Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τον επερχόμενο χειμώνα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιταχύνει τις διαδικασίες εκτέλεσης των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στις πυρόπληκτες περιοχές. Η κρισιμότητα, αναφορικά με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από τις επικείμενες βροχοπτώσεις, με άκρως επικίνδυνες επιπτώσεις στις υποδομές και τις δραστηριότητες και ειδικότερα στους οικισμούς, τις εγκαταστάσεις και τις γεωργικές καλλιέργειες, ύστερα από τα εκτεταμένα πρόσφατα συμβάντα δασικών πυρκαγιών στις περιοχές των ορεινών όγκων των περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας έχουν σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Για το λόγο αυτό και στην κατεύθυνση της άμεσης έναρξης κατασκευής αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών ορεινών υδρονομικών έργων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά στην έγκριση της απευθείας ανάθεσης από τις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες εκτέλεσης των επιβεβλημένων εργασιών. Στόχος η συγκράτηση του εδάφους, η εξασφάλιση της φυσικής αναγέννησης και η αποφυγή διαβρωτικών φαινομένων στις δασικές εκτάσεις των συγκεκριμένων περιοχών

Μεταξύ άλλων, οι εργασίες περιλαμβάνουν την κοπή καμένων δένδρων, τη διαμόρφωση του εδάφους και την κατασκευή κορμοδεμάτων και κλαδοπλεγμάτων και την τοποθέτησή τους. Το έργο αυτό αναλαμβάνουν δασικοί συνεταιρισμοί επαγγελματιών υλοτόμων παρέχοντας τα εχέγγυα για την έγκαιρη και έντεχνη εκτέλεση των εργασιών, που πραγματοποιούνται κατόπιν διαπραγμάτευσης υλοποιώντας τις εγκεκριμένες μελέτες σε τιμές, που προκύπτουν από τα προβλεπόμενα στις σχετικές μελέτες, τιμολόγια.

Στο παραπάνω πλαίσιο, στις περιοχές, που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για τις απαιτήσεις εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών- αντιπλημμυρικών έργων σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα με σκοπό την αποκατάστασή τους, οι αντίστοιχες διαδικασίες υλοποιούνται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα με τη διαδικασία του εξαιρετικά επείγοντος.

Ζητούμενο η ταχύτητα εκτέλεσης των έργων βάσει προδιαγραφών

Η δέσμη έργων αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας είναι κρίσιμης σημασίας να εκτελεστεί άμεσα πριν από τις πρώτες φθινοπωρινές βροχοπτώσεις, που θα παρασύρουν το έδαφος εμποδίζοντας τη δασική βλάστηση, προκαλώντας καταστροφές στις υποδομές των πυρόπληκτων περιοχών και θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή σε παρακείμενους οικισμούς. Δύο είναι οι κατηγορίες των άμεσων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων. Η πρώτη αφορά έργα, που εκτελούνται με βασική ύλη το ξύλο και τα κλαδιά των δέντρων, που υλοτομήθηκαν, και η δεύτερη έχει να κάνει με τις αυλακώσεις στο έδαφος από χωματουργικά μηχανήματα ώστε να αυξηθεί η διαπερατότητα και η συγκράτηση του νερού και των υλικών.

Με βάση την έως τώρα εμπειρία από την αποκατάσταση καμένων περιοχών στη χώρα μας, οι αυλακώσεις του εδάφους όπου εκτελέστηκαν σωστά συνέβαλαν στην καλύτερη εξέλιξη της φυσικής αναγέννησης του δάσους ενώ στις περιπτώσεις, που δεν έγινε ορθή χρήση τους δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από αυτά, που θα έλυναν. Συνεπώς, η ταχύτητα εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων αποτελεί τον βασικό παράγοντα επιτυχίας τους σε συνδυασμό όμως με την πιστή εφαρμογή των μελετών, που έχουν συντάξει οι αρμόδιες υπηρεσίες μετά από τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων, έτσι ώστε να συγκρατηθούν τα δασικά εδάφη και να προστατευθούν άνθρωποι και υποδομές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA