Μενού
  • Α-
  • Α+

Τρεις μέρες πριν το πρώτο κουδούνι των σχολείων, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία περιλαμβάνει όλα τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού που θα ισχύσουν μέσα στις σχολικές μονάδες και θα πρέπει να τα τηρούν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς. Στο κείμενο του ΦΕΚ αναφέρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας απ' όλους εκτός από μερικές εξαιρέσεις προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μετάδοσης.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 της ΚΥΑ η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους της σχολικής μονάδας ανεξαρτήτως εάν αυτοί είναι εσωτερικοί ή εξωτερικοί. Ακόμα αναφέρεται ότι οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιούν ή απλή χειρουργική ή υφασμάτινη με κατάλληλες προδιαγραφές. Την ίδια στιγμή υπάρχει πρόβλεψη για «διάλειμμα μάσκας» καθώς αναφέρονται τα εξής:

«Η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό,  καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Ειδικά για τους/τις μαθητές/τριες ηλικίας τεσσάρων (4) ετών και άνω δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • στους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων
  • στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων
  • στα μέσα μεταφοράς μαθητών

Με την ΚΥΑ επισφραγίζεται ότι η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική «κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/ άθλησης. Επειδή δεν θα γίνεται χρήση μάσκας όταν τα παιδιά τρώνε ή πίνουν, κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Η οδηγία αυτή αφορά σε όλες τις περιοχές της Επικράτειας, ανεξάρτητα από την επιδημιολογική κατάσταση».

Ποιοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν μάσκα

Από την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες μαθητών/τριών, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά:

  • μαθητές/τριες με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς
  • μαθητές/τριες με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους
  • μαθητές/τριες που παρουσιάζουν αναπνευστική δυσχέρεια και ως εκ τούτου η προστατευτική μάσκα δεν είναι ανεκτή Επιπλέον, για τους/τις μαθητές/τριες σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας/ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.

Για τους μαθητές που αρνούνται να φορέσουν μάσκα θα ισχύουν τα κάτωθι:

«Σε περίπτωση που μαθητής/τρια δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία, ενώ, εφόσον είναι ανήλικος/η, παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του. Ο ειδικός χώρος ορίζεται με απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων, υπό την εποπτεία του Διευθυντή/τριας ή Προϊσταμένου/ης της σχολικής μονάδας. Κατά την άφιξη των γονέων/κηδεμό- νων, επισημαίνονται η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας».

Για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη του προσωπικού που δεν φορούν μάσκα ισχύουν τα εξής:

«Σε περίπτωση που εκπαιδευτικός ή μέλος ΕΕΠ - ΕΒΠ, καθώς και μέλος του λοιπού προσωπικού δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική μονάδα. Αν εισέλθει στη σχολική μονάδα και σε μεταγενέστερο χρόνο ο εκπαιδευτικός ή μέλος ΕΕΠ - ΕΒΠ, καθώς και μέλος του λοιπού προσωπικού δεν συμμορφώνεται με την παραπάνω υποχρέωση χρήσης προστατευτικής μάσκας δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη. Ο Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/η της σχολικής μονάδας τον/την καλεί να αποχωρήσει και ενημερώνει, χωρίς καμία καθυστέρηση, τον/την αρμόδιο/α Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης ή Περιφερειακό/η Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης προκειμένου να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες».

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα ΕΔΩ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA