ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/09/2021 23:32

Σχολεία: Εκτόξευση κρουσμάτων στα παιδιά κατά 14% - Νέα μέτρα στο τραπέζι των ειδικών

Εν αναμονή εξελίξεων βρίσκονται τα σχολεία, καθώς η εκτόξευση κρουσμάτων σε παιδιά ηλικιών 5 έως 17 ετών δημιουργεί τεράστιο προβληματισμό στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας - Αναζητούνται νέα μέτρα αντιμετώπισης, καθώς το πρωτόκολλο του «50+1» δεν δείχνει να δικαιώνεται

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Σχολεία: Εκτόξευση κρουσμάτων στα παιδιά κατά 14% - Νέα μέτρα στο τραπέζι των ειδικών
Σχολεία: Εκτόξευση κρουσμάτων στα παιδιά κατά 14% - Νέα μέτρα στο τραπέζι των ειδικών
Ανάγνωση:

«Εκρηξη» κορονοϊού καταγράφεται στα παιδιά, καθώς μέσα σε μόλις μία εβδομάδα εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα κατά 14% στις ηλικίες από 4 έως και 18 ετών. Γι' αυτό και τώρα οι ειδικοί βάζουν στο «τραπέζι» νέα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί το μοιραίο σενάριο να κλείσουν τα σχολεία. Αυτό είναι φανερό από το γεγονός ότι μέσα στο ίδιο 24ωρο έκλεισαν δύο τμήματα σε δημοτικό σχολείο στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, παρά την αρχική απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για το πρωτόκολλο του «50+1» (σ.σ. δηλαδή να νοσήσει από κορονοϊό η μισή και παραπάνω τάξη).

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μία ημέρα μετά το κλείσιμο του Β2 τμήματος στο 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης στη Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι κλείνει και το Γ2 τμήμα, στο οποίο επίσης εντοπίστηκε συρροή κρουσμάτων κορονοϊού. Οι ειδικοί, πάντως, επιμένουν να εμβολιαστούν τα παιδιά κατά του κορονοϊού, καθώς έχουν προειδοποιήσει ότι «μέχρι τα Χριστούγεννα όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά θα νοσήσουν». Την ίδια στιγμή, οι λοιμωξιολόγοι φοβούνται την έξαρση του κορονοϊού στους νέους και εξετάζουν όλα τα δεδομένα για να πάρουν τις όποιες αποφάσεις τους. Δεν είναι τυχαίο της ανησυχίας που υπάρχει ότι από την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου (μία φορά την εβδομάδα) ανακοινώνονται τα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά. Αυτό έχει δύο ερμηνείες: Πρώτον, την αύξηση της Covid-19 στα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεύτερον το μήνυμα ότι για να συνεχιστεί η δια ζώσης εκπαίδευση το μόνο «όπλο» είναι το εμβόλιο.

Σχολεία: Προς αναθεώρηση το πρωτόκολλο λειτουργίας

Έτσι, σχεδόν μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα των σχολείων, η αύξηση των κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες δείχνει πως οι επιστήμονες συζητούν την αναθεώρηση του σχολικού πρωτοκόλλου, αφού η διασπορά μοιάζει να ξεφεύγει από τα νούμερα «ασφαλείας». Μιλώντας, μάλιστα, στον ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Μάριος Λαζανάς, έδειξε να τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του πρωτοκόλλου του «50+1» ενώ στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η εκτίμηση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Νίκου Σύψα, ο οποίος είχε επισημάνει τους κινδύνου εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα. Θέση για όσα ισχύουν στα σχολεία σε περίπτωση θετικού κρούσματος, πήρε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία μεταξύ άλλων επανέλαβε πως σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο, τα παιδιά που βρίσκονταν κοντά σε παιδί φορέα του ιού, μπορούν να κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα, όλα πληρωμένα από το κράτος.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, τα νούμερα σε ανεμβολίαστους μαθητές είναι μεγάλα και αγγίζουν το 70% (περίπου το 1/3 της μαθητικής κοινότητας έχει υποβληθεί σε τουλάχιστον μία δόση εμβολίου με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε αναζήτηση λύσεων.

Σχολεία: Πότε κλείνει μία τάξη - Ολα τα μέτρα που ισχύουν

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τα τωρινά μέτρα που ισχύουν για τα σχολεία, προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού self test, για τους μαθητές, το οποίο πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον 10 ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.

Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • δυο εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
  • εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Ένα σχολικό τμήμα αναστέλλει μέχρι τώρα τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Κορονοϊός: 3.559 τα κρούσματα σε παιδιά σε 7 μέρες

Τα κρούσματα στις ηλικίες των μαθητών εκτοξεύτηκαν σε μόλις μία εβδομάδα από το άνοιγμα των σχολείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στις 21 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν νέες διαγνώσεις κορονοϊού σε 1.003 παιδιά, δηλαδή σχεδόν το 33% ή το 1 στα 3 νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν την Τρίτη αφορά τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Την ίδια στιγμή, σημαντική διασπορά κρουσμάτων στα σχολεία παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν μια σημαντική αύξηση στο 14%, η οποία καταγράφεται τις τελευταίες 7 ημέρες. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα αναφοράς, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 3.559, αποτελώντας το 24% (+14% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων (Iso Week 37).

Μάλιστα, η διασπορά του κορονοϊού στα παιδιά, παρατηρείται μετά τις εκκλήσεις που είχαν απευθύνει οι ειδικοί, καθώς τονίζουν πως η μετάλλαξη Δέλτα μολύνει αρκετά πιο εύκολα τις μικρές ηλικίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμβολιασμός των παιδιών αποτελεί το καταλληλότερο μέτρο έναντι του κορονοϊού και των μολύνσεων στα σχολεία. Μέχρι στιγμής όμως, οι εμβολιασμοί στις μικρές ηλικίες πραγματοποιούνται με αργούς ρυθμούς ενώ εκπαιδευτικοί και γονείς ζητούν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα προστασίας, όπως να δημιουργηθούν περισσότερα τμήματα, που θα αποτελούνται από μικρότερο αριθμό μαθητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΟΔΥ ΜΕΤΡΑ SELF TEST
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ