Μενού
  • Α-
  • Α+

«Είναι ώρα να σοβαρευτούμε γιατί η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή». Η συγκεκριμένη αποστροφή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε πρωτόγνωρα έντονο ύφος χτυπώντας δυνατά το χέρι του στα υπουργικά έδρανα κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, αναφορικά με όσα υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος προκαλώντας τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, προκάλεσε αίσθηση. Οσοι αβίαστα επιχείρησαν να ερμηνεύσουν τα συγκεκριμένα λόγια του υπουργού Εξωτερικών αποδίδοντάς τα σε μία προσπάθεια «δραματοποίησης» των εμφυλιοπολεμικών αναφορών του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Α' Αθήνας, δε λαμβάνουν υπόψη την εξελισσόμενη στρατηγική της Τουρκίας, που κλιμακώνει περαιτέρω την επιθετικότητα της και αναβαθμίζει τις προκλήσεις της εις βάρος της χώρας μας. 

Οι επεκτατικοί σχεδιασμοί της Αγκυρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι πλέον μόνο επί χάρτου αλλά ξεδιπλώνονται στο πεδίο ενώ έχουν τεθεί φαρδιά πλατιά στο τραπέζι των διεθνών οργανισμών. Το νεοοθωμανικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που παραβιάζει κατάφορα κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και συνολικά το Δίκαιο της Θάλασσας, βασίστηκε κατά κύριο λόγο στην αλματώδη ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας την τελευταία 15ετία και στην πρόθεση επιβολής του μέσω της ένταξης σε μαζική κλίμακα όπλων υψηλής τεχνολογίας made in Turkey στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Την ίδια περίοδο τα μνημόνια και το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο στη χώρα μας δεν επέτρεψαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας να διαθέσει επαρκείς πόρους για τη βέλτιστη επιχειρησιακή κατάσταση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την προμήθεια νέων. 

Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» έρχεται σε συνέχεια της από 25ετίας διακηρυγμένης ευθείας απειλής πολέμου (casus belli). Βέβαια, μπορεί η Τουρκική Εθνοσυνέλευση να εξουσιοδότησε με ψήφισμά της τον Ιούνιο του 1995 την τουρκική κυβέρνηση, εν λευκώ και στο διηνεκές, να κηρύξει πόλεμο στην Ελλάδα σε περίπτωση, που η τελευταία επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της πέραν των 6 ν.μ, όμως η ίδια η Τουρκία έχει επεκτείνει, ήδη από το 1964, την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ν.μ. στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο. Και ενώ οι επιθετικές ενέργειες της Αγκυρας την προηγούμενη χρονιά με τα ερευνητικά σκάφη, συνοδεία αρμάδας πολεμικών πλοίων, αφορούσαν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας η τελευταία επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου θέτει νέα πολύ ανησυχητικά δεδομένα.

Από τις «γκρίζες ζώνες» στην αποστρατικοποίηση των νησιών

Η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, βάσει της οποίας αμφισβητούνταν από τα μέσα της δεκαετίας του '90 η ελληνική κυριαρχία σε νησίδες και βραχονησίδες καθώς και οι μεταξύ τους θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο, δίνει τη θέση της στη διασύνδεση από την Αγκυρα της κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με την παρουσία στρατευμάτων σε αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας καλείται από την Τουρκία με τον πλέον επίσημο τρόπο και εν μέσω πολεμικών απειλών από κορυφαίους αξιωματούχους της γείτονα να αποστρατικοποιήσει τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Ικαρία, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη καθώς διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η διατήρηση ελληνικών δυνάμεων στα εδάφη αυτά οδηγεί στην απώλεια εθνικής κυριαρχίας! Η αποστρατικοποίηση των νησιών μπαίνει πλέον στην κορυφή της αναθεωρητικής ατζέντας της Τουρκίας ανεβάζοντας κατακόρυφα το επίπεδο των προκλήσεων. 

Ενόπλες Δυνάμεις και εξοπλιστικό πρόγραμμα βάζουν φρένο στους σχεδιασμούς της Αγκυρας

Η αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας έρχεται μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας, την αγορά των πολεμικών αεροσκαφών Rafale και την επικείμενη προμήθεια των ψηφιακών φρεγατών Belharra αλλά και των υπερσύγχρονων κατευθυνόμενων βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς Spike Nlos για τη «θωράκιση» των νησιών του Αιγαίου, εξελίξεις που έχουν προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στο καθεστώς Ερντογάν. 

Είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δε θα ήταν ποτέ δυνατό όχι να αποδεχτεί αλλά ούτε να δεχτεί να υπάρξει ως θέμα συζήτησης αποστρατικοποίηση των νησιών παρά τις συνεχείς απειλές της Τουρκίας και τις ενδεχόμενες «προτροπές» τρίτων. Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι οι τουρκικοί πολεμικοί σχεδιασμοί για την υφαρπαγή του μισού Αιγαίου βρίσκουν απέναντί τους τείχος αποτροπής την ισχυρότατη στρατιωτική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά διαθέτοντας δυνατότητες κρούσης, που θα αυξηθούν σημαντικά και με τις νέες προσθήκες, ικανές να επιφέρουν βαρύτατο πλήγμα σε όποιον διανοηθεί αποβατική επιχείρηση.  

Στο μεταξύ, οι Τούρκοι στήνουν νέο σκηνικό έντασης με αφορμή τις δραστηριότητες του Nautical Geo, που έχει μισθωθεί από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ για τη χάραξη της υποθαλάσσιας διαδρομής του αγωγού East Med. Μετά τις παρενοχλήσεις από τουρκική φρεγάτα του γαλλικών συμφερόντων ερευνητικού σκάφους ανατολικά της Κρήτης η παρουσία 2 τουρκικών φρεγατών και μίας κορβέτας ανοιχτά της Λάρνακας, που έχει σκοπό να μπλοκάρει την πρόσβαση του Nautical Geo στην περιοχή των ερευνών, αποκαλύπτει ξανά τις προθέσεις της Αγκυρας για ανατροπή του ευρύτερου status quo στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Η Τουρκία ζητά από τις ΗΠΑ F-16 για να αντιμετωπίσει τα Rafale

Στη στρατηγική επιλογή της Τουρκίας για επιβολή των αναθεωρητικών θέσεων της με την ισχύ των όπλων, η σταδιακή ένταξη στην Πολεμική Αεροπoρία των 24 Rafale και η αναβάθμιση 84 F-16 στην έκδοση Viper έως το τέλος του 2017, με τα 6 εξ αυτών να βρίσκονται ήδη στα υπόστεγα της EAB, ανατρέπει τις ισορροπίες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που η Αγκυρα γνωρίζει πολύ καλά. Για το λόγο αυτό μέσω ενός διπλωματικού ελιγμού η Τουρκία επιχειρεί να αντισταθμίσει την ελληνική υπεροχή στον αέρα με την προμήθεια καινούργιων μαχητικών από τις ΗΠΑ και την αναβάθμιση του υφιστάμενου αεροπορικού στόλου της. 

Στο πλαίσιο αυτό, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας έστειλε επίσημο αίτημα στην αμερικανική πλευρά για την αγορά 40 καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70/72 και την αναβάθμιση 80 F-16 σε διαμόρφωση Viper. Το αίτημα αυτό, που σταθμίζεται ήδη από τους Ελληνες επιτελείς εάν αποτελεί προσχηματική κίνηση ή στρατηγική αναδίπλωση της Αγκυρας σε μία ύστατη προσπάθεια επαναπροσέγγισης με τις ΗΠΑ, καταρχήν «σκοντάφτει» στις κυρώσεις, που ήδη έχουν επιβληθεί στην Τουρκία βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, για την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνουν και το σενάριο η γείτονα να διαβλέπει «παράθυρο» ευκαιρίας για επιθετικές ενέργειες στο μεσοδιάστημα μέχρι την πλήρη υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, ύψους 10 δισ. ευρώ, της χώρας μας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA