Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τη δημοσίευση του νέου ΦΕΚ την Τρίτη διασαφηνίζονται τα μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες σε κλειστούς χώρους, στην εργασία τους, στη ψυχαγωγία και γενικά στην καθημερινότητά τους. Μια ακόμη αλλαγή που περιλαμβάνεται στο ΦΕΚ αφορά την υποχρέωση υποβολής δύο φορές σε εργαστηριακό τεστ για κορονοϊό (rapid test ή μοριακό τεστ) των εργαζομένων στις μεταφορές που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ειδικότερα στο ΦΕΚ αναφέρεται χαρακτηριστικά: Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 αντιστοίχως, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α' 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Ειδικώς για τους εργαζόμενους στην εστίαση, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στις μεταφορές, στις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, όπως και για τους εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς, ο διαγνωστικός έλεγχος του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται, υπό τους ίδιους όρους, δύο (2) φορές την εβδομάδα».

Γυμναστήρια και ανοιχτοί χώροι ζωντανών θεαμάτων

Για τα γυμναστήρια διορθώθηκαν τα όρια ηλικίας για τους υπόχρεους σε self test καθώς στο ΦΕΚ της Κυριακής γινόταν λόγος για παιδιά 5-12 ετών ενώ στο ΦΕΚ της Τρίτης γίνεται λόγος για παιδιά 4-11 ετών.

Για τους ανοιχτούς χώρους (πάσης φύσεως, συμπεριλαμβανομένων των

γηπέδων) για ζωντανά ακροάματα μόνο με καθήμενους τα ποσοστά πληρότητας ορίζονται πλέον ως εξής:

  • εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) πληρότητα για χώρους χωρητικότητας έως χιλίων (1.000) θέσεων
  • εβδομήντα τοις εκατό (70%) πληρότητα για χώρους χωρητικότητας έως πέντε χιλιάδων (5.000) θέσεων,
  • εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) πληρότητα για χώρους χωρητικότητας έως δεκαπέντε
  • χιλιάδων (15.000) θέσεων.
  • σε χώρους χωρητικότητας άνω των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) θέσεων
  • τίθεται ανώτατο όριο δέκα χιλιάδων (10.000) θεατών.

Ανήλικοι 12 - 17 ετών: Με rapid test στους εσωτερικούς χώρους εστίασης

Με τροποποίηση που αποσαφηνίζει την κατάσταση για τους ανεμβολίαστους ανήλικους 12-17 ετών και τους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα (13/9), γίνεται γνωστό ότι τα παιδιά κάτω των 18 ετών θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους της εστίασης με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος rapid test 48 ωρών. Τα παιδιά ηλικίας 4-11 ετών, μπορούν να εισέρχονται στους κλειστούς χώρους όπως καφετέριες, εστιατόρια, κλπ με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος self test 24 ωρών.

Το μέτρο αφορά σε εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία και αναψυκτήρια μεταξύ άλλων, όπου ανήλικοι από 12 ετών έως και 17 ετών έπρεπε να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες.

Στις επιχειρήσεις εστίασης που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο και θα ισχύουν αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται και καταστήματα εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών. Σε ό,τι αφορά στους ανήλικους 4-11 ετών, για την είσοδό τους σε αυτές τις επιχειρήσεις μπορούν να προσκομίζουν δήλωση self test τελευταίου 24ώρου, από γονέα ή κηδεμόνα, του οποίου η φυσική παρουσία δεν απαιτείται.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA