Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός: «Πράσινο φως» για τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών

Σειρά για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού παίρνουν τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε μονάδες φροντίδας, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί - Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού

(Πηγή: Pixabay)
(Πηγή: Pixabay)

Το «πράσινο φως» για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό στις ηλικίες άνω των 60 ετών, έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδωρίδου. Παράλληλα, σειρά για την τρίτη δόση πέραν των πολιτών άνω των 60, παίρνουν τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε μονάδες φροντίδας, όπως και οι υγειονομικοί. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού για την τρίτη δόση έχει ήδη ανοίξει από τις 14 Σεπτεμβρίου για τον ανοσοκατεσταλμένο πληθυσμό ενώ ακολουθούν άμεσα και οι άλλες 3 κοινωνικές ομάδες που ανακοινώθηκαν.

Όπως είχε αναφέρει και προσφάτως ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η τρίτη δόση θα χορηγηθεί μόνο με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Ο ίδιος, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει ότι η τρίτη δόση του εμβολίου δεν θα καταστεί υποχρεωτική, με βάση πάντα τα σημερινά δεδομένα. Οι ειδικοί έχουν τονίσει ότι ανάμεσα στη δεύτερη και τη τρίτη δόση θα πρέπει να έχει υπάρξει ένα χρονικό διάστημα 6-8 μηνών.

Στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία είπε πως έχουν ήδη συμπληρωθεί εννιά μήνες από τότε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη χώρα, τονίζοντας την αξία των εμβολίων σε ό, τι αφορά την προστασία από τον ιό και τη σοβαρή νόσηση.

Με αφορμή κυρίως τις μεταλλάξεις, η ίδια είπε πως εντάθηκε η συζήτηση για μια τρίτη δόση εμβολίου, λέγοντας πως η πρώτη ομάδα που θα την κάνουν είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, πχ ανοσοκατασταλμένους. Μια δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα που έχουν μειωμένα αντισώματα και μια τρίτη κατηγορία ατόμων είναι εκείνα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό συγκριτικά με τον πληθυσμό. Η ίδια είπε πως υπάρχει θετική έγκριση για τρίτη δόση στους ανοσοκατασταλμένους, με το πρόγραμμα να έχει ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα άτομα που παίρνουν σειρά είναι τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε μονάδες φροντίδας, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αλλά και οι υγειονομικοί, καθώς όπως είπε φαίνεται πως η ομάδα αυτή έχει τα κριτήρια που απαιτούνται για να προκριθεί η τρίτη δόση. Ακολούθως, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ό, τι αφορά την σοβαρή νόσηση. Αναφορικά, πάντως, με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής τόνισε πως ακόμη αναμένονται δεδομένα από σχετικές μελέτες πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέλυσε τα τελευταία στοιχεία του εμβολιαστικού προγράμματος, λέγοντας πως συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 11.900.000 εμβολιασμοί στη χώρα, ενώ 5.950.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 56,7% στον γενικό πληθυσμό και σε 65,6% στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας. Επιπλέον τόνισε πως περίπου 90.000 ραντεβού έχουν κλειστεί για τις αμέσως επόμενες ημέρες, υπογραμμίζοντας πως η πλειοψηφία αφορά σε νέους ανθρώπους.

Αναφορικά με την τρίτη δόση εμβολίου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε πως ήδη έχουν γίνει 13.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους, ενημερώνοντας αμέσως μετά πως από τις 30 Σεπτεμβρίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για ραντεβού τρίτης δόσης εμβολίου για τους υγειονομικούς, τους άνω των 60 ετών και τους ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας. Ο ίδιος υπενθύμισε πως το ραντεβού θα πρέπει να κλείνεται από έξι έως οκτώ μήνες μετά την δεύτερη δόση.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κορονοϊός #Εμβόλιο #Μαρία Θεοδωρίδου #Μάριος Θεμιστοκλέους #Pfizer #Moderna