Μενού
  • Α-
  • Α+

Είναι 22 Σεπτεμβρίου και όπως κάθε χρόνο… γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Κάποιες πόλεις μεταθέτουν την ημέρα σε Κυριακή για να αποφύγουν οι κάτοικοί της την ταλαιπωρία. Η Λάρισα και η Κατερίνη, για παράδειγμα, γιόρτασαν την Ημέρα, την περασμένη Κυριακή 19 του Σεπτέμβρη. 

Η Ημέρα καθιερώθηκε από τη χώρα με τις πιο… ουσιαστικές επαναστάσεις στον κόσμο: τη Γαλλία το 1998 και εξαπλώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Στον εορτασμό συμμετέχουν 1500 πόλεις της Ευρώπης και 4 του Καναδά.

Κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου οι Αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο για τα αυτοκίνητα ενθαρρύνοντας τους πολίτες να αφήσουν τα κλειδιά στο σπίτι, να θυμηθούν τη χρήση των ποδιών και τέλος να ζήσουν την ξεχωριστή εμπειρία - όσοι δεν το κάνουν - της μετακίνησης στην εργασία τους (πρωί…) με τα μέσα μεταφοράς. 

Στην Ελλάδα το 2019 κυκλοφορούσαν 5.247.295 αυτοκίνητα στους δρόμους. Σύμφωνα με τα στοιχεία αντιστοιχούν 489 αυτοκίνητα για 1.000 κατοίκους στη χώρα μας. Και η αρνητική πλευρά των πραγμάτων: Μελέτες του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών αναφέρουν ότι αν τα μέσα επίπεδα των μικροσωματιδίων στην Αθήνα ήταν κάτω από 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αντί των 52,12 που είναι τώρα, θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο.

Το καλύτερό τους δηλητήριο...

Και μια συγγραφική προσέγγιση της ημέρας από τον Εντουάρντο Γκαλεάνο: «Οι οικολόγοι και άλλοι ανεύθυνοι προτείνουν για μία μέρα τη σημερινή να εξαφανιστούν τα αυτοκίνητα από προσώπου γης. Μία ημέρα δίχως αυτοκίνητα; Και αν το παράδειγμα είναι μεταδοτικό και καταλήξει η μία μέρα να γίνει κάθε μέρα; Ούτε ο Θεός θα το ‘θελε αλλά ούτε και ο διάβολος. Τα νοσοκομεία και τα νεκροταφεία θα έκαναν τη μεγαλύτερη πελατεία τους. Οι δρόμοι θα πλημμύριζαν με γελοίους ποδηλάτες και αξιολύπητη τους πεζούς. Τα πνευμόνια δεν θα ανέπνεαν το καλύτερό τους δηλητήριο. τα πόδια, που έχουν ξεχάσει να περπατούν θα σκόνταφταν στην παραμικρή πέτρα. Ησυχία θα ξεκουφαίνει τα αυτιά. Οι αυτοκινητόδρομοι θα ήταν καταθλιπτικά ερημωμένοι. Τα ραδιόφωνα, οι τηλεοράσεις, τα περιοδικά και εφημερίδες θα έχαναν τους γενναίους χορηγούς τους. Οι χώρες παραγωγής πετρελαίου θα ήταν καταδικασμένες στην εξαθλίωση. Το καλαμπόκι και το ζαχαροκάλαμο που τώρα Έχουν μετατραπεί σε καύσιμο αυτοκινήτων θα ξαναγύριζαν το ταπεινό πιάτο του ανθρώπου...». (Οι Μέρες Αφηγούνται-εκδόσεις: Πάπυρος).

Αυτά και καλή πεζοπορία, στην εικονική πραγματικότητα της ημέρας… 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA