Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αλλαγή ώρας 2021: Πότε γυρνάμε τους δείκτες μία ώρα πίσω

Τελικά θα γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω αφού η απόφαση της Ε.Ε. για κατάργηση έχει «παγώσει»

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Παρά το γεγονός πως όλοι πιστεύαμε πως δεν θα ξαναβάλουμε στα ρολόγια μας τη χειμερινή ώρα, η πανδημία του κορονοϊού «πάγωσε» τις όποιες αποφάσεις και έτσι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι δείκτες θα πάνε μια ώρα πίσω και εμείς θα κερδίσουμε μια ώρα ύπνο! Αναλυτικότερα, το υπουργείο Υποδομών, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία φτάνει η στιγμή της λήξης του μέτρου της θερινής ώρας.

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Eυρωπαϊκής Ένωσης 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.. Συνεπώς, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.»!

Η πανδημία ανέβαλε τα σχέδια της Ε.Ε.

Οι αλλαγές ώρας ήταν να τερματιστούν φέτος, βάσει διάταξης που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019 αλλά η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν έχει αποκτήσει νομική ισχύ μέχρι τώρα, καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η απόφαση προέβλεπε ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021 για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα.

Η πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο, ανέβαλε τις όποιες αποφάσεις ενώ την όλη κατάσταση δυσκολεύει και το γεγονός ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη μέλη για το ποια ώρα θα διατηρήσουν, τη θερινή ή τη χειμερινή.

Γιατί θεσπίστηκε η αλλαγή ώρας;

Η αλλαγή της ώρας εισήχθη για να εξοικονομήσει ενέργεια στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο και μονιμοποιήθηκε στην ΕΕ το 1996. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο. Τη δεκαετία του '70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#ρολόγια #αλλαγή ώρας #Κορονοϊός #Ευρωπαϊκή Ένωση