Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες. Γι’ αυτό χρειάζεται ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, ενασχόληση, ιδέες, και δράσεις. Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Διαβάστε ακόμη: «Αμάλ»: Στα Τρίκαλα η «κούκλα» των προσφύγων - «Οχι» από την Καλαμπάκα

«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

Η «Αμάλ», η μαριονέτα-κορίτσι σύμβολο της επανένωσης των οικογενειών των προσφύγων της Ευρώπης αναμένεται να αφιχθεί την Κυριακή στα Τρίκαλα. Ήδη από το Δήμο Τρικκαίων γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες και διαμορφώνεται το πρόγραμμα εκδηλώσεων με πιθανή την υποδοχή στην κεντρική πλατεία από τον ίδιο τον δήμαρχο, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Την ίδια ώρα στην Καλαμπάκα επικρατεί αναβρασμός εδώ και μέρες έπειτα από τη σθεναρή άρνηση τόσο του επιχώριου Μητροπολίτου, Θεοκλήτου, όσο και φορέων της πόλης. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες σε επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μετεώρων αυτό αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αρνηθεί τόσο τη διέλευση όσο και τις εκδηλώσεις για τη μικρή «Αμάλ». Η παράταξη του δημάρχου, Θοδωρή Αλέκου, ψήφισε «όχι» και στα δυο, ενώ της αντιπολίτευσης του Λευτέρη Αβραμόπουλου «ναι» στη διέλευση, καθώς αυτή δεν μπορεί να απαγορευτεί σε κανέναν και «όχι» στις εκδηλώσεις.

https://twitter.com/BlocHotelBham/status/1428994033460912128?ref_src=twsrc^tfw

Την Αμάλ, την κατασκεύασε η κορυφαία στο είδος της νοτιοαφρικανική εταιρεία Handspring Puppet Company για λογαριασμό του αγγλικού Good Chance Theatre που αναφέρει χαρακτηριστικά πως «πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα το θέατρο και η τέχνη να ξανανακαλύψουν την πανάρχαια δύναμή τους να συνενώνουν, να βοηθούν στην εξιστόρηση της κοινής μας ιστορίας, να δημιουργούν νέες ευκαιρίες». Πίσω από το βρετανικό αυτό θέατρο βρίσκεται ο Στίβεν Ντάλντρι, ο διάσημος σκηνοθέτης του «Μπίλι Έλιοτ: Γεννημένος χορευτής» και των συγκλονιστικών «Ωρών».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Ταξιδιού», Παλαιστίνιος Άμιρ Νιζάρ Ζουάμπι, σχεδίαζε επί έναν χρόνο όλες τις δράσεις κι εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν την διαδρομή της Αμάλ από πόλη σε πόλη. Ο σχεδιασμός αυτός έγινε σε στενή συνεργασία με τους κατά τόπους συνεργάτες του πρότζεκτ. Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με την σκηνοθέτιδα Γιολάντα Μαρκοπούλου και την POLYPLANITY Productions.

Το ταξίδι της Αμάλ συνεχίζεται

Η Αμάλ συνεχίζει το περπάτημα προς τη Λάρισα, κι έτσι στις 31 Αυγούστου θα παρακολουθήσει μία διαδραστική συναυλία που θα δώσει ζωή σε τριακόσιες μαριονέτες. Δύο μέρες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου θα κατηφορίσει προς την Ελευσίνα όπου θα την καλωσορίσουν έφηβοι που θα της αποκαλύψουν τα ‘μυστήρια’ της πόλης τους. Αφού αποχαιρετίσει την Ελευσίνα, στις 2 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα παραμείνει για δύο ολόκληρες ημέρες. Στη μεγαλούπολη, για να μην χάσει το δρόμο της θα δέσει μια κλωστή από τον Μίτο σε έναν φανοστάτη, αφήνοντας τα ίχνη της πορείας της όσο περπατά στην πόλη. Όταν θα έρθει αντιμέτωπη με τον μυθικό Μινώταυρο θα ξεπεράσει τους φόβους της και θα γίνει φίλη μαζί του, παίρνοντας έτσι θάρρος για τα επόμενα βήματά της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA