Μενού
  • Α-
  • Α+

Για μία ακόμη ημέρα η κακοκαιρία Αθηνά πλήττει πολλές περιοχές της χώρας και μάλιστα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, δεν αναμένεται να φύγει σύντομα από την Ελλάδα, καθώς και τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου, θα συνεχίσει ο καιρός με σφοδρές καταιγίδες και χαλάζι. Οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, της Λάρισας αλλά και του Πηλίου έχουν έρθει αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε σπίτια αλλά και δρόμους.

Διαβάστε επίσης: Καιρός: Βιβλική καταστροφή στην Εύβοια από την κακοκαιρία Αθηνά - Απεγκλωβίστηκαν 100 άτομα, πλημμύρισαν πολλά σπίτια

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τουλάχιστον 30 σπίτια στα παράλια της περιοχής αλλά και να προκληθούν σοβαρές ζημιές στον παραλιακό δρόμο από Βελίκα προς την Παλιουριά. Ο δήμαρχος Αγιάς σημείωσε επίσης ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά και πως ο δήμος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και η Πυροσβεστική επιχειρούν για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που είναι μεγάλες.

200 σπίτια πλημμυρισμένα στην Εύβοια

Στο μεταξύ, αντιμέτωποι με πλημμύρες, αποτέλεσμα της έντονης βροχόπτωσης που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου αλλά και συνέπεια της καταστροφικής φωτιάς του καλοκαιριού, βρέθηκαν οι κάτοικοι χωριών στην Βόρεια Εύβοια τα ξημερώματα της Κυριακής. Οι έντονες βροχοπτώσεις στις περιοχές της Αγίας Άννας, του Αχλαδιού και της Κοτσικιάς, όπως και σε άλλα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, άφησαν πίσω τους σημαντικές καταστροφές καθώς χείμαρροι πλημμύρισαν, έγιναν μεγάλες ζημιές στο παραλιακό μέτωπο ενώ οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το παραλιακό μέτωπο στην Αχλαδιά έχει πάθει τεράστια καταστροφή όπως επίσης και στην Αγία Άννα ενώ οι κάτοικοι της Κοτσικιάς είδαν τον εξοπλισμό των καταστημάτων και των σπιτιών τους να βρίσκονται στην παραλία.

Εκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Εύβοια

Έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ για την Βόρεια Εύβοια, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Αθηνά», ανακοίνωσε από την Αγία Αννα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος. «Από την πρώτη στιγμή, με εντολή πρωθυπουργού, βρεθήκαμε στη Βόρεια Εύβοια και στο πεδίο με τον δήμαρχο, αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που άμεσα προχωρούν σε καθαρισμούς και τις πρώτες αποκαταστάσεις. Η στήριξη του κράτους -φυσικά- και θα συνεχιστεί για να καλυφθούν οι όποιες νέες ανάγκες ενώ τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα συνεχίζονται», δήλωσε νωρίτερα ο κ. Τριαντόπουλος από τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.

Πτώσεις βράχων και δέντρων και στη Μαγνησία

Κατολισθήσεις, πτώσεις βράχων και δέντρων, υπερχειλίσεις ρεμάτων και πολλή – πολλή λάσπη, μαζί με φερτές ύλες, σημειώθηκαν και στη Μαγνησία και ειδικότερα στους δήμους Ζαγοράς – ΜουρεσίουΝοτίου Πηλίου και Ρήγα Φεραίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέας Κολυνδρίνη στο e-Volos.gr, «Αυτή τη στιγμή όλοι οι επαρχιακοί δρόμοι είναι ανοιχτοί. Αυτός ήταν εξαρχής ο στόχος μας, δηλαδή να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα επαρχιακά οδικά δίκτυα. Τα μηχανήματά μας παρενέβησαν άμεσα και αποκατέστησαν τα όποια προβλήματα, αντιμετωπίζοντας πολλές κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων και δέντρων, υπερχειλίσεις ρεμάτων και πολλή λάσπη με φερτές ύλες στις περιοχές της Ζαγοράς, του Ανηλίου, του Κατηγιώργη, του Προμυρίου, στο Βένετο, στο Κεραμίδι».

Καιρός: Η πρόγνωση του meteo για τη Δευτέρα

Η κακοκαιρία «Αθηνά» θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου. Οπως αναφέρει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τοπικά ισχυρές καταιγίδες, με μεγάλα ύψη βροχόπτωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις χαλαζοπτώσεις, αναμένονται τη Δευτέρα. Μεταξύ άλλων, σημαντικές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες φωτιές.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo, το οποίο έχει προειδοποιήσει για επιδείνωση του καιρού, τη Δευτέρα βροχές θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Περισσότερο θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου, τα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, οι Σποράδες και το βράδυ το Βορειοανατολικό Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Στις περιοχές που θα δεχθούν σημαντικές ποσότητες βροχής, συμπεριλαμβάνονται πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 18 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 22, στην Ήπειρο από 9 έως 23 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 10 έως 23, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 26 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 23 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 14 έως 28 βαθμούς ενώ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στους 30-32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν ασθενείς βορειοδυτικοί άνεμοι, αλλά από το απόγευμα θα επικρατήσουν δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA