Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επανεμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Αθήνας, σημαδεύτηκε από ένα σημαντικό μήνυμα που έστειλε.... καρφιτσώνοντας την πινέζα στον χάρτη του κορονοϊού στη βόρεια Ελλάδα! Ο λοιμωξιόλογος που ηγήθηκε της προσπάθειας αντιμετώπισης του κορονοϊού στην Ελλάδα, έδειξε αρκετά προβληματισμένος από το γεγονός ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών προχωρά με χαμηλούς ρυθμούς και ειδικά στη βόρεια Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο από τα στοιχεία της υγειονομικής περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης που πραγματικά σοκάρουν και «προαναγγέλλουν» νέα έξαρση της πανδημίας στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Εκεί ακριβώς εστίασε ο κ. Τσιόδρας, υπογραμμίζοντας πως όσο υψηλότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη τόσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων

Παρουσιάζοντας στοιχεία για την πανδημία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), προέβλεψε νέα εκτόξευση κρουσμάτων σε περιοχές με πολλούς ανεμβολίαστους πολίτες: «Οσο περισσότερο εμβολιασμένος είναι ο πληθυσμός (στο 70% με 75%) τόσο μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας. Οσο περισσότερο διστακτικός είναι κάποιος τόσο περισσότερο θα πρέπει να του δώσεις κίνητρα για να εμβολιαστεί». Οι προειδοποιήσεις του ECDC δεν περνούν απαρατήρητες από τον κ. Τσιόδρα και την ώρα που οι εμβολιασμένοι πολίτες άρχισαν -δικαιωματικά- να ανακτούν ελευθερίες, δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση, ειδικά με τη συγκυρία της γιορτής του πολιούχου Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη και των επερχόμενων παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου: «Το ευρωπαϊκό CDC της 30ής Σεπτεμβρίου ήταν ξεκάθαρο: ''Προσοχή, θα έχουμε αναζωπυρώσεις σε περιοχές ή χώρες με χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά''», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα λειτουργικό αδιέξοδο στα νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας: «Στην Ανατολική Μακεδονία δύο νοσοκομεία περιθάλπτουν περιστατικά κορονοϊού. Της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Έχουν όμως πληγεί και τα δύο από τις αναστολές εργασίας και βρίσκονται σε οριακή κατάσταση», τόνισε. «Δεν έχουν τις δυνατότητες πια να αναπτύξουν τον ίδιο αριθμό κλινών ΜΕΘ και απλής νοσηλείας, όπως στην κορύφωση του τρίτου κύματος, λόγω των ελλείψεων προσωπικού που προέκυψαν από τις αναστολές. Είναι ήδη στα όριά τους. Το επιχειρησιακό σχέδιο λειτουργίας των νοσοκομείων μετά τις αναστολές απέτυχε παταγωδώς», συμπλήρωσε ο κ. Γιαννάκος.

«Στο νοσοκομείο της Καβάλας, στους 1050 συνολικά εργαζόμενους τέθηκαν 100 σε αναστολή εκ των οποίων 50 νοσηλευτικό προσωπικό που δεν αναπληρώθηκαν. Σήμερα το νοσοκομείο είναι στα όρια του με γεμάτη την κλινική κορονοϊού 40 ασθενών και γεμάτη τη ΜΕΘ με 7 διασωληνωμένους ασθενείς. Την Κυριακή (10/10) δύο διασωληνωμένοι νέοι σε ηλικία ασθενείς με κορονοϊό διεκομίσθηκαν λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Εκεί, έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας 86 συνάδελφοι: 14 γιατροί και 72 λοιπό προσωπικό. Από το νοσηλευτικό προσωπικό τέθηκαν σε αναστολή 44 συνάδελφοι και αντικαταστάθηκαν από 4. Νοσηλεύουν 45 περιστατικά κορονοϊού σε απλές κλίνες και είναι σχεδόν γεμάτοι. Νοσηλεύουν επίσης 13 διασωληνωμένα περιστατικά κορονοϊού σε ΜΕΘ από τις 16 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν. Είναι επιβεβλημένη η άρση του μέτρου των αναστολών με δύο rapid test την εβδομάδα και μέτρα προστασίας. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να προσληφθεί για τρεις μήνες, όπως προβλέπει ο νόμος».

Ενας στους τρεις οι ανεμβολίαστοι στη Βόρεια Ελλάδα 

Στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται ένας στους τρεις ανεμβολίαστους πολίτες της χώρας, συμφωνά με τα επίσημα στοιχεία, που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ. Συνολικά, σε όλη την επικράτεια ανεμβολίαστο είναι το 48,75% των κατοίκων, εκ των οποίων το 31, 38% βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα. Όσον αφορά στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών, στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί το 74, 2%, ενώ στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, τη Δανία, τη Μάλτα, την Ισλανδία και την Ισπανία, έχει εμβολιαστεί το 100% σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά σε αυτές τις χώρες και για τους πολίτες άνω των 70, ενώ στη χώρα μας φτάνουν το 82, 6%. 

Υπό πίεση το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα 

Στο μέτωπο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) η κατάσταση χαρακτηρίζεται -σε γενικές γραμμές- σταθερή, με εξαίρεση τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, όπου εντοπίζεται και η μεγάλη επιβάρυνση. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας εισήχθησαν 187 νέοι ασθενείς, διασωληνωμένοι είναι 331 (ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 86,7%), ενώ καταγράφηκαν και 41 θάνατοι. Τέλος, η κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχεται πλέον στο 68,23% και των απλών κλινών COVID σε 33,78%.

Ζέρβας: Να γίνουν εμβολιασμοί - Αυξήθηκαν 20% τα κρούσματα 

Εν μέσω σφοδρής επέλασης του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, με το ιικό φορτίο να ανεβαίνει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και τα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο να ανέρχονται σε 349, ο δήμαρχος της πόλης έστειλε μήνυμα για διενέργεια περισσότερων εμβολιασμών. Κάλεσμα απηύθυνε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στην τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

«Το μήνυμα που μεταφέρω είναι σαφές: παίρνουμε την υγεία στα χέρια μας, κρατάμε όλους τους κανόνες, μάσκες και αποστάσεις, και προφανώς εμβολιαζόμαστε. Γιατί πιστεύω ότι όλοι θέλουμε την οικονομία, την εκπαίδευση, όλες τις λειτουργίες της πόλης μας ανοιχτές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο να καταβληθούν προσπάθειες, ώστε να «φτάσουμε τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών που καταγράφονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Καλώ κάθε συμπολίτη μου, κάθε Έλληνα, να εμβολιαστεί, να γευτεί αυτό το δώρο απέναντι στην υγεία του αλλά και απέναντι στους συμπολίτες του, το οποίο αντιστοιχεί και στη δυνατότητά του να συμμετέχει σε κάθε είδους εκδήλωση και κοινωνική δραστηριότητα», πρόσθεσε ο κ.Ζέρβας. Ο ίδιος ανέφερε ότι, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που λαμβάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε μια αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού της τάξης του 20%, αλλά οι νοσηλείες παραμένουν σχετικά σταθερές. Ειδικότερα, ο κ. Ζέρβας έκανε γνωστό ότι τα κρούσματα είναι 1.925 και οι νοσηλείες 157, ενώ τον Δεκέμβριο του 2020, όταν τα κρούσματα ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά, οι νοσηλείες ανέρχονταν σε 895.

«Όλα αυτά καταδεικνύουν ένα και μόνο γεγονός: ότι μοναδικό και ισχυρό μας όπλο είναι ο εμβολιασμός», σημείωσε ο κ. Ζέρβας, προσθέτοντας ότι «όσο περισσότεροι εμβολιαζόμαστε τόσο μικρότερη είναι η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία και τόσο λιγότεροι είναι οι περιορισμοί».

Εσπευσμένα στη Μακεδονία ο Θεμιστοκλέους 

Μόνο τυχαίο δεν είναι το εσπευσμένο ταξίδι του γενικού γραμματέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, ο οποίος την Τρίτη (12/10) θα επισκεφθεί περιοχές της Μακεδονίας και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με υγειονομικούς, καθώς και με φορείς της περιφέρειας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού και με στόχο την ενίσχυση του τείχους ανοσίας έναντι της νόσου Covid-19, ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ από την Τρίτη, έως και την Πέμπτη (14/10), θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με υγειονομικούς, καθώς και με φορείς της περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αντικείμενο τις προωθούμενες ενέργειες για την εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος με στόχο την ενίσχυση του τείχους ανοσίας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εμβολιασμών από τις Κινητές Μονάδες σε χωριά της Βόρειας Ελλάδας: 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA