Μενού
  • Α-
  • Α+

Στον ρυθμό του Εγκέλαδου συνεχίζει να «χορεύει» η Κρήτη από νωρίς το πρωί της Δευτέρας (27/9), μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Αρκαλοχώρι στις 09:17. Η περιοχή του Δήμου Μινώας Πεδιάδας θυμίζει «βομβαρδισμένο τοπίο», ενώ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τουλάχιστον 15. 

Διαβάστε ακόμη: Σεισμός στην Κρήτη: 28 μετασεισμοί σε 5 ώρες - Δεν σταματά να σείεται το Αρκαλοχώρι

Ο Δήμος Μινώας Πεδιάδας κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ στο Αρκαλοχώρι μόλις δύο σπίτια άντεξαν στον σεισμό. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης βρέθηκε στο Αρκαλοχώρι, συμμετέχοντας στο έκτακτο συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας και τοπικών φορέων, αρχών και πολιτικής προστασίας. «Προχωράμε βήμα – βήμα», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, ανακοινώντας την παροχή 2.500 σκηνών για τη διαμονή των πληγέντων.

Και ενώ ο απολογισμός της καταστροφής συνεχίζεται με την ανάγκη εξεύρεσης στέγης των σεισμόπληκτων κατοίκων να αποτελεί προτεραιότητα, η είδηση που σόκαρε από νωρίς ήταν ο τρόπος που έχασε τη ζωή του ο άτυχος οικοδόμος. Ο 62χρονος δούλευε για την ανακατασκευή της μικρής εκκλησίας του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι μαζί με τον γιο του, όταν καταπλακώθηκε από τα μπάζα και σκοτώθηκε.  Ο γιος του είναι μεταξύ των τραυματιών από τον σεισμό.

Στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου θα στηθούν οι σκηνές για τους σεισμοπαθείς

«Θλιβερή» χαρακτήρισε την κατάσταση στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου που επλήγη από τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης μετά την ολοκλήρωση της επιτόπιας επιθεώρησης.

Κρήτη: Πάνω από 1.000 πέτρινα κτίσματα κρίνονται ακατάλληλα

Περισσότερα από 1.000 κυρίως πέτρινα κτίσματα στο Αρκαλοχώρι και τις όμορες περιοχές κρίνονται ακατάλληλα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε, σήμερα, Δευτέρα, στις 9:17 στην ανατολική Κρήτη, στην Άρβη. Σύμφωνα με το neakriti.gr οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγω για τεράστιες φθορές και ρωγμές σε περισσότερα από 1.000 πέτρινα κτίσματα, καθώς επίσης και ζημιές σε δίκτυα υποδομών και ύδρευσης.

Σε ποιες περιοχές οι κάτοικοι απαγορεύεται να μπουν στα σπίτια

Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, κάλεσε τους κατοίκους σε Καστέλι και ενδεχομένως στο Ηράκλειο να μην μπουν στα σπίτια τους, αν τα κτίρια έχουν έστω και μικρές ρωγμές. Ζήτησε από τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα για τουλάχιστον 48 ώρες στην περιοχή, καθώς υπάρχουν ισχυροί μετασεισμοί. «Κατά την άποψή μου ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς αυτή η περιοχή είχε ταλαιπωρηθεί από τον Απρίλιο με εκατοντάδες μικρούς σεισμούς εντάσεως από 3 έως 4,7 Ρίχτερ» σημείωσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA