Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12:24 στα ανοιχτά της Κρήτης και συγκεκριμένα 24 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου είχε ως αποτέλεσμα αφενός να προκληθεί μικρό τσουνάμι στις παράκτιες περιοχές, αφετέρου να προκληθούν αρκετές υλικές ζημιές και μία κατάρρευση Ιερού Ναού. Η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που σύμφωνα με αναφορές έγινε αισθητή εκτός από τον ελλαδικό χώρο και σε πολλές περιοχές που βρέχονται από τη θάλασσα της ανατολικής Μεσογείου. Υπήρχαν αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για... γερό κούνημα στο Κάιρο, ενώ σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η ισχυρή δόνηση που είχε και μικρό εστιακό βάθος συν τοις άλλοις (8,7 χλμ.) επηρέασε όμορες περιοχές, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Κύπρος!

Σε ό,τι αφορά στον ελλαδικό χώρο, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο, ενώ υπήρχαν αναφορές για κούνημα ακόμα και στην Αττική! 

Στο δρόμο οι κάτοικοι, στις αυλές των σχολείων οι μαθητές

Αναστάτωση επικράτησε στην ανατολική Κρήτη, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 12:30 με επίκεντρο θαλάσσιο χώρο, νοτιοανατολικά της Ζάκρου, η οποία σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε μέγεθος 6,3 Ρίχτερ. Πολίτες βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να βρουν ένα ανοιχτό σημείο για να προστατευθούν, ενώ ακόμη και στο Ηράκλειο διευθυντές των σχολείων, ζήτησαν από τους μαθητές να βγουν από τις αίθουσες.

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων ή καταστροφών, χωρίς μέχρι αυτή την ώρα να έχει υπάρξει κάποια καταγεγραμμένη αναφορά.

Αισθητός και στο Ρέθυμνο ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ

Κανένα πρόβλημα δεν έχει αναφερθεί στους αρμόδιους φορείς του Ρεθύμνου, με την πολιτική προστασία και τα συνεργαζόμενα σώματα να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, υπήρξε άμεση επικοινωνία με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης του νομού «...και όπως μας αναφέρθηκε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Θα ήθελαν όμως να πω στους συμπολίτες μου ότι οφείλουν να παρακολουθούν τις οδηγίες από πλευράς της πολιτικής προστασίας σχετικά με μέτρα προστασίας από τους σεισμούς, τα οποία αφορούν όλη την Κρήτη».

Η κ. Λιονή, ανέφερε πως έχουν γίνει πολλές επισκέψεις σε σχολικές μονάδες και μαζί με τους εκπαιδευτικούς οι μαθητές έχουν παρακολουθήσει μαθήματα αντισεισμικής προστασίας και τα σχετικά με την προσωπική τους ασφάλεια. «Είναι σημαντικό οι πολίτες από μόνοι τους να ελέγξουν τα σπίτια τους, τα μπαλκόνια και τις πυλωτές, ώστε να διαπιστώσουν τυχόν ρωγμές ή άλλα θέματα και προβλήματα που θα έπρεπε να αναφέρουν στις υπηρεσίες».

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=420&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmanolis.konstantourakis%2Fvideos%2F942050946522277%2F&show_text=false&width=560&t=0https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=420&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmanolis.konstantourakis%2Fvideos%2F3172199553008333%2F&show_text=false&width=560&t=0
Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη του σεισμού. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA