Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ελπίδα να «πέσουν» το βράδυ οι άνεμοι ώστε να ελεγχθούν οι φωτιές σε Βίλια και Κερατέα εξέφρασε ο ο Πρόεδρος Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Δημήτρης Σταθόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. «Είναι μια ανεξέλεγκτη φωτιά, τόσο στην Κερατέα, όσο και στα Βίλια. Μας ανησυχούν και οι δύο φωτιές ιδιαίτερα, στην Κερατέα γιατί είναι σε αστικό ιστό και σε δασικό ιστό ταυτόχρονα, προσπαθούμε να μην καεί κανένα σπίτι. Στα Βίλια μας ανησυχεί γιατί είναι ένα δάσος και η μορφολογία είναι όπως της Εύβοιας. Είναι επικίνδυνο για πυροσβέστες και κατοίκους, έρχονται ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα»

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στην Κερατέα: Ορατός από το διάστημα ο καπνός 

«Ελπίζουμε τις απογευματινές ώρες, με τα πεζοπόρα τμήματα να την ελέγξουμε» πρόσθεσε. Για εμπρησμό κάνουν λόγο οι κάτοικοι στην Κερατέα: Ο Δήμαρχος Λαυερωτικής είχε αναφέρει πως υπάλληλος του Δήμου είχε δει ύποπτο αυτοκίνητο να κινείται στο σημείο λίγο πριν από τη φωτιά. Έκανε λόγο για ένα λευκό αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια. Αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στην κάμερα του OPEN ουσιαστικά επιβεβαιώνει την παραπάνω μαρτυρία. «Υπάρχει ένα γεφύρι. Από εκεί ξεκίνησε η φωτιά και ανέβηκε στη χαράδρα, για έχει μαζεμένα ξερά» είπε. Και αποκάλυψε: «Είδα τον κάδο σκουπιδιών να έχει καπνό και ξαφνικά να αναπτύσσεται φλόγα. Μετά από λεπτά έφτασε η φωτιά πάνω». Ήταν δε ξεκάθαρος ότι :«Είναι εμπρησμός 100%. Στο σημείο υπάρχουν κάδοι που είναι σχεδόν πάνω στην άσφαλτο, αλλά στο πίσω μέρος έχει πολλά ξερά». Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3 ανέφερε ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς υπάλληλος του δήμου είδε ένα λευκό όχημα.

Τεράστια οικολογική καταστροφή στα Βίλια 

Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή στα Βίλια, καθώς η φωτιά που ξεκίνησε το πρωί κατακαίει μια τεράστια έκταση πρασίνου, εκεί όπου δεν μπορούν να επιχειρήσουν οι επίγειες δυνάμεις. Πρόκειται για το βουνό που βρίσκεται πάνω από τα Βίλια, ένα καταπράσινο παρθένο βουνό, το οποίο έχει παραδοθεί στις φλόγες, τις οποίες δεν μπορεί να σταματήσει κανείς. Τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούν να φτάσουν στο σημείο, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση, ενώ τα εναέρια μέσα είναι σχεδόν αδύνατον να ελέγξουν τη φωτιά.

Προς το παρόν, στην περιοχή, δεν κινδυνεύουν σπίτια, ωστόσο είναι δεδομένο πως αν συνεχιστεί η κατάσταση, τότε σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα.  Η φωτιά αυτή την ώρα οδεύει προς Μέγαρα και μέσω του 112 γίνονται διαδοχικές εκκενώσεις οικισμών στην περιοχή. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν εκκενωθεί 6 οικισμοί, ενώ πιθανώς να εκκενωθεί και το Πόρτο Γερμενό, το οποίο αδειάζει σταδιακά με πρωτοβουλία των κατοίκων και των παραθεριστών, οι οποίοι φοβούνται βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν στην περιοχή. Ως τώρα, από το 112 έχουν εκκενωθεί, Αγιος ΓεωργίοςΑγία ΠαρασκευήΚρύο ΠηγάδιΜικρό και Μέγα ΒαθυχώριΠαλαιοχώρι. Στην επιχείρηση λαμβάνουν μέρος 61 πυροσβέστες και 13 εναέρια μέσα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA