Μενού
  • Α-
  • Α+

Και επισήμως «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους πολίτες θα μπει σήμερα το μεσημέρι, για μια σειρά κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου θα εξειδικεύσουν τις αποφάσεις της πολιτείας ενόψει του ερχόμενου φθινοπώρου. Ο στόχος σαφής για την κυβέρνηση: να δημιουργήσει ισχυρά αντικίνητρα στο να μην είναι κανείς ανεμβολίαστος, αλλά και να προστατεύσει, όσο το δυνατόν γίνεται, την ομαλή κοινωνική ζωή όσων πολιτών έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

«Είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε, στο μέτρο του δυνατού, την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην πληρότητα της ζωής. Όσες και όσοι δεν επιθυμούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια, θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό για αυτούς περιβάλλον έως ότου ξεπεραστεί ο κίνδυνος της πανδημίας», υπογράμμισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, προαναγγέλλοντας τις σημερινές ανακοινώσεις. «Όποιος δεν θέλει να πληρώνει επιπλέον για τεστ, μπορεί να κάνει ένα εμβόλιο που είναι δωρεάν», προσέθετε χθες κυβερνητικό στέλεχος στο Reader για τη φιλοσοφία των μέτρων

Το πλαίσιο λειτουργίας που θα παρουσιάσει ο κ. Κικίλιας σήμερα θα έχει ορισμένα καινούργια, αλλά και ορισμένα γνωστά στοιχεία. Για παράδειγμα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο  και ιδιωτικό τομέα θα υποχρεούνται στη διενέργεια και προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου, μοριακού ή rapid εβδομαδιαίως, ενώ ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων θα πρέπει να κάνουν το τεστ δύο φορές την εβδομάδα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος των τεστ, εφόσον πρόκειται για rapid test, θα είναι 10 κευρώ, άρα 20 ευρώ την εβδομάδα για δύο τεστ και ως και 80 ευρώ τον μήνα, ποσό που θα καλύπτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Η πολιτεία αναμένεται να καλύπτει μόνο το κόστος των self tests για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, έστω και αν για τα παιδιά 12-17 ετών έχει ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού, ενώ οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προσκομίσουν δύο φορές την εβδομάδα αποτέλεσμα εργαστηριακού τεστ με δικά τους έξοδα.

Είναι σαφής η απόφαση να συνεχιστεί και το φθινόπωρο η απαγόρευση της πρόσβασης ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και στην εστίαση, ενώ «παράθυρο» μπορεί να υπάρξει για τα θεάματα, θέατρα και κινηματογράφους, όπου οι πολίτες θα μπορούν να προσκομίζουν και αρνητικό τεστ 48 ωρών για να παρακολουθήσουν την προβολή ή την παράσταση. 

Παράλληλα, με δεδομένη και τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επανέλθει η μάσκα σε όλους ανεξαιρέτως τους εξωτερικούς χώρους τις επόμενες μέρες.

Κι άλλοι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Κατά πάσα πιθανότητα, σήμερα δεν θα ανακοινωθεί η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εργαζόμενων, πέραν των εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας υγείας και στις υγειονομικές δομές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι στην κυβέρνηση δεν προετοιμάζονται γι’ αυτό το σενάριο. Σύμφωνα  με πληροφορίες, μετά την 1η Σεπτεμβρίου, όταν και λήγει η προθεσμία για τους εργαζόμενους στις δομές υγείας, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση τόσο για τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, όσο και για εργαζομένους που βρίσκονται σε πόστα πρώτης γραμμής και έχουν επαφή με τους πολίτες σε ημερήσια βάση. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA