ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/09/2021 14:18

Σεισμός: 5 περιοχές παρακολουθούν στενά οι σεισμολόγοι

Στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων βρίσκονται πέντε περιοχές που μπορούν να δώσουν δυνατό σεισμό, όπως εξηγεί ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Σεισμός: 5 περιοχές παρακολουθούν στενά οι σεισμολόγοι
Σεισμός στην Κρήτη (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Ο ισχυρός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη «ξύπνησε» ανησυχία και για άλλες περιοχές στην Ελλάδα, οι οποίες χρειάζονται προσοχή γιατί εμφανίζουν αυξημένο σεισμικό κίνδυνο. Τέτοια σημεία που μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό και βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των σεισμολόγων είναι στον Πατραϊκό, στον Κορινθιακό, στις Σποράδες, στο Βόρειο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, αναφέρει: «Οι σεισμοί με θύματα στον πληθυσμό το μόνο μήνυμα που στέλνουν είναι να ενσωματώσουμε κάθε νέα τεχνολογία που θα μειώσει τον κίνδυνο έκθεσης του πληθυσμού στον σεισμό».

Πού έχουν τοποθετηθεί συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμό

Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη, «τη μέρα μετά, χρειάζεται να πάμε τη σεισμολογία σε μια νέα σελίδα, με νέες τεχνολογίες, όπως τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που είχαμε ήδη εγκαταστήσει πειραματικά στον Ανατολικό Κορινθιακό και τον Πατραϊκό, στο Ιόνιο. Δεν σημαίνει ότι τα εγκαταστήσαμε εκεί επειδή υπάρχει κάποιο alert. Σίγουρα όμως, δεν θα πηγαίναμε σε μέρος που δεν έχει σεισμικότητα. Υπάρχει η λεγόμενη σεισμική επικινδυνότητα που εξαρτάται από τις σεισμικές πηγές της περιοχής. Όλοι γνωρίζουμε για τη σεισμικότητα του Ιονίου, του Κορινθιακού και άλλων περιοχών».

Ο κ. Καραστάθης συμπληρώνει: «Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης βασίζονται στην άμεση εκτίμηση των εστιακών παραγόντων του σεισμού. Βάζεις ένα πολύ πυκνό δίκτυο γύρω από περιοχές που περιμένεις σεισμό και μόλις γίνει, οι κοντινοί σταθμοί υπολογίζουν σε δύο με τρία δευτερόλεπτα το επίκεντρο και το μέγεθος, πριν καλά-καλά φτάσουν τα καταστροφικά κύματα σε κάποια θέση ενδιαφέροντος. Ο χρόνος προειδοποίησης εξαρτάται από το επίκεντρο».

Οι παραδοσιακοί οικισμοί και οι αντιδράσεις σε πιθανό σεισμό

Ο κ. Καραστάθης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «μαζί με τις νέες τεχνολογίες που χρειάζεται να εφαρμοστούν άμεσα για το καλό του πολίτη πρέπει να εξεταστεί κι ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα: Εχουμε υπέροχους παραδοσιακούς οικισμούς, στους οποίους, όμως, εάν γίνει κάποιος σεισμός δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν. Η Μάνη, το Πήλιο, η Ήπειρος. Μιλάμε για περιοχές που δεν είναι απαλλαγμένες από σεισμικό κίνδυνο. Έλεγχοι πρέπει να γίνουν και για τα ιστορικά μνημεία». Ο κ. Καραστάθης αναφέρει και στην επικινδυνότητα που υπάρχει στο Αιγαίο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Αιγαίο περιλαμβάνει επικίνδυνες περιοχές όπως αυτές που διέρχεται το ρήγμα της Ανατολίας, μιλάμε για τις Σποράδες, τη Λέσβο, τον Άγιο Ευστράτιο. Υπάρχει το τόξο από κάτω που μπορεί να χτυπήσει περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα, μιλάμε για Ρόδο, Κάρπαθο, Κω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ ΚΡΗΤΗ ΑΙΓΑΙΟ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ