Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη και αποχαιρετά έναν παγκόσμιο θρύλο. Έναν άνθρωπο που κατάφερε με τη μουσική του να μαγέψει όλο τον πλανήτη και την ίδια στιγμή με τη δράση του και τη διαδρομή του να αναδειχθεί σε σύμβολο αγώνων, ενώ ασχολήθηκε και ενεργά με την πολιτική. Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου και μία ημέρα μετά, πλήθος κόσμου συρρέει έξω από το σπίτι του. Όχι μόνο φίλοι οι συγγενείς αλλά και πολίτες που εναποθέτουν ένα λουλούδι εκφράζοντας το πένθος για την απώλεια του μεγάλου συνθέτη.

Ήδη, η χώρα έχει τεθεί σε τριήμερο πένθος με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες. Είναι, δε μόλις η τέταρτη προσωπικότητα της χώρας, που ο θάνατός του οδηγεί το κράτος να κηρύξει εθνικό πένθος. Είχαν προηγηθεί οι απώλειες της Μελίνας Μερκούρη και του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και το Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Εθνικό πένθος έχει κηρυχθεί και για τα θύματα των φονικών φυσικών φαινομένων σε Ηλεία, Μάνδρα και Μάτι.

Η εξόδιος ακολουθία του Μίκη Θεοδωράκη θα τελεστεί την επόμενη Πέμπτη, στις 15:00, ενώ από την Τρίτη, η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Μίκης Θεοδωράκης επιθυμούσε να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων. Ελληνικά και ξένα Μέσα αποχαιρετούν από χθες τον Μίκη Θεοδωράκη. Σύσσωμος ο ελληνικός Τύπος αφιέρωσε τα πρωτοσέλιδα του στην απώλεια του μεγάλου μουσικού, ενώ πολλά ΜΜΕ του εξωτερικού έκαναν ιδιαίτερη αναφορά τόσο στον θάνατό του, όσο και στην πορεία του.

Άλλωστε στον Μίκη Θεοδωράκη το 1983 είχε απονεμηθεί το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη. Ενώ το 2000 ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης και ένα χρόνο αργότερα τιμάται με ειδικό βραβείο που του απονέμει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Τα διεθνή βραβεία, φυσικά, δεν έλειψαν ούτε στην καλλιτεχνική του διαδρομή. Ανάμεσα στις αναρίθμητες διακρίσεις μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει το βραβείο BAFTA του 1970 για τη μουσική στη ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά και του 1975 για την ταινία «Σέρπικο» του Σίντνεϊ Λιούμετ με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο. Επίσης, ήταν υποψήφιος για Grammy το 1966 και το 1975 για το μουσικό θέμα των ταινιών «Ζορμπάς» και «Serpico» αντίστοιχα.

Την ερχόμενη Τρίτη σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειας του Μίκη Θεοδωράκη, η σορός του εκλιπόντος θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών. Συγκεκριμένα την Τρίτη 7/09 και την Τετάρτη 8/09 από 10:00 έως 19:00 και την Πέμπτη 10:00 έως 14:00 Ακολούθως την Πέμπτη στις 15:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την άλλη Πέμπτη στο Βραχάτι Κορινθίας και ο Μίκης Θεοδωράκης θα ταφεί στο μέρος όπου είχε το εξοχικό του σπίτι, για να είναι κοντά στην κόρη του, Μαργαρίτα, αλλά και στη σύζυγό του, Μυρτώ Αλτίνογλου. Μετά την πάροδο τριετίας, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στον Γαλατά Χανίων, όπως ήταν και η τελευταία επιθυμία του. 

Μίκης Θεοδωράκης: Η τελευταία του επιθυμία

Ο Μίκης Θεοδωράκης, προαισθανόμενος το τέλος της ζωής του, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, δίνοντάς του το στίγμα των τελευταίων του επιθυμιών. Στην προσωπική του επιστολή στις 5 Οκτωβρίου 2020, προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, έγραφε: «Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής».

Με την επιστολή του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ζητούσε από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε, όπως έγραφε: «να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA