Μενού
  • Α-
  • Α+

Νεκρός ανασύρθηκε ένας 62χρονος που είχε καταπλακωθεί από τη στέγη που κατέρρευσε μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έξω από το χωριό Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης. Τραυματίας είναι και ο γιος του 62χρονου αλλά ευτυχώς ελαφρά, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Βιάννου, Νίκος Σταυρακάκης. Από τον σεισμό μεγέθους 5,8 Ρίχτερ που ταρακούνησε το Ηράκλειο απεγκλωβίστηκαν ακόμη ένας εργάτης που ήταν μαζί με τον 62χρονος καθώς και ένας ακόμη πολίτης από το χωριό Πατσίδερος, ο οποίος είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του. Από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα. Κάποιοι πολίτες για τους οποίους είχε αναφερθεί ότι είχαν παγιδευτεί σε φαρμακείο, απομακρύνθηκαν μόνοι τους με ασφάλεια.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 11 τραυματίες. Στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Στο νησί μεταβαίνει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ. Την Τρίτη θα μεταβούν στην Κρήτη ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Κρήτη: Οι κάτοικοι ούρλιαζαν και έκλαιγαν από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ 

Κάτοικος του Αρκαλοχωρίου περιέγραψε στην ΕΡΤ τις εικόνες που επικράτησαν στην περιοχή την στιγμή του ισχυρού σεισμού. Όπως ανέφερε, «οι κάτοικοι έκλαιγαν και ούρλιαζαν». «Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, έκλαιγε και ούρλιαζε». Την ώρα του σεισμού ο κόσμος βγήκε στους δρόμους. Βράχια έπεσαν στον δρόμο, ένα παλιό κτίριο έχει καταρρεύσει ενώ σοβάδες έχουν πέσει στους δρόμους, τζάμια έχουν σπάσει.

Κλειστός είναι ο δρόμος προς τον Προφήτη Ηλία λόγω κατολίσθησης. Αυτοκίνητο καταπλακώθηκε, χωρίς να έχει σημειωθεί σοβαρός τραυματισμός στους δυο επιβαίνοντες. Μεταφέρθηκαν άμεσα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Δέκα λεπτά αργότερα έγινε μετασεισμός 3,7 ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο και ακολούθησε μετασεισμός 4,5 ρίχτερ αλλά και πολλοί άλλοι ισχυροί μετασεισμοί. Και από εκείνη την ώρα η γη δεν έχει σταματήσει να κουνιέται.  

Σημαντικές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης αλλά και κτίσματα καταγράφονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, στην ευρύτερη περιοχή της διοικητικής περιφέρειάς του. Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έλεγχος για την κατάσταση των κτιρίων των σχολικών μονάδων. 

Κρήτη: Πάνω από 1.000 πέτρινα κτίσματα κρίνονται ακατάλληλα λόγω του σεισμού 5,8 Ρίχτερ

Περισσότερα από 1.000 κυρίως πέτρινα κτίσματα στο Αρκαλοχώρι και τις όμορες περιοχές κρίνονται ακατάλληλα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε, σήμερα, Δευτέρα, στις 9:17 στην ανατολική Κρήτη, στην Άρβη. Σύμφωνα με το neakriti.gr οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγω για τεράστες φθορές και ρωγμές σε περισσότερα από 1.000 πέτρινα κτίσματα, καθώς επίσης και ζημιές σε δίκτυα υποδομών και ύδρευσης.

Ο ισχυρός σεισμός 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ έγινε έντονα αισθητός όχι μόνο στο Ηράκλειο, που ήταν το επίκεντρο, αλλά και στα Χανιά και το Ρέθυμνο.

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη του σεισμού. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA