ε.Θ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, που ας σημειωθεί είναι από τις μεγαλύτερες της χώρας (27 κλίνες), να μην έχει τη δυνατότητα να δεχθεί ασθενείς με COVID-19. Η κοινή φράση "γιατρέ κάντε ότι μπορείτε για τον πατέρα μου ή τη μητέρα μου" (όταν ο πατέρας ή η μητέρα θα μπορούσαν εδώ και πολύ καιρό να είναι πλήρως εμβολιασμένοι) φαντάζει παράταιρη. Ιδιαίτερα εάν γνωρίζουμε ότι η Μ.Ε.Θ. ελάχιστα (ή και τίποτε) μπορεί να προσφέρει σε ηλικιωμένους ασθενείς ή σε ασθενείς με σημαντικά χρόνια προβλήματα υγείας. Κάνω έκκληση τώρα που τελειώνουν οι διακοπές να εμβολιαστείτε με τα ασφαλή εμβόλια που υπάρχουν. Αλλιώς οι υπηρεσίες υγείας (προς ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους) θα είναι προβληματικές. Και αυτό θα συμβεί με ευθύνη των ανεμβολίαστων και όχι του κράτους».

Μετάλλαξη Δέλτα: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα φαίνεται να είναι πιο έντονα και να εμφανίζονται γρηγορότερα απ’ ό,τι με το αρχικό στέλεχος. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πιθανό να καταλήξουν στο νοσοκομείο εάν έχουν την παραλλαγή δέλτα. Επιπλέον, μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχει σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας από την παραλλαγή άλφα. Τα κυριότερα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα του κορoνοϊού είναι τα εξής:

  • Πονοκέφαλος
  • Πονόλαιμος
  • Ρινική καταρροή
  • Πυρετός

Ο βήχας αναφέρεται λιγότερο συχνά και η απώλεια της όσφρησης δεν περιλαμβάνεται πλέον στα κορυφαία 10 συχνότερα συμπτώματα. Οι ερευνητές ανησυχούν ότι τα άτομα μπορεί να μπερδέψουν τα συμπτώματα με ένα κοινό κρυολόγημα και να αποφύγουν την καραντίνα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει την εξάπλωση του στελέχους δέλτα.

Πώς να προστατευτούμε

Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, ο εμβολιασμός είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech παρέχουν προστασία κατά 79% έναντι της μόλυνσης με την παραλλαγή δέλτα του SARS-CoV-2. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης ότι παρέχει προστασία κατά 96% από την ανάγκη νοσηλείας εάν ένα εμβολιασμένο άτομο μολυνθεί από το νέο στέλεχος. Δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca είναι κατά 92% αποτελεσματικό ως προς την αποφυγή της νοσηλείας λόγω μόλυνσης από το στέλεχος Δέλτα.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα 16 Αυγούστου

Τέλος να αναφερθεί ότι από τη Δευτέρα, 16 Αυγούστου, ξεκινάει μπαράζ ελέγχων σε γηροκομεία και δομές φροντίδας ατόμων με αναπηρία, καθώς λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στο προσωπικό προκειμένου να εμβολιαστεί. Οι κυρώσεις είναι αναστολή εργασίας, αλλά και τσουχτερά πρόστιμα για όλους όσοι απασχολήσουν εργαζόμενους, που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA