Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που μόνο η ανακοίνωση -φαίνεται πως- μένει για την επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα, η ακαδημαϊκή κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη για το εάν είναι ασφαλές (λόγω του κορονοϊούνα ανοίξουν τα πανεπιστήμια για διά ζώσης φοίτηση ή με το μοντέλο «μεικτής» διδασκαλίας (με χρήση και τηλεκπαίδευσης) ανά περίπτωση. Στην έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων που έγινε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, υπό την παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, επικράτησε η τάση του «ανοίγματος» με την Υπουργό να διαβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει ταχύτητα η έκδοση της ΚΥΑ που θα διέπει τη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Επιπλέον ενημέρωσε τη Σύνοδο για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια.

Στην πολύωρη συνεδρίαση, οι πρυτάνεις επανέλαβαν τις επιφυλάξεις που εξέφραζαν όλο το προηγούμενο διάστημα, εν όψει της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους (στις 4 Οκτωβρίου), για το εάν τα πανεπιστήμια με τις ελλιπείς υποδομές τους μπορούν να υποδεχθούν όλους τους φοιτητές στα αμφιθέατρα. Υπάρχουν ισχυρές φωνές στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας που επιμένουν πως το ιδανικότερο είναι τα ΑΕΙ να λειτουργήσουν διά ζώσης, αλλά να έχουν και τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως μαθήματα, ιδίως στα θεωρητικά. Η μεγαλύτερη ανησυχία τους εστιάζεται στο πώς θα γίνει ο έλεγχος των πιστοποιητικών των φοιτητών και ζήτησαν ελέγχους και αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), βάζοντας στο τραπέζι το «μεικτό μοντέλο» με διά ζώσης και «ηλεκτρονικά» μαθήματα κατά περίπτωση. Η Ομοσπονδία μάλιστα έκανε λόγο έως και για αναστολή φοίτησης για ένα εξάμηνο για όποιον δεν θέλει να εμβολιαστεί, χωρίς να προσμετράται στον χρόνο των σπουδών του.

Πανεπιστήμια: Διχασμός και μεταξύ των σχολών

Στο μεταξύ, διχασμός επικρατεί και σε Ιδρύματα και σχολές, καθώς άλλα έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για το κανονικό άνοιγμα των σχολών και άλλα τάσσονται υπέρ. Οι... αρνητές του ανοίγματος των πανεπιστημίων εστιάζουν σε λόγους προστασίας της υγείας και αδυναμίας ελέγχου των πιστοποιητικών φοιτητών και πανεπιστημιακών και επισημαίνουν πως θα αποτελέσει εστία έντασης, ενώ παράλληλα, σημειώνουν ότι και μέλη της ίδιας της ακαδημαϊκής κοινότητας δεν έχουν εμβολιασθεί. Παράλληλα, τονίζουν ότι δεν πληρούνται σε όλα τα ΑΕΙ ή τα τμήματά τους οι προδιαγραφές για καλό αερισμό, τήρηση αποστάσεων κλπ. 

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, που αγγίζουν το 73,5% στους φοιτητές και το 91% στους πανεπιστημιακούς. Μάλιστα τόνισε ότι έχουν εξασφαλισθεί 2,6 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη, με ταχείες διαδικασίες, προσωπικού για τον έλεγχο των πιστοποιητικών, και έχει δοθεί ψηφιακή πλατφόρμα για τον ίδιο σκοπό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA