Μενού
  • Α-
  • Α+

Σταθεροποίηση παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό. «Η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως «αύξηση κατά 60% παρουσιάζει η Κοζάνη. Διπλασιασμός των κρουσμάτων η Ξάνθη. Υπερδιπλάσιο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζει η περιοχή της Θεσσαλονίκης».

Οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ανησυχούν τους επιστήμονες και όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, επικρατεί και πάλι η ενδοοικογενειακή μετάδοση. Αναφέρθηκε εκτενώς στα παιδιά, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στα παιδιά δεν έχει παρουσιάσει αύξηση, και επανέλαβε την έκκληση για πιστή εφαρμογή των κανόνων αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τη μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα. Ευχάριστο, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι ο εμβολιασμός των εφήβων προχωρά. Οσον αφορά τα τελευταία δεδομένα για την πορεία της πανδημίας, η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταθεροποίηση, με τον συνολικό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα να υπολογίζονται σε 20.000.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους, σημείωσε ότι ο αριθμός των θετικών self test παρέμεινε σταθερός, συμπληρώνοντας ότι δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Όπως είπε, στις ηλικίες 5-20 ετών, σημειώθηκε αύξηση 16% που όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου ήταν αναμενόμενη, λόγω της διενέργειας των self test.

Ακόμα, τόνισε ότι δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις νοσηλείες παιδιών και εφήβων που αποτελούν το 1,5% των ενεργών νοσηλειών. Η ίδια υπογράμμισε τη σημασία της χρήσης μάσκας και του συχνού testing (αντί της καραντίνας), απευθύνοντας έκκληση προς τους γονείς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες για τα self test στα σχολεία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA