Μενού
  • Α-
  • Α+

Κορυφώνονται στα Χανιά οι προετοιμασίες για την υποδοχή της σορού του Μίκη Θεοδωράκη και για την ταφή του που θα πραγματοποιηθεί στον τόπο καταγωγής του στο χωριό Γαλατάς. Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα φθάσει στις 07:30 το πρωί της Πέμπτης (9/9) με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι της Σούδας, και με μια ενδιάμεση στάση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα.

Η μεταφορά της σορού από την πλατεία της αγοράς στην Μητρόπολη Χανίων θα γίνει με τα πόδια. Στις 13.00 θα μεταφερθεί στο χωριό του, τον Γαλατά, στον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τη δημόσια υγεία. Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του. Την ημέρα της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα.

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη και ο πρόεδρος του παγκρητίου συλλόγου φίλων «Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργος Αγοραστάκης ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει όπως ο ίδιος είχε ορίσει με συμβολαιογραφική πράξη του 2020. Ο κ. Αγοραστάκης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους προσέφυγε στην δικαιοσύνη και, όπως είπε, «η σημερινή απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων αποκαθιστά την νομική και ηθική τάξη». Όπως ακόμα είπε, η ελληνική δικαιοσύνη τίμησε με την απόφαση της την μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

Ηθελε μόνο τη Μυρτώ στον ίδιο τάφο

Τη μακέτα που είδε και ενέκρινε πριν από πάνω από μια δεκαετία ο Μίκης Θεοδωράκης σχεδίασε ο αρχιτέκτονας και πολύ καλός φίλος του μουσικοσυνθέτη, Μάνος Περάκης. Ο τάφος του μουσικοσυνθέτη ήθελε ο Μίκης να γίνει στον Γαλατά Χανίων τότε που ο ίδιος ετοίμαζε τα πάντα, όπως τα είχε στο μυαλό του. Τότε που ο ίδιος έγραφε τη λέξη εγκρίνω πάνω από την υπογραφή του και την ημερομηνία: 7 Σεπτεμβρίου 2009.

«Ο Μίκης ήθελε πάντα να ταφεί στον Γαλατά. Μάλιστα, υπάρχει και μια ιδιόκτητη διαθήκη του που την έχω κι εγώ», ανέφερε ο αρχιτέκτονας, Μάνος Περάκης, στο Live News και συμπλήρωσε: «Ξεκίνησε το θέμα του τάφου, όταν ο ίδιος, γελώντας περισσότερο, έλεγε δεν χωράει στον τάφο που είναι ο πατέρας του και η μάνα του και ο αδερφός του. Εκεί πάνω το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων σε μια συνεδρίαση παραχώρησε το οικόπεδο που είναι απέναντι από την είσοδο της Εκκλησίας, ένα διπλό μεγάλο οικόπεδο, στον Μίκη για να κάνει εκεί το μνήμα του».

Στις συζητήσεις που έγιναν τότε ο Μίκης Θεοδωράκης ζήτησε το μνήμα να είναι απλό, να μην υπάρχει σταυρός και το κυριότερο: Να προβλεφθεί ειδικός χώρος μόνο για την ταφή του ίδιου και της γυναίκας του αλλά όχι για κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του. «Ηταν κουβέντα πολλών συζητήσεων που είχαμε. Με παρακάλεσε να του κάνω το σχέδιο του τάφου του. Με την εξής προϋπόθεση, ότι θα είναι δύο οι χώροι, ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον και στον έναν θα θαφτεί αυτός και στον άλλο δίπλα η Μυρτώ. Δεν θα έχει δικαίωμα κανένας άλλος να χρησιμοποιήσει τον τάφο», συμπληρώνει ο αρχιτέκτονας.

ΑΝΕΚ LINES–BLUE STAR FERRIES: Δωρεάν η μετακίνηση στα Χανιά για την κηδεία

Δωρεάν μετακίνηση στους επιβάτες που θα ταξιδέψουν για την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, με προορισμό τα Χανιά, δίνει η Κοινοπραξία ΑΝΕΚ LINES -BLUE STAR FERRIES, σε μία συμβολική κίνηση, τιμής ένεκεν, στον μεγάλο εκλιπόντα.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κοινοπραξίας «όσοι αγάπησαν το Μίκη, μπορούν, να ταξιδέψουν δωρεάν, την Τετάρτη 8/9 από Πειραιά προς Σούδα και δωρεάν να επιστρέψουν την Πέμπτη 9/9, σε θέσεις, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα».

«Η Οικουμένη, η Ρωμιοσύνη, η Κρήτη, τα Χανιά αποχαιρετούν τον "Γίγαντα" με το τεράστιο έργο. Τον "μουσικό γητευτή" των λαών που όταν άνοιγε τα πελώρια χέρια του, για να διευθύνει όπου Γης, ξεσήκωνε και παρέσυρε τον κόσμο (ακόμα και αυτούς που δεν ήξεραν τη γλώσσα των τραγουδιών του) στον δικό του μελωδικό, ερωτικό, επαναστατικό κόσμο, ως άλλος Καζαντζακικός Ζορμπάς. Περήφανοι ως Έλληνες για τη μουσική παρακαταθήκη ενός ογκόλιθου που "πάντρεψε" αξεπέραστα το λαϊκό τραγούδι με την ποίηση και κατέδειξε σε όλο τον κόσμο ότι ελληνισμός σημαίνει πολιτισμός, αποχαιρετούμε τον Μίκη με τη βεβαιότητα ότι Ναι: Αιωνία θα είναι η Μνήμη του», τονίζεται σε ανακοίνωση της κοινοπραξίας ΑΝΕΚ LINES - BLUE STAR FERRIES.

Μινωικές Γραμμές: Έκπτωση 50% τον Σεπτέμβριο σε όσους ταξιδέψουν στα Χανιά με το «Κύδων Παλάς»

Η ακτοπλοϊκή εταιρεία «Μινωικές Γραμμές», από την πλευρά της συμμετέχοντας στο πανελλήνιο πένθος για την απώλεια του μεγάλου Ελληνα μουσικοσυνθέτη, προσφέρει έκπτωση 50% για τον μήνα Σεπτέμβριο στα εισιτήρια των επιβατών που θα θελήσουν να ταξιδέψουν στη γραμμή των Χανίων με το «Κύδων Παλάς», προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρίας, η παροχή ισχύει αποκλειστικά για επιβάτες και δεν θα είναι αθροιστική με άλλες εκπτώσεις. Επίσης, τονίζει ότι η έκπτωση θα ισχύσει για ταξίδια και κρατήσεις από 8/9/2021 έως 30/9/2021 από όλα τα σημεία πώλησης της εταιρείας και το δίκτυο των συνεργαζόμενων πρακτορείων της.

«Η εμβληματική αυτή μορφή υπήρξε ο σπουδαιότερος καλλιτέχνης της σύγχρονης Ελλάδας, αποτυπώνοντας στις δημιουργίες του τις πιο καθοριστικές περιόδους της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας μας και εκφράζοντας μέσω των μελωδιών του τα πιο ευγενικά ανθρώπινα ιδεώδη της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας. Αποτελεί δε τεράστια απώλεια όχι μόνο για τον Ελληνικό Λαό αλλά και για όλο τον κόσμο. Αφήνει πίσω του ένα ιδιοφυές έργο, παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εταιρεία εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA