Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η τουρκική επιθετικότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο» και η Αγκυρα απειλεί ευθέως με πόλεμο τη χώρα μας η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με παρέμβασή της ζητά τη δραστική μείωση των εξοπλιστικών κονδυλίων, τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 3 μήνες και τη θέσπιση 8ώρου για τους φαντάρους! Οι νεολαίοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιλέγουν να επαναφέρουν στο δημόσιο διάλογο τις θέσεις τους για το στρατό σε χρόνο, που βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με Γαλλία και ΗΠΑ.

«Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ παλεύει ενάντια στο μιλιταρισμό και τον ιμπεριαλισμό για τη δραστική μείωση των εξοπλιστικών κονδυλίων και την ακύρωση της συμμετοχής του ελληνική στρατού σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και φυσικά την καταστολή των λαϊκών αγώνων. Αγωνίζεται για τον εκδημοκρατισμό των ενόπλων δυνάμεων, την πάταξη των πελατειακών σχέσεων και την κατοχύρωση του ελεύθερου συνδικαλισμού στο στρατό», αναφέρει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή της.

Η μείωση της διάρκειας της στράτευσης με εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των στρατευμένων, η καθιέρωση ενός μη εκδικητικού πλαισίου εναλλακτικής θητείας και η αποποινικοποίηση της ολικής άρνησης στράτευσης αποτελούν για τη νεολαία της Κουμουνδούρου μονόδρομο. Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται η άμεση μείωση της θητείας στους 6 και σταδιακά στους 3 μήνες. Παράλληλα, όλη η διαθέσιμη υποδομή (γυμναστήρια, γήπεδα, λουτρά, αίθουσες ψυχαγωγίας) θα πρέπει να είναι στη διάθεση των στρατιωτών.

8ωρο για τους φαντάρους και αντιρρησίες συνείδησης σε περίοδο πολέμου

Στις θέσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για το στρατό περιλαμβάνεται και η θέσπιση 8ωρου ανώτατου ορίου ημερήσιας απασχόλησης για τους φαντάρους (υπηρεσίες και εργασία) καθώς και ότι καμία πειθαρχική ποινή δε θα πρέπει να επιμηκύνει τη διάρκεια της θητείας. Υποστηρίζεται δε, το δικαίωμα στην αναγνώριση της ιδιότητας του αντιρρησία συνείδησης οποιαδήποτε στιγμή, τόσο πριν όσο και μετά την κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις. «Δικαίωμα μετάπτωσης από τη στρατιωτική θητεία στην εναλλακτική αφού άλλωστε ισχύει το αντίστροφο. Ισχύς του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης και στην εναλλακτική ακόμα και σε περίοδο πολέμου ή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης όπως ζητά και η Διεθνής Αμνηστία. Ισότιμη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των νεοσυλλέκτων για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης. Παύση των διώξεων σε βάρος παλιών και νέων αντιρρησιών συνείδησης».

Ο «εκδημοκρατισμός των στρατοπέδων» βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ:

  1. Ελεύθερη διακίνηση ιδεών εντός των στρατοπέδων. Ελεύθερη κυκλοφορία πολιτικών κειμένων σε όλους τους χώρους χωρίς περιορισμό. Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
  2. Δικαίωμα υποβολής ομαδικών παραπόνων.
  3. Δημιουργία αιρετών και ανακλητών Επιτροπών Στρατευμένων σε κάθε μονάδα, χωρίς παρέμβαση της ιεραρχίας, που θα ασχολούνται με ζητήματα συνθηκών διαβίωσης, παραβίασης δικαιωμάτων κλπ.

Επιπρόσθετα, αφού τονίζεται η κάθετη αντίθεση στην οποιαδήποτε «συμμετοχή φαντάρου σε ενέδρες και προσπάθειες εκδίωξης, απέλασης και κακοποίησης οικονομικών-πολιτικών προσφύγων και μεταναστών», ζητούνται «αυστηρές πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις σε Διοικητές και αξιωματικούς που παροτρύνουν ή ανέχονται ομαδικά συνθήματα και άσματα εθνικιστικού περιεχομένου».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA