Μενού
  • Α-
  • Α+

Αντιμέτωπη με ένα επικίνδυνο συνδυασμό, την εμφάνιση της μετάλλαξης Μu και της συνεχιζόμενης εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, βρίσκεται η Ελλάδα. Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων από 13 Οκτωβρίου και της αυξημένης κινητικότητας, οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για έξαρση των μολύνσεων. Τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού της νέας μετάλλαξης εμφανίστηκαν στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου, ενώ ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτική και ανθεκτική στα εμβόλια

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Κυριαρχεί στα κρούσματα η Δέλτα - Εφτασε η μετάλλαξη Mu στη χώρα

Την 1η Ιουλίου καταγράφηκε στην Ελλάδα η μετάλλαξη Mu, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη. Ο ίδιος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του κορονοϊού «παρακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική». Στην ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως «η πρώτη αναφορά στελέχους Β.1.621 που πλέον είναι γνωστό ως M στην Ελλάδα είναι στις αναφορές του ΕΟΔΥ από 1/7/2021 και απομονώθηκε εντός της χρονικής περιόδου 31/03-21/06. Στη χθεσινή αναφορά του ΕΟΔΥ δεν υπήρχαν νέα δείγματα με το στέλεχος Μ απλά τα στελέχη που ήταν σημασμένα ως B.1.621 ταξινομήθηκαν ως Μ καθότι η ονοματοδοσία έγινε την τελευταία εβδομάδα. Το στέλεχος λοιπόν παρακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα κρούσματα της μετάλλαξης Mu εντοπίστηκαν: 

  • 1 στην Αττική
  • 2 στην Αργολίδα
  • 1 στην Αχαΐα
  • 2 στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Μετάλλαξη Μu: Μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος υποστήριξε πως η πανδημία του κορονοϊού περνά σε μία νέα φάση στην Ελλάδα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η μετάλλαξη Mu να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δέλτα. Μάλιστα, ο κ. Γώγος αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. «Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί», σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΙ. 

«Η μετάλλαξη Μu ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από τη Δέλτα», τόνισε ο κ. Γώγος και υποστήριξε πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει επικρατήσει στην Κολομβία και στο Εκουαδόρ «σε ποσοστό 30% και 10% αντίστοιχα». Για το αν κάποιος που είναι εμβολιασμένος πρέπει να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις και το ενδεχόμενο να μην έχει ανοσιακή απάντηση, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από την μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο δεν μπορεί να λεχθεί με σιγουριά το ίδιο για τη Μu. Από την άλλη πλευρά, διευκρίνισε ότι η μετάλλαξη Μu μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιο-αφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν παρθεί ειδικά μέτρα

Εμβολιασμός και μετάλλαξη Mu

Ταυτόχρονα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ανέφερε στο MEGA ότι οι ειδικοί είχαν προβλέψει την εμφάνιση της μετάλλαξης Mu. «Θα συμβούν κι άλλα. Πρέπει να προχωρήσουμε με τους εμβολιασμούς. Ήταν καλή κίνηση του Υπουργού να δώσει την ευκαιρία στους υγειονομικούς να κάνουν έστω μία δόση και να γυρίσουν στη δουλειά τους», είπε. «Δεν έπρεπε να στοχοποιηθούν τόσο πολύ οι υγειονομικοί, το 94,78% των υγειονομικών έχουν εμβολιαστεί. Κακώς οι υπόλοιποι που δεν είχαν εμβολιαστεί, αλλά πρέπει να υπάρχει σεβασμός. Να είμαστε προσεκτικοί γιατί αυτοί 18 μήνες ξελάσπωσαν την ιστορία του COVID στην Ελλάδα», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι «οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν είναι αρνητές, είναι άνθρωποι που ζουν μέσα στα νοσοκομεία και φοβούνται. Μιλάμε για καθολικότητα του εμβολιασμού κι όχι υποχρεωτικότητα». «Η μετάλλαξη Δέλτα έχουμε φοβηθεί οι πάντες, οι γιατροί. Η μετάλλαξη Mu είναι πολύ δύσκολη, ακόμα δεν την ξέρουμε. Δεν ξέρουμε αν 100% την πιάνει το εμβόλιο. Είναι επικίνδυνη από ότι φαίνεται. Είναι 6 τα περιστατικά που έχουμε στη χώρα, ας ευχηθούμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλη εξάπλωση. Δεν έχουμε τελειώσει με τη Δέλτα όμως», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Πέμπτη (2/9) ο Γκίκας Μαγιορκίνης  επισήμανε ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός όσο δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά για τις μεταλλάξεις και το αν κάνουν τον ιό να ξεφεύγει από τα εμβόλια, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού, θετική συσχέτιση. Δηλαδή ο εμβολιασμός να αυξάνει την πιθανότητα των μεταλλαγμένων στελεχών». 

«Το πρώτο μεταλλαγμένο στέλεχος το Α, έγινε πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός, το λεγόμενο, αυτό δηλαδή που ακολούθησε μετά η Δ, άρα λοιπόν δεν ισχύει αυτό, ότι ο εμβολιασμός αύξησε την πιθανότητα των μεταλλαγμένων. Το Α έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν ακόμα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Το Δ έγινε στην Ινδία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη ήταν ιδιαίτερα χαμηλή. Τον τελευταίο καιρό ακούμε και για κάποια άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία αναπτύχθηκαν, δηλαδή το Β για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική πριν έχουμε εμβολιασμό. Το Γ η Βραζιλία όπου ο εμβολιασμός ήτανε πολύ χαμηλός. Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού, θετική συσχέτιση. Δηλαδή ο εμβολιασμός να αυξάνει την πιθανότητα των μεταλλαγμένων στελεχών. Τώρα, όσον αφορά τη θεραπεία, είναι κάτι το οποίο εννοείται ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ερευνητικοί οργανισμοί προσπαθούνε να βρούνε. Το βασικό στοιχείο όμως που έχουμε και θα πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, όσον αφορά τις θεραπείες, είναι ότι στις οξείες λοιμώξεις οι οποίες εκτυλίσσονται μέσα μέρες, προς το παρόν δεν έχουμε πολύ αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA