Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός - Μαρία Θεοδωρίδου: Τα παιδιά είναι ρεζερβουάρ νέων μεταλλάξεων, να εμβολιαστούν»

Τα παιδιά λειτουργούν ως «ρεζερβουάρ» νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα η Μαρία Θεοδωρίδου. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τη χορήγηση μίας δόσης του εμβολίου σε όσους έχουν νοσήσει. 

Παιδί (Πηγή: Shutterstock)
Παιδί (Πηγή: Shutterstock)

Τα παιδιά λειτουργούν ως «ρεζερβουάρ» νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. «Θα αναφερθώ σε μελέτη παιδιών και εφήβων στη Μασαχουσέτη, με μοριακό έλεγχο και καλλιέργειες από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος. Δόθηκε απάντηση πως ο ιός βρίσκεται σε αυτές τις εκκρίσεις στα παιδιά και τους εφήβους, είναι ζωντανός ιός, το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά ψηλό. Αυτό υπογραμμίζει πως και τα παιδιά μεταδίδουν, αλλά αποτελούν ένα ρεζερβουάρ νέων μεταλλάξεων. Επειδή ο χειμώνας πλησιάζει, τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν κατά της COVID, ενώ πρέπει να γίνει εμβολιασμός ευάλωτων και ενηλίκων κατά της γρίπης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: 3.164 κρούσματα, 43 θάνατοι και 347 διασωληνωμένοι

«Τα εμβόλια mRNA παρουσιάστηκαν με τεράστια προσπάθεια και όραμα, με ταχύτητα φωτός, σύμφωνα με τους δημιουργούς τους. Από τη συνέντευξή τους, ξεχωρίζω την τοποθέτηση πως μετά την πανδημία θα είναι περισσότεροι οι άνθρωποι που είναι ευγνώμονες στην επιστήμη. Τα εμβόλια είχαν μεγάλες δυσκολίες για τη διαχείρισή τους, βαθμιαία υπήρξαν βελτιώσεις ως προς τη συντήρησή τους. Περιέχουν το mRNA και απλά άλλα συστατικά, τα οποία το σταθεροποιούν. Δεν περιέχουν συστατικά που προκαλούν αλλεργίες, συμβάλλουν στον έλεγχο της πανδημίας», σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Εμβολιασμός: Μία δόση μετά την νόσηση

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τη χορήγηση μίας δόσης του εμβολίου σε όσους έχουν νοσήσει. Η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό είναι πιο αποτελεσματική από τη φυσική νόσηση, σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου. Η ανοσιακή αντίδραση είναι ποιοτικά καλύτερη και στηρίζεται στα μνημονικά κύτταρα που αναπτύσσονται. Άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν, είχαν 2,34 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν ξανά, σύμφωνα με έρευνα στο Κεντάκι.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, από την πλευρά του, ανέφερε: «Ξεπεράσαμε τους 12.600.000 εμβολιασμούς. Το 62,3% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση. Περισσότεροι από 6.300.000 πολίτες, έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα ξεπερνώντας το 60%. Με τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί 206.000 πολίτες και άλλοι 40.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Εμβόλιο #παιδιά #μετάλλαξη #Κορονοϊός #Μαρία Θεοδωρίδου

Best of Internet