Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Εμβολιασμοί στην Ελλάδα: Πρώτοι στα Βαλκάνια, από τους τελευταίους στην Ευρώπη

Η συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει παγιωθεί στο επίπεδο των περίπου 30.000 εμβολιασμών την μέρα, επίδοση πολύ μακριά από τους περισσότερες από τις 100.000 χορηγούμενες δόσεις των προηγούμενων μηνών - Oι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά

Γιατρός σε εμβολιαστικό κέντρο (Πηγή: Eurokinissi)
Γιατρός σε εμβολιαστικό κέντρο (Πηγή: Eurokinissi)

Στην 18η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ενήλικων πολιτών της. Η συγκριτική αυτή κατάταξη, βάσει των επίσημων στατιστικών στοιχείων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων(ECDC), αποτυπώνει πλήρως την κάμψη της εμβολιαστικής διαδικασίας στη χώρα μας, καθώς στα μέσα Σεπτεμβρίου η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού είναι της τάξης του 64,7%.

Η υποχώρηση της δυναμικής της επιχείρησης «Ελευθερία», που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες και αρχικά αποδόθηκε σε ένα βαθμό στις καλοκαιρινές διακοπές, αποκτά πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά. Η συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει παγιωθεί στο επίπεδο των περίπου 30.000 εμβολιασμών την μέρα, επίδοση πολύ μακριά από τους περισσότερες από τις 100.000 χορηγούμενες δόσεις των προηγούμενων μηνών. Εξαίρεση βέβαια, αποτελούν οι Κυριακές καθώς σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της ελληνικής επικράτειας χορηγούνται μόλις μερικές εκατοντάδες δόσεις.

Image

Με την έως τώρα εξέλιξη της εθνικής εμβολιαστικής προσπάθειας, 5.870.000 Ελληνες πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 6.300.000 εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση. Η ποσοστιαία αντιστοίχιση των συγκεκριμένων αριθμητικών δεδομένων στον ενήλικο ελληνικό πληθυσμό μεταφράζεται σε 64,7% πλήρως εμβολιασμένων και 68,1% εμβολιασμένων με τουλάχιστον μία δόση.

Image

Τα ποσοστά αυτά υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου τη στιγμή κατά την οποία περισσότεροι από 259 εκατ. πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πλήρως εμβολιασμένοι έναντι του κορονοϊού. Το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών σε άτομα άνω των 18 ετών στις 27 χώρες της ΕΕ είναι της τάξης του 70,8% ενώ το ποσοστό των Ευρωπαίων ενήλικων, στους οποίους έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μία δόση ανεβαίνει στο 77,6%. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ολοκληρώσει ή έχουν προγραμματίσει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό του συνόλου των πιο κρίσιμων ηλιακών ομάδων.

Image

Ειδικότερα στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Μάλτα με το 91,1% των πολιτών της να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ακολουθεί η Ιρλανδία (89,8%) και έπονται η Δανία (87,4%) και η Πορτογαλία (86,5%). Μάλιστα, στην Πορτογαλία, με αντίστοιχο πληθυσμό με την χώρα μας, το ποσοστό των πολιτών, που έχουν εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση εκτοξεύεται στο 96,5%. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το Βέλγιο, με σχεδόν ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, έχοντας το 83,9% των πολιτών του πλήρως εμβολιασμένο και με τουλάχιστον μία δόση το 85,7%.

Image

Ανω του 80% είναι και το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών και στην Ισπανία (80,8%) με το ποσοστό των ενηλίκων Ισπανών, που έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση να φτάνει στο 89,2%. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η επίδοση της Γαλλίας με 79,7% ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και 93,3% εμβολιασμένους πολίτες με τουλάχιστον μία δόση. Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ βρίσκονται η Ολλανδία (77,2%), η Κύπρος (75,2%), η Σουηδία (74,1%), η Γερμανία (73,4%), η Ιταλία (72,8%) και το Λουξεμβούργο (72,4%), ακολουθούμενες από την Αυστρία (69,8%), την Φιλανδία (67,4%), τη Λιθουανία (65,7%) και την Ουγγαρία (65,4%).

Η εμβολιαστική επίδοση της Ελλάδας (64,7%) την κατατάσσει στην 18η θέση ενώ την 19η καταλαμβάνει η Τσεχία με το 64,6% του πληθυσμού της να είναι πλήρως εμβολιασμένο. Η τελευταία 8άδα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Πολωνία (59,2%)
  • Εσθονία (58,3%)
  • Σλοβενία (51,6%)
  • Σλοβακία (50,2%)
  • Κροατία (48,4%)
  • Λετονία (47,3%)
  • Ρουμανία (32,6%)
  • Βουλγαρία (21,4%)

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#εμβολιασμός #Κορονοϊός #ECDC