Μενού
  • Α-
  • Α+

Δώρα, Καρολάιν, Ελένη και ο μακρύς κατάλογος των γυναικοκτονιών δεν λέει να σταματήσει... Δέκα γυναίκες έχουν πέσει θύματα μέσα στο 2021 και η έμφυλη βία αναγκάζει πλέον τις γυναίκες να αναζητήσουν τρόπους αυτοάμυνας. Το αίσθημα φόβου, η ανησυχία που εκφράζεται με τη φράση «λες να συμβεί και σε μένα;», υποχρεώνει ολοένα και περισσότερα κορίτσια να ψάξουν τη λύση της αυτοπροστασίας. Γυναίκες κάθε ηλικίας απευθύνονται σε σχολές πολεμικών τεχνών, προκειμένου να μάθουν να αμύνονται, όπως αναφέρουν στο Reader.gr εκπαιδευτές. Μάλιστα, πολλές από τις γυναίκες που επιλέγουν να μάθουν αυτοάμυνα έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας

Εκπαιδευτής Krav Maga: «70% αύξηση στις εγγραφές σε έναν χρόνο»

Ο εκπαιδευτής Krav Maga, Αλέξανδρος Χρυσοβέργης από τη σχολή Street Wise, μιλώντας στο Reader.gr εξήγησε ότι μέσα σε έναν χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 70% οι εγγραφές γυναικών σε σχολές πολεμικών τεχνών, οι οποίες ψάχνουν με κάθε τρόπο μεθόδους αυτοπροστασίας. «Θεωρώ ότι τα τελευταία περιστατικά βίας κατά των γυναικών, όπως επίσης και οι γυναικοκτονίες που έγιναν, έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο να θελήσουν πολλές γυναίκες να μάθουν να αμύνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα καινούρια τμήματα που έχουμε φέτος έχουν πάρα πολλές γυναίκες» είπε χαρακτηριστικά ο δάσκαλος πολεμικών τεχνών. Όπως εξηγεί, πολλές γυναίκες που αποφασίζουν να μάθουν να αμύνονται έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής βίας. «Δεδομένο είναι ότι περίπου το 15% του συνόλου των γυναικών που αποφασίζει να έρθει σε εμάς και να μάθει αυτοάμυνα έχει υποστεί στη ζωή του κάποια μορφής βίας. Αυτή η βία είναι είτε λεκτική είτε σωματική. Το σοβαρότερο βέβαια είναι ότι μερικές φορές η γυναίκα μπορεί να τα βιώνει όλα αυτά ακόμα και μέσα στην οικογένειά της» τόνισε ο κ. Χρυσοβέργης.

Οι περισσότερες γυναίκες που πηγαίνουν στη σχολή του κ. Χρυσοβέργη ζητούν να μάθουν να αμύνονται και να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον οποιονδήποτε κίνδυνο που μπορεί να τους τύχει στο δρόμο. «Τις μαθαίνουμε πρώτα απ' όλα αυτοάμυνα και στη συνέχεια τις κάνουμε να αισθανθούν πιο ικανές, ώστε να εμπιστευτούν τον εαυτό τους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε οποιονδήποτε κίνδυνο».

Νίκος Ασκητής: «Να αντιληφθούμε τον κίνδυνο και να τον αποφύγουμε»

Τη γενικότερη τάση των γυναικών να απευθύνονται σε σχολές πολεμικών τεχνών για να μάθουν να αμύνονται επιβεβαίωσε και ο δάσκαλος Kick Boxing, Νίκος Ασκητής, ο οποίος ανέφερε στο Reader.gr ότι «το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από γυναίκες να εγγραφούν στη σχολή και να μάθουν Kick Boxing». Όπως εξηγεί ο έμπειρος δάσκαλος Kick Boxing, μέσα σε ένα διάστημα ενός έτους μια γυναίκα μπορεί να μάθει να αμύνεται σε ικανοποιητικό βαθμό «βέβαια όμως όταν μιλάμε για αυτοάμυνα δεν εννοούμε αυτά που βλέπουμε στις ταινίες, αλλά για ένα σωστό χτύπημα στην κατάλληλη περιοχή, ώστε να μπορέσει να ξεφύγει από τον κίνδυνο». Αυτό που έχει σημασία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο πριν έρθει σε μας και να μπορούμε να τον αποφύγουμε. «Είναι και ένα από τα βασικά πράγματα που τις διδάσκω, διότι όταν αντιληφθούμε τον κίνδυνο και καταφέρουμε να τον αποφύγουμε πριν μας αγγίξει τότε έχουμε πετύχει να αμυνθούμε αποτελεσματικά» σημείωσε ο κ. Ασκητής.

Δωρεάν μαθήματα αυτοάμυνας από τον δήμο Πατρέων

Μετά τα συνεχόμενα περιστατικά βίας και τις δολοφονίες γυναικών, ο δήμος Πατρέων αποφάσισε να ξεκινήσει ένα ειδικό πρόγραμμα δωρεάν «Μαθημάτων Αυτοπροστασίας για Γυναίκες». Σύμφωνα με τους υπευθύνους οι συμμετέχουσες θα κάνουν εξάσκηση σε τεχνικές πολεμικών τεχνών και μυϊκής ενδυνάμωσης. Όμως το πρόγραμμα δεν έχει μόνο ως στόχο του την εκμάθηση κινήσεων αυτοάμυνας, καθώς οι γυναίκες που θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα θα μπορέσουν να συζητήσουν με ειδικούς το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας γενικότερα. Την ίδια στιγμή, θα μπορέσουν να μάθουν τρόπους αντίδρασης απέναντι σε φαινόμενα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Ο βοηθός δημάρχου, Γιώργος Μαγιάκης, ο οποίος συντονίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σε δηλώσεις του στο Reader.gr εξήγησε ότι «στόχος μας είναι πέρα από σωματικά να ενδυναμώσουμε και ψυχολογικά όσες γυναίκες παρακολουθήσουν τα μαθήματα». Ο κ. Μαγιάκης ανέφερε πως το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες και το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι στιγμής είναι μεγάλο. Ο ίδιος θεωρεί ότι στις γυναίκες που δήλωσαν συμμετοχή θα υπάρχουν σίγουρα και κάποιες που έχουν υποστεί κάποια μορφής βία και γι΄ αυτό ο δήμος θα προσπαθήσει να τις βοηθήσει. 

Υπουργείο Εργασίας: 2.869 κλήσεις στο 15900 για περιστατικά βίας το πρώτο εξάμηνο του 2021

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2021 η γραμμή SOS 15900 (η οποία υπάρχει για να καταγγέλλονται όλα τα περιστατικά βίας από τις γυναίκες) δέχθηκε πάνω από 4.000 κλήσεις, εκ των οποίων οι 2.869 αφορούσαν σε περιστατικά βίας, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία πάνω από 50 γυναίκες έπεσαν θύματα βίας μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και έπρεπε να μεταφερθούν με τα παιδιά τους επειγόντως σε έκτακτα καταλύματα πριν εισαχθούν στους ξενώνες φιλοξενίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA