Μενού
  • Α-
  • Α+

Αν όταν ξυπνήσατε σήμερα το πρωί κοιτάξατε έξω από το παράθυρο σας και είδατε πως ο καιρός είναι σχετικά καλός, μην ξεγελαστείτε! Για τις επόμενες ώρες τα έντονα φαινόμενα που όλοι είδαμε τις προηγούμενες ημέρες ως απόρροια της κακοκαιρίας «Αθηνά» θα είναι ελάχιστα αλλά από το βράδυ απόψε και μετά η κακοκαιρία Μπάλλος θα κάνει αισθητή την παρουσία της σταδιακά σε όλη τη χώρα! Πρόκειται για ένα ακόμα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που θα φέρει βροχές, ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και βροχοθύελλες λόγω των δυνατών ανέμων! Με βάση τα προγνωστικά στοιχεία σε όλη τη χώρα «θα πέσει πολύ νερό» και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ουσιαστικά πρόκειται για μια κακοκαιρία που «ανά πάσα στιγμή θα πλήξει όλη τη χώρα και μπορεί να προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα».

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στην πυρόπληκτη Εύβοια και τη σεισμόπληκτη Κρήτη. Οι κάτοικοι των δύο νησιών μετρούν τις πληγές τους από τις προηγούμενες καταστροφές και ελπίζουν να μην «πνιγούν» στις λάσπες. Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο ενώ την ίδια ώρα οι μετεωρολόγοι κρούουν «καμπανάκι», προειδοποιούν για ακραία καιρικά φαινόμενα και καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η ανησυχία είναι για τις πρώτες ώρες της Πέμπτης που η κακοκαιρία θα μπει στη χώρα μας από τα δυτικά και θα επηρεάσει πρώτα τα νησιά του Ιονίου, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, τα παράλια της Πελοποννήσου και με το πέρασμά της ώρας θα «ανεβαίνει» προς την Αττική αλλά και προς τη Βόρεια Ελλάδα και περιοχές όπως το Αγιο Ορος, την Αμφίπολη, τη Θάσο και την Καβάλα.

Ποια τα κύρια χαρακτηριστικά του «Μπάλλου»

Η νέα κακοκαιρία θα επηρεάσει την χώρα από αργά απόψε το βράδυ, τη νύχτα της Πέμπτης και θα κρατήσει μέχρι και νωρίς το Σάββατο. Όπου οι καταιγίδες θα περιοριστούν στην ανατολική χώρα και στη συνέχεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ τα κύρια χαρακτηριστικά του «Μπάλλου» θα είναι:

  • Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις
  • Οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ.
  • Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (κυρίως στη βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου)

Ενόψει της σφοδρής κακοκαιρίας χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, πραγματοποίησε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους 13 Περιφερειάρχες όπου και, μεταξύ άλλων. υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενώ όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας θα βρίσκονται σε επιφυλακή και πλήρη διασπορά, ώστε να διασφαλιστεί άμεση επέμβαση και παροχή βοήθειας όπου χρειαστεί, σε διαρκή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εφόσον απαιτηθεί η συνδρομή του.

Συμβουλές της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες

Όπως συμβαίνει πάντα πριν απο την έλευση κάποιας σφοδρής κακοκαιρίας η Γενικής Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπενθυμίζει τις βασικές συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς.

  1. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  2. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  3. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  4. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  5. Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  6. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA