Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Μίκης Θεοδωράκης επιστρέφει στον τόπο που λάτρεψε και τον λάτρεψε, στη γη της Κρήτης και στον Γαλατά Χανίων. Ο μεγάλος Έλληνας θα οδηγηθεί σήμερα το πρωί στην τελευταία του κατοικία που όπως ο ίδιος επιθυμούσε είναι στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Λίγο πριν από τις 7:30 έφτασε στο λιμάνι των Χανίων η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, που τις προηγούμενες τρεις ημέρες είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, με ανθρώπους όλων τον ηλικιών να πηγαίνουν στο παρεκκλήσι στη Μητρόπολη ώστε να αποχαιρετήσουν τον μουσικό, τον αγωνιστή, τον ειρηνοποιό, Μίκη Θεοδωράκη.

Στο λιμάνι των Χανιών συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες πολίτες ώστε να υποδεχθούν τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη. Ανάμεσά τους βρίσκονταν μέλη της οικογένειάς του αλλά και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που μία ημέρα νωρίτερα συγκλόνισε με το αποχαιρετιστήριο μήνυμα που εκφώνησε.

Βάσει του προγράμματος, η σορός του Θεοδωράκη με ενδιάμεση στάση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, η σορός του θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα και στις 13:00 στο χωριό του, τον Γαλατά, στον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τη δημόσια υγεία. Στην Κρήτη έχουν ήδη φτάσει η οικογένειά του και η 20μελής ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», καθώς θα αποχαιρετήσουν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη με τα τραγούδια του, την ώρα που θα τον υποδέχεται η κρητική γη.

Ο ιστορικός τόπος του Γαλατά Χανίων

Ο Γαλατάς Χανίων αποτελεί ιστορικό χωριό της Κρήτης, το οποίο, όπως διαβάζουμε, αναφέρεται ήδη από το 1577, ενώ λόγω της θέσης του αποτέλεσε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων κατά τη διάρκεια των αιώνων. Εκεί δόθηκε σημαντική μάχη κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης το 1941, μεταξύ των συμμαχικών και των γερμανικών στρατευμάτων. Η κωμόπολη κατοικείται, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από 3.166 κατοίκους.

Λιμάνι Πειραιά: Φιλούσαν τη νεκροφόρα με τη σορό

Υπό τις ιαχές "αθάνατος" και τον εθνικό ύμνο, λίγα λεπτά πριν τις επτά το απόγευμα, επιβιβάστηκε στο πλοίο της γραμμής στον Πειραιά, το όχημα που μεταφέρει στην Κρήτη τη σορό του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.Εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν στην πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον σπουδαίο Έλληνα. Εκεί βρέθηκε και η φιλαρμονική ορχήστρα του Πειραιά, παίζοντας ορισμένα από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Εν μέσω χειροκροτημάτων και των ήχων της φιλαρμονικής του Δήμου της πόλης, το όχημα με τη σορό επιβιβάστηκε πρώτο στο πλοίο της γραμμής, ενώ στελέχη του Λιμενικού έλαβαν έκτακτα μέτρα εξαιτίας του συγκεντρωμένου πλήθους που βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά. Σκηνές λατρείας εκτυλίχθησαν, με απλούς πολίτες να πλησιάζουν, να αγγίζουν και να φιλούν το όχημα, αποχαιρετώντας με δάκρυα στα μάτια τον Μίκη Θεοδωράκη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA