Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Δημήτρης Κουσουρής ήταν από τα πρώτα θύματα της Χρυσής Αυγής. Δέχθηκε επίθεση έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων τον Ιούνιο του 1998 και μπήκε στο νοσοκομείο για έναν μήνα από τα πολλά χτυπήματα των ταγμάτων εφόδου της οργάνωσης. Ο Δημήτρης Κουσουρής, μέλος τότε του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, βρισκόταν εκεί για να συμπαρασταθεί σε διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί για κινητοποιήσεις κατά του διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Οι χρυσαυγίτες βρίσκονταν εκεί επίσης σε συμπαράσταση δικών τους συλληφθέντων. Εντόπισαν τους τρεις σε μια καφετέρια και τους επιτέθηκαν, χωρίς να προηγηθεί η παραμικρή διένεξη. 

Δείτε ΕΔΩ το αφιέρωμα του Reader στον έναν χρόνο από την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης

Ο Δημήτρης Κουσουρής από τη Βιέννη, όπου ζει σήμερα, μιλά στο Reader και λέει: «Στο χτύπημα του Ιουνίου του 1998 καταλάβαμε την ασυλία του κρατικού μηχανισμού στους χρυσαυγίτες. Η επίθεση δεν καταγράφηκε ποτέ στο βιβλίο συμβάντων του αστυνομικού τμήματος της περιοχής». Επικεφαλής των τότε χρυσαυγιτών που χτύπησαν απρόκλητα και χωρίς έλεος τον Δημήτρη Κουσουρή αναγνωρίστηκε ο Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος, γνωστός στους φασιστικούς κύκλους με το ψευδώνυμο «Περίανδρος», ο οποίος συνελήφθη το 2005 (παραδόθηκε οικειοθελώς). Καταδικάστηκε σε 21 χρόνια, ποινή που μειώθηκε στο εφετείο όταν ολοκληρώθηκε η δίκη το 2009. Ο «Περίανδρος» βγήκε από τη φυλακή λίγα χρόνια αργότερα αλλά ο Δημήτρης Κουσουρής δεν ξέχασε ποτέ την επίθεση που δέχθηκε

Ο Δημήτρης Κουσουρής σε μια συνέντευξη 20 λεπτών λέει στο Reader ότι «πάντα οι χρυσαυγίτες πουλούσαν, γι' αυτό η οργάνωση απέκτησε δύναμη» και ένα χρόνο μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής επαναλαμβάνει: «Δεν έχουμε τελειώσει με τον φασισμό»

Ακολουθούν τα πιο «δυνατά» σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε ο Δημήτρης Κουσουρής στο Reader 

  • «Στο χτύπημα του Ιουνίου 1998 καταλάβαμε την ασυλία του κρατικού μηχανισμού στους χρυσαυγίτες».
  • «Η επίθεση δεν καταγράφηκε ποτέ στο βιβλίο συμβάντων του αστυνομικού τμήματος».
  • «Βλέπαμε κοινές επιχειρήσεις Αστυνομίας και φασιστών».
  • «Μάθαμε ότι η Χρυσή Αυγή έπαιζε επικουρικό ρόλο στην αστυνομία».
  • «Δεν έχουμε τελειώσει με τον φασισμό. Μεγάλα κομμάτια του βρίσκονται στον κρατικό μηχανισμό».
  • «Ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με δικαστικές αποφάσεις».
  • «Συνεχίζεται να παρέχεται ασυλία στους φασίστες». 

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Δημήτρη Κουσουρή στο Reader

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA