Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Μίκης Θεοδωράκης ενταφιάστηκε στον αγαπημένο του τόπο, τον Γαλατά Χανίων, περιστοιχισμένος από την οικογένειά του, τους συγγενείς, τους συγχωριανούς κι όλη την Ελλάδα που αποχαιρέτησε τον τελευταίο σπουδαίο μουσικοσυνθέτη της γενιάς του, ο οποίος άφησε το στίγμα του στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Παρόντες ανάμεσα στον απλό κόσμο και εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας που βρέθηκαν στο χωριό της Κρήτης για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο Ελληνα.

Η κόρη του, Μαργαρίτα Θεοδωράκη αποχαιρέτησε τον πατέρα της με το τραγούδι «Παλικάρι» σκορπώντας ρίγη συγκίνησης κι έκλεισε τον λιτό επικήδειο λέγοντας «θα είσαι πάντα ζωντανός στις καρδιές όλων των ανθρώπων, μα περισσότερο στη δική μου την καρδιά». Οταν εξήλθε η σορός του Μίκη από τον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, μαυροφορεμένοι Χανιώτες με στιβάνια και σαρίκια τραγούδησαν το ριζίτικο «τον αντρειωμένο μην τον κλαις» που δόνησε τον Γαλατά ως τα έγκατα της Γης, εκεί που οδηγήθηκε στιγμές αργότερα στο νεκροταφείο του χωριού το φέρετρο με τον Μίκη Θεοδωράκη που έκανε την τελευταία βόλτα στα σοκάκια του χωριού.

Στην τελευταία του διαδρομή προς το νεκροταφείο τον συνόδευε πλήθος κόσμου. Μεταξύ αυτών φίλοι και συνεργάτες, παιδιά και χωριανοί, γέροντες στα μπαλκόνια και τις αυλές σε κλίμα κατάνυξης. Η κηδεία έγινε σε στενό κύκλο, μεταξύ των συγγενών του. Οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα και ο κόσμος φώναζε «αθάνατος» υποδεχόμενος το φέρετρο έξω από το κοιμητήριο.

Στο νεκροταφείο βρέθηκαν μερικές δεκάδες ανθρώπων λόγω των αυστηρών μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. Μεταξύ αυτών και τα δυο μπουζούκια της λαϊκής ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης Θανάσης Βασιλάς και Γιάννης Ματσούκας, καθώς κι ο Δημήτρης Μπάσης που ερμήνευσε το Μάνα μου Παναγιά και το Περιγιάλι, ενώ οι παρευρισκόμενοι αποχαιρέτησαν τον Μίκη Θεοδωράκη με τον Ζορμπά.

Στα Χανιά η σορός του Μίκη Θεοδωράκη

Λίγο πριν από τις 7:30 έφτασε στο λιμάνι των Χανίων η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, που τις προηγούμενες τρεις ημέρες είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, με ανθρώπους όλων τον ηλικιών να πηγαίνουν στο παρεκκλήσι στη Μητρόπολη ώστε να αποχαιρετήσουν τον μουσικό, τον αγωνιστή, τον ειρηνοποιό, Μίκη Θεοδωράκη.

Στο λιμάνι των Χανιών συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες πολίτες ώστε να υποδεχθούν τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη. Ανάμεσά τους βρίσκονταν μέλη της οικογένειάς του αλλά και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που μία ημέρα νωρίτερα συγκλόνισε με το αποχαιρετιστήριο μήνυμα που εκφώνησε. Στιγμές αργότερα, στήθηκε μια πομπή εκατοντάδων μέτρων με χιλιάδες Χανιώτες, αλλά κι άλλους κατοίκους της μεγαλονήσου και της υπόλοιπης χώρας που συνόδευσαν το φέρετρό του στην Μητρόπολη Χανίων μέσα από την κεντρική αγορά που είχε πλημμυρίσει από τις χιλιάδες των πολιτών που τραγουδούσαν τα εμβατήρια που παιάνιζε η μπάντα που προπορευόταν. Τον Μίκη Θεοδωράκη συνόδευαν σε όλη την πομπή και 96 βρακοφόροι, όσα και τα χρόνια του, ντυμένοι με παραδοσιακές κρητικές στολές.

Η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα το οποίο ήταν προγραμματισμένο να κρατήσει ως τις 12:00 όμως επειδή η παρουσία του κόσμου ήταν τεράστια δόθηκε παράταση για να προσκυνήσει ο λαός τον αγαπημένο μουσικοσυνθέτη. Eξω από τον ναό, ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας, Henning Zierock, παλιός συνεργάτης και φίλος του Μίκη Θεοδωράκη, έπαιζε με την κιθάρα τις μελωδίες του μεγάλου συνθέτη. Επίσης, στον χώρο έξω από τη μητρόπολη παρέμεναν φοιτητές από όλη την Κρήτη που τραγουδούσαν συνεχώς τραγούδια του κορυφαίου συνθέτη.

Το αυτοκίνητο που μετέφερε τη σορό του έφτασε στις 12:50 στον Γαλατά, που απέχει περίπου 6-7 χιλιόμετρα από τα Χανιά όπου εψάλη η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου. Σε όλη τη διαδρομή υπήρχαν πολίτες και στις δυο πλευρές του δρόμου, αποτίοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη πετώντας λουλούδια, χειροκροτώντας και σκύβοντας με σεβασμό το κεφάλι... Εξω από τον Ι.Ν. τον υποδέχθηκαν οι συγγενείς του, λιγοστοί φίλοι και κάτοικοι του χωριού, που έχει ντυθεί με μαύρα πανιά για τον Μίκη Θεοδωράκη. Με βουρκωμένα μάτια, ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και φωνάζοντας «αθάνατος» άνθρωποι που τον γνώρισαν ή τον αγάπησαν μέσα από το έργο του, ήταν εκεί για να αποδώσουν τιμή σε εκείνον που «ανέβασε την Ελλάδα λίγο ψηλότερα» κι άφησε βαρύ φορτίο για τις επόμενες γενιές...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA