Μενού
  • Α-
  • Α+

Η εστίαση είναι από τους κλάδους που έχει πληγεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Τα νέα μέτρα, που ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, αποτελούν σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εστίασης ένα ακόμα πλήγμα, καθώς η απαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους θεωρούν ότι θα μειώσει κατά πολύ το τζίρο τους. Και δεν είναι το τελευταίο «χτύπημα» για τον συγκεκριμένο χώρο. Οι επερχόμενες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα θα περάσει και στις υπηρεσίες τόσο σε εστιατόρια όσο και σε καφετέριες. Οι ανατιμήσεις θεωρούν ότι θα αποτελέσουν αποτρεπτικό παράγοντα για πολλούς καταναλωτές καφέ. 

 «Ο χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος και θα πάμε στο take away και στο delivery. Θα δούμε άδειες αίθουσες εστιατορίων, δυστυχώς. Θα κάτσουν στο σπίτι τους για να βρίσκονται όλοι μαζί, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και συναφών Αττικής Ιωάννης Δαβερώνης μιλώντας στην ΕΡΤ και συνέχισε: «Ελπίζουμε να έχουμε καλό καιρό για να μπορούμε να εξυπηρετούμε σε εξωτερικούς χώρους», ενώ κατέληξε: «Ο κλάδος λειτουργεί με μεγάλη υπευθυνότητα, ο κόσμος δεν πρέπει να αισθάνεται φοβισμένος».

Αλαλούμ με την είσοδο 12χρονων ανεμβολίαστων στην εστίαση

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε το ΦΕΚ με τα μέτρα που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους. Ειδικά για τα 12χρονα παιδιά, επικράτησε τεράστιο μπέρδεμα σχετικά με το αν τελικά επιτρέπεται ή όχι τα ανεμβολίαστα παιδιά, από 12 ετών και άνω, να εισέρχονται στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων εστίασης. Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, αν και προβλεπόταν ρητά ότι στους κλειστούς χώρους – με τις ίδιες υποχρεώσεις να περιλαμβάνουν και ανήλικους από 12 ετών και άνω – εισέρχονται μόνο όσοι επιδεικνύουν, είτε σε έντυπη μορφή, είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής, το πιστοποιητικό νόσησης ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρμόδιοι παράγοντες ανέφεραν πως πρόκειται για λάθος.

Για το ζήτημα που δημιουργήθηκε μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, «για να μπορούν να είναι με τους γονείς τους σε έναν κλειστό χώρο που είναι το απολύτως φυσιολογικό, και όχι να τρώνε οι γονείς μέσα και τα παιδιά έξω, θα πρέπει να έχουν rapid test 48ώρου. Είναι απολύτως σαφές και καθαρό».

Ο κ. Οικονόμου, μετά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν για τις αρχικές προβλέψεις που περιλαμβάνονταν στο ΦΕΚ, διευκρίνισε πως «υπάρχει αυτή η πρόβλεψη για τα παιδιά 12-17 ετών, που ταυτόχρονα έχουν και τη δυνατότητα του εμβολίου, είτε γιατί δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, επειδή πρόσφατα ξεκίνησε η διαδικασία εμβολιασμού των εφήβων, είτε για τους οποιουσδήποτε άλλους λόγους». Και υπογράμμισε πως «δεν είναι δυνατόν να χωρίζουμε τις οικογένειες, να θέλει μια οικογένεια να κάνει μια έξοδο, να πάει για φαγητό και τα παιδιά να μην μπορούν να την ακολουθήσουν. Γι’ αυτό, ακριβώς γι’ αυτή την κατηγορία, υπάρχει η πρόβλεψη να μπαίνει σε κλειστούς χώρους με rapid», όπως είπε.

Καφές: Φτάνει σχεδόν 3 ευρώ στο take away - Οι νέες τιμές

Και όλα αυτά εν μέσω αυξήσεων και ανατιμήσεων. Η τιμή του αγαπημένου ροφήματος πολλών Ελλήνων ανέβηκε. Ήδη ο καφές έχει... πικράνει όσους τον πίνουν αφού οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές έχουν περάσει στις τσέπες τους. Σύμφωνα με το MEGA,  οι τιμές έχουν ανέβει σε καφετέριες ήδη. Ενδεικτικά στο take away: 

  • Από 1,90 ευρώ – 2,30 
  • Από 2,30 – 2,90 

Η τιμή του καφέ για όσους έχουν αποφασίσει να τον πιουν σε καφετέρια έχει επίσης ανέβει. Ενδεικτικά: 

  • Από 3,10 ευρώ – 3,60 
  • Από 3,50 – 4,20 

Οι αυξήσεις στις τιμές δεν είναι ίδιες σε όλα τα μαγαζιά, καθώς εξαρτώνται και από τα λειτουργικά κόστη. Για παράδειγμα, 1.000 καλαμάκια κόστιζαν 3 ευρώ ενώ πλέον τα οικολογικά κοστίζουν 14,40 ευρώ. Επίσης τα 100 καπάκια κόστιζαν 1,20 και πλέον κοστίζουν 4,40 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να αυξηθούν και οι τιμές στα ποτήρια. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA