Μενού
  • Α-
  • Α+

Το Αρκαλοχώρι κοιμάται σε σκηνές και θρηνεί τον συντοπίτη του που τον πλάκωσε ο τρούλος της εκκλησίας, η Θήβα βρίσκεται με το... ένα πόδι στην πόρτα υπό τον φόβο του Εγκέλαδου και οι σεισμολόγοι έχουν ανοίξει «εμφύλιο» που μόνο βοήθεια δεν προσφέρει στον ελληνικό λαό που διαβιεί σε μια σεισμογενή χώρα και ζει με την αγωνία ενός μεγάλου σεισμού.

Από το πρωί παρακολουθούμε τους επιστήμονες να ανταλλάσσουν απόψεις, όχι μέσω διαλόγου, αλλά μέσω... χαλασμένου τηλεφώνου. Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε το πρωί της Τρίτης στο Mega ότι η Θήβα μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 6,5 Ρίχτερ, δήλωση που σκόρπισε πανικό στους κατοίκους της πόλης της Βοιωτίας, που βιώνουν εδώ και μήνες μια έντονη σεισμική ακολουθία. Ωστόσο, λίγο αργότερα κι ενώ είχε δεχθεί τη μήνη του Ακη Τσελέντη, βγήκε στο Open και είπε ότι είναι παραπλανητικά τα όσα διακινούνται καθώς η επιτροπή των επιστημόνων που έβγαλε πόρισμα για Θήβα κι Αρκαλοχώρι δεν μίλησε ποτέ με μεγέθη.

Οι τοποθετήσεις του κ. Παπαδόπουλου εξόργισαν τον κ. Τσελέντη, ο οποίος μίλησε στο Open και είπε ότι θα πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας για όσα λέγονται από κάποιους που δεν τους θεωρεί σεισμολόγους και συναδέλφους, χωρίς βέβαια να κατονομάζει, αλλά να «φωτογραφίζει» τον κ. Παπαδόπουλο.

Παπαδόπουλος για 6,5 Ρίχτερ στη Θήβα

Για τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε την Κρήτη και τι έπεται να ακολουθήσει μίλησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». «Ο σεισμός ήταν μεγάλος και πολύ ισχυρός, και αυτό δικαιολογεί τον μεγάλο αριθμό μετασεισμών. Ενδέχεται οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν να είναι μεγέθους 5 Ρίχτερ. Ήδη η καταστροφή είναι εκτεταμένη, με λιγότερες ή μεγαλύτερες βλάβες, και είναι ευάλωτα σε επόμενους μετασεισμούς», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Για τουλάχιστον ένα μήνα θα υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος. Τα σεισμικά δεδομένα σε όλη τη χώρα αρχίζουν και αλλάζουν προς το χειρότερο και η περιοχή που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι η Θήβα. «Στη Θήβα γνωρίζουμε σεισμούς με μέγεθος μέχρι 6,5. Αυτό είναι το δυναμικό που γνωρίζουμε για την περιοχή της Θήβας. Εχουμε εξελισσόμενη χερσαία δραστηριότητα και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Διευκρινίσεις Παπαδόπουλου για Θήβα

«Ελεγε το πόρισμα ότι έπρεπε να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Εγκέλαδος. Από τις 21 Ιουλίου η κυβέρνηση έχει στα χέρια της την επίσημη θέση 20 επιστημόνων. Δεν είναι καινούριο. Το ότι δεν προσέχθηκε, δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί γεγονός. Και η Θήβα θέλει προσοχή. Δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα η έκθεση της επιτροπής. Ορισμένοι 2-3 συνάδελφοί μου ίσως δεν το γνωρίζουν, γιατί δεν προσήλθαν (σ.σ.: φωτογραφίζοντας μεταξύ αυτών και τον κ. Τσελέντη)» είπε ο κ. Παπαδόπουλος στο Open και πρόσθεσε: «Είναι παραπλανητικό το 6,0 Ρίχτερ. Η επιτροπή δεν έδωσε ποτέ νούμερα και μεγέθη (σ.σ.: για τη Θήβα). Μπορεί να γίνει ισχυρότερος σεισμός απ' όσους έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Οι τοπικές Αρχές είναι υπεύθυνες σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο Εγκέλαδος να ενημερώσουν τους πολίτες για να είναι σε εγρήγορση.

Το ρήγμα της Θήβας έχει δώσει μέχρι 6,5 Ρίχτερ. Δεν σημαίνει ότι θα δώσει κατ' ανάγκην ξανά μέχρι 6,5. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον σεισμό. Να μειωθούν οι ενδεχόμενες συνέπειες του σεισμού» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τσελέντης: Να παρέμβει εισαγγελέας για τον δήθεν σεισμολόγο

Μιλώντας στο Open TV ο κ. Τσελέντης είπε για τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι ότι «από τον Γενάρη είχαμε στοιχεία ότι η περιοχή είχε ανωμαλίες. Παράλληλα, ο δορυφόρος έδειχνε μετατόπιση. Πήγα στον κ. Λαμπρινό (σ.σ.: Δήμαρχος Ηρακλείου) και ζήτησα έκτακτη επιχορήγηση για να βάλουμε 4 επιπλέον όργανα. Ευτυχώς τα βάλαμε κι έχουμε πλήρη εικόνα του ρήγματος. Από 1η Ιούνη ξεκίνησε το ρήγμα να δίνει. Εχουμε καταγράψει 2.500 σεισμούς» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τον φονικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ είπε ότι «αυτός ο σεισμός έδωσε μια μοναδική κατακόρυφη επιτάχυνση. Ποτέ ξανά στην Ελλάδα δεν καταγράφηκε τέτοιο φαινόμενο. Γράψαμε 0,8 g, να φανταστείτε ότι στο 1g σηκώνεται ο άνθρωπος από το έδαφος. Γι αυτό δεν έμεινε όρθιο πέτρινο κτίσμα» τόνισε και παραδέχθηκε πως «Μας εξέπληξε το φαινόμενο, δεν περιμέναμε τέτοιο μέγεθος».

Για τη συνέχεια είπε ότι «το κακό είναι ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς. Εχω καταγράψει 11 μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, θα συνεχίσει να δίνει τέτοια μεγέθη για μήνες. Επ' ουδενί οι κάτοικοι να επισκέπτονται τα σπίτια τα επικίνδυνα».

Ακολούθως απασφάλισε κατά του κ. Παπαδόπουλου για τα όσα λέχθηκαν για τη Θήβα: «Ακουσα κάποιον δήθεν σεισμολόγο ότι περιμένουμε 6,5 Ρίχτερ. Θα πρέπει να επέμβει εισαγγελέας, δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Στο Αρκαλοχώρι μας έδειχνε η στατιστική ότι δεν είχε τελειώσει το φαινόμενο. Είχαμε 0,6 σε μια μονάδα μέτρησης που μελετούμε, ενώ στη Θήβα είμαστε κοντά στο 1, κάτι που σημαίνει ότι δεν περιμένουμε κάτι πολύ μεγάλο. Υπάρχουν γειτονικά μεγάλα ρήγματα, που δεν φαίνεται να έχουν ενεργοποιηθεί» κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA