Μενού
  • Α-
  • Α+

Για την ανάγκη να μην πιεστεί περαιτέρω το ΕΣΥ και για την επιβολή αυστηρών μέτρων όσον αφορά στις παρελάσεις μίλησε στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. Ο κ. Καπραβέλος έκανε λόγο για γολγοθά των υγειονομικών,  καθώς, όπως είπε, υπάρχει μεγάλη πίεση στις μονάδες λόγω των ανεμβολίαστων ασθενών. «Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, έχουμε βαριά αρρώστους στις μονάδες», πρόσθεσε.

Παράλληλα έκανε έκκληση ώστε παρελάσεις και θρησκευτικές εορτές, να πραγματοποιηθούν υπό ισχύ πολύ αυστηρών μέτρων, ενώ μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως αν είναι τόσο μεγάλη η πίεση τότε να απαγορευτεί η παρουσία κόσμου σε αυτές. Υπογράμμισε δε ότι ο χειμώνας αναμένεται να είναι  δύσκολος και ότι χρειάζονται πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. «Δεν μπορεί να δεχθεί άλλη πίεση το ΕΣΥ , όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό», δήλωσε. 

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως ακόμα και στην «κόκκινη Θεσσαλονίκη» τόσο οι παρελάσεις όσο και οι εορτασμοί για τον Άγιο Δημήτριο θα διεξαχθούν κανονικά. Ο ίδιος ήταν ξεκάθαρος πως δεν υπάρχουν σκέψεις ώστε να γίνουν οι παρελάσεις μόνο με εμβολιασμένους, ενώ δεν θα υπάρχουν και προσκλήσεις όπως είχε συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Πλεύρης: Πρόθεση να γίνουν κανονικά οι παρελάσεις 

Την τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη, επιβεβαίωσε επί της ουσίας και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Παρότι ανέφερε πως «οι αποφάσεις για τα μέτρα λαμβάνονται κατόπιν εισηγήσεων» και πως «είμαστε τρεις εβδομάδες πριν από την 28η Οκτωβρίου» διευκρίνισε πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει απόφαση για κάτι διαφορετικό αναφορικά με τις παρελάσεις, τότε ισχύει ό,τι πάντα. Επανέλαβε δε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι από τη στιγμή που υπάρχει το όπλο του εμβολίου, να μην υπάρχει «κλείσιμο» κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Η τοποθέτηση του κ. Βορίδη, έρχεται να δώσει τέλος στα σενάρια για τη μορφή με την οποία θα μπορούσε να γίνει φέτος η παρέλαση, αλλά και σε ποιες πόλεις, καθώς είχε αναφερθεί ως σκέψη να υπάρξουν άλλα δεδομένα στις «κόκκινες» περιοχές όπως είναι η Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στις προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι ήταν να μην γίνουν οι μαθητικές παρελάσεις, παρά μόνο οι στρατιωτικές και αυτές όχι με την ελεύθερη προσέλευση του κόσμου. Εν τέλει όπως όλα δείχνουν οι εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου θα είναι ανοικτές προς το κοινό και στην παρέλαση θα συμμετάσχουν όλες οι ομάδες.

Κορονοϊός: Επιστροφή στην κανονικότητα από σήμερα για εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένους

Σημαντική, έως και ιστορική, ημέρα η σημερινή αφού οι πλήρως εμβολιασμένοι συμπολίτες μας αποκτούν και πάλι την ελευθερία τους απο τα δεσμά του κορονοϊού! Απο σήμερα όσοι έχουν στη διάθεσή τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων σε ψυχαγωγία και εστίαση. Βήμα προς την κανονικότητα και το οριστικό τέλος των μίνι lockdown και της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Για τις επόμενες 15 ημέρες, λοιπόν, όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα μπορούν να πηγαίνουν σε καταστήματα ψυχαγωγίας ή εστίασης χωρίς να είναι υποχρεωμένοι ναφοράνε μάσκα, χωρίς να πρέπει αναγκαστικά να τηρούν αποστάσεις και με την πληρότητα των καταστημάτων στο 100%, θυμίζοντας έτσι εποχές προ-covid!

Τέλος σε μίνι lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας

Επίσης, απο σήμερα μπαίνει τέλος στα μίνι lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς το «κόκκινο» σε περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη δεν θα συνοδεύεται πλέον από περιοριστικά μέτρα, με την αρχή να γίνεται από την εστίαση, αλλά ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν «σήμα κινδύνου» προκειμένου οι πολίτες σε αυτές τις περιοχές να είναι προσεκτικοί τηρώντας τα μέτρα προστασίας (μάσκες και αποστάσεις). Μετά το πέρας των δυο εβδομάδων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η επιδημιολογική κατάσταση θα επαναξεταστεί προκειμένου να διαπιστωθεί σε τι μέγεθος η ελευθερία αυτή θα αφήσει (ή και όχι) το αποτύπωμα της στα επιστημονικά δεδομένα.

Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν λιγότερο τον ιό

Οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν, να μεταδώσουν τον ιό, αλλά και να νοσήσουν σοβαρά, το αντίθετο συμβαίνει με τους ανεμβολίαστους, εξήγησε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Βάνα Παπαευαγγέλου.Η ίδια πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε έναν χώρο εμβολιασμένων είναι μικρός, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό. Ωστόσο, τόνισε πως οι «εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει να παρεξηγήσουν όλες αυτές τις νέες ερμηνείες, καθώς το μήνυμα δεν είναι ότι τελείωσε η πανδημία. Δεν πετάμε τις μάσκες».Οι νέες οδηγίες επιτρέπουν τη μη χρήση μάσκας σε κέντρα διασκέδασης, καφέ και εστιατόρια ακόμη και για τους όρθιους θαμώνες, ωστόσο αυτή παραμένει για την είσοδο σε οποιοδήποτε άλλο κατάστημα του λιανεμπορίου.

Τα κρούσματα κορoνοϊού στην Ελλάδα την Παρασκευή

Θυμίζουμε πως σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.324 νέα κρούσματα κορoνοϊού, καθώς και 22 νέους θανάτους. Αυτή τη στιγμή 334 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ Covid σε όλη τη χώρα.

Η διάδοση στη βόρεια Ελλάδα καλά κρατεί, με την Αττική να καταγράφει επίσης ελαφριά αύξηση των κρουσμάτων κορoνοϊού. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Αττική εντοπίστηκαν 540 νέα κρούσματα, την ώρα που η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 357. Σύμφωνα με την επιτροπή, υψηλή θετικότητα παρατηρείται σε Πιερία, Δράμα, Κοζάνη, Καβάλα, Ροδόπη, Χαλκιδική, Ξάνθη, Σέρρες, Λάρισα και Θεσσαλονίκη, περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη τείνει να βρίσκεται κάτω από τον εθνικό μέσο όρο.

Έτσι, σημειώνεται παράλληλα αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που συνοδεύεται από νοσηλείες. Αυτό είναι ακόμη πιο έντονο σε περιοχές όπως η Καστοριά, η Πιερία, η Καρδίτσα και οι Σέρρες, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA