Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένα ολόκληρο Κέντρο Υγείας στήθηκε μέσα σε σκηνή του στρατού και έχει τοποθετηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου - που χτυπήθηκε από τον φονικό Εγκέλαδο των 5,8 Ρίχτερ, σεισμός που προκάλεσε έναν θάνατο και δεκάδες τραυματισμούς - προκριμένου να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες που θα προκύψουν, εάν το κτίριο του ΚΥ κριθεί από τους μηχανικούς ακατάλληλο προς χρήση. Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η σκηνή έχει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

«Θα νοσηλευτούν περιστατικά που χρήζουν οξυγονοθεραπείας ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που λόγω υγείας δεν δύναται να παραμείνει στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο ή στους οικισμούς. Μέσα στη νύχτα ολοκληρώθηκε το στήσιμό της και είμαστε έτοιμοι εφόσον χρειαστεί να νοσηλευτούν πολίτες» ανέφερε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης. Πάντως σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη τη χθεσινή νύχτα σε νοσοκομεία του Ηρακλείου φιλοξενήθηκαν δύο πολίτες του Αρκαλοχωρίου που λόγω σοβαρού χρόνιου νοσήματος ήταν ασφαλέστερο να φιλοξενηθούν σε νοσοκομειακή δομή και όχι στις σκηνές που έχουν στηθεί.

Νέα ισχυρή δόνηση μετά τα μεσάνυχτα

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα - στις 00:37 - με επίκεντρο περιοχή 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Άρβης, στην Κρήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Λέκκας: Κινητοποιηθήκαμε άμεσα

Ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών αναφέρθηκε στην άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού εκτιμώντας ότι έγινε καλή διαχείριση. «Σε δύο ώρες μετά το σεισμό βρεθήκαμε στην Κρήτη με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη. Αναλάβαμε την κατάσταση και θεωρώ ότι πήγαμε πολύ καλά. Προείχε η ανθρώπινη ζωή. Δώσαμε εντολές να αποφεύγουν τα σπίτια που έχουν βλάβες, πώς να κινηθούν οι κάτοικοι» σημείωσε. Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι τα ρήγματα της Κρήτης είναι στο στόχαστρο των επιστημόνων, ενώ πρόσθεσε ότι Τήλος, Θήβα και το Αρκαλοχώρι που επλήγη χθες από τον σεισμό, είναι διαφορετικές περιοχές. «Υπάρχουν δεδομένα. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι».

Παπαδόπουλος: Πιθανός ένας μετασεισμός άνω των 5 Ρίχτερ

Για τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε την Κρήτη και τι έπεται να ακολουθήσει μίλησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». «Ο σεισμός ήταν μεγάλος και πολύ ισχυρός, και αυτό δικαιολογεί τον μεγάλο αριθμό μετασεισμών. Ενδέχεται οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν να είναι μεγέθους 5 Ρίχτερ. Ήδη η καταστροφή είναι εκτεταμμένη, με λιγότερες ή μεγαλύτερες βλάβες, και είναι ευάλωτα σε επόμενους μετασεισμούς», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Για τουλάχιστον ένα μήνα θα υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τα σεισμικά δεδομένα σε όλη τη χώρα αρχίζουν και αλλάζουν προς το χειρότερο και η περιοχή που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι η Θήβα. «Η Θήβα μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 6,5 Ρίχτερ», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA