Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που ο κουρνιαχτός από το χτύπημα του Εγκέλαδου στο Αρκαλοχώρι, που στοίχισε τη ζωή σε έναν συμπολίτη μας κι άφησε άστεγους εκατοντάδες, δεν έχει καθίσει ακόμη, η Κρήτη δοκιμάστηκε από νέα πανίσχυρη σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τρίτης 12 Οκτωβρίου. Το μέγεθος του σεισμού ήταν πολύ μεγάλο, ενώ το ευτυχές γεγονός ήταν ότι έγινε στη θάλασσα και δεν είχε επίκεντρο στη στεριά.

Παράλληλα, λόγω αυτού του γεγονότος, εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, καθώς το επίκεντρο υπολογίζεται στα μόλις 20 χιλιόμετρα από τα παράλια της ανατολικής Κρήτης και δη από την Ζάκρο. Οπως ενημέρωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος μέσω του Reader.gr οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τα παράλια, καθώς προκλήθηκε τσουνάμι μικρής έντασης, που δεν προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 6,4 Ρίχτερ.

Κατέρρευσε εκκλησία στη Σητεία - Υλικές ζημιές σε κτίρια

Η σεισμική δόνηση προκάλεσε την κατάρρευση ενός μικρού Ιερού Ναού στον Ξερόκαμπο Σητείας. Ο ναός του Αγίου Νικολάου ήταν στη θέση Φαρμακοκέφαλο, όπου βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Ζήρου. Ο σεισμός που έγινε έντονα αισθητός και είχε διάρκεια, προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα του Ξηρόκαμπου, καθώς έπεσαν ράφια και προϊόντα, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ζήρου Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη, έχουν υπάρξει αναφορές για κατολισθήσεις βράχων σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Ιδιαίτερα αισθητή σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο έγινε η σεισμική δόνηση.  Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ζάκρου στην Κρήτη, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρπάθου και συγκεκριμένα στις 12:32. Είχε εστιακό βάθος 12,5 χιλιόμετρα.

Στο δρόμο οι κάτοικοι, στις αυλές των σχολείων οι μαθητές

Αναστάτωση επικράτησε στην ανατολική Κρήτη, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 12:30 με επίκεντρο θαλάσσιο χώρο, νοτιοανατολικά της Ζάκρου, η οποία σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε μέγεθος 6,3 Ρίχτερ. Πολίτες βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να βρουν ένα ανοιχτό σημείο για να προστατευθούν, ενώ ακόμη και στο Ηράκλειο διευθυντές των σχολείων, ζήτησαν από τους μαθητές να βγουν από τις αίθουσες.

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων ή καταστροφών, χωρίς μέχρι αυτή την ώρα να έχει υπάρξει κάποια καταγεγραμμένη αναφορά.

Αισθητός και στο Ρέθυμνο ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ

Κανένα πρόβλημα δεν έχει αναφερθεί στους αρμόδιους φορείς του Ρεθύμνου, με την πολιτική προστασία και τα συνεργαζόμενα σώματα να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, υπήρξε άμεση επικοινωνία με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης του νομού «...και όπως μας αναφέρθηκε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Θα ήθελαν όμως να πω στους συμπολίτες μου ότι οφείλουν να παρακολουθούν τις οδηγίες από πλευράς της πολιτικής προστασίας σχετικά με μέτρα προστασίας από τους σεισμούς, τα οποία αφορούν όλη την Κρήτη».

Η κ. Λιονή, ανέφερε πως έχουν γίνει πολλές επισκέψεις σε σχολικές μονάδες και μαζί με τους εκπαιδευτικούς οι μαθητές έχουν παρακολουθήσει μαθήματα αντισεισμικής προστασίας και τα σχετικά με την προσωπική τους ασφάλεια. «Είναι σημαντικό οι πολίτες από μόνοι τους να ελέγξουν τα σπίτια τους, τα μπαλκόνια και τις πυλωτές, ώστε να διαπιστώσουν τυχόν ρωγμές ή άλλα θέματα και προβλήματα που θα έπρεπε να αναφέρουν στις υπηρεσίες».

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=420&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmanolis.konstantourakis%2Fvideos%2F942050946522277%2F&show_text=false&width=560&t=0https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=420&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmanolis.konstantourakis%2Fvideos%2F3172199553008333%2F&show_text=false&width=560&t=0
Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη του σεισμού. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA