Μενού
  • Α-
  • Α+

Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία που προέκυψαν από σχετική ανάλυση των ερευνητών (Παπαγιαννάκη, Λαγουβάρδου και Κοτρώνη) του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία στην 20ετία 2000-2020 καταγράφηκαν στην Ελλάδα πάνω από 380 πλημμύρες που κόστισαν τη ζωή σε 132 συνανθρώπους μας, εκ των οποίων οι 38 στην Αττική. Το λεκανοπέδιο δηλαδή επλήγη στο 30% των περιπτώσεων αυτών.

Οι πλημμύρες στην Αττική αποτελούν συνήθως αιφνίδιο αποτέλεσμα ραγδαίων βροχοπτώσεων, στις οποίες το αστικοποιημένο περιβάλλον της Αττικής είναι ιδιαίτερα ευάλωτο. Τα περισσότερα επεισόδια (73 από τα 112, ποσοστό 65%) καταγράφηκαν στις ιδιαίτερα αστικές περιοχές, δηλαδή της Αθήνας, του Πειραιά και των προαστίων, 27 επεισόδια (ποσοστό 24%) επηρέασαν περιοχές της Ανατολικής Αττικής, και 12 επεισόδια (11%) περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Στο παρακάτω σχήμα αποτυπώνεται η μηνιαία κατανομή των επεισοδίων πλημμύρας και του πλήθους των ανθρώπινων απωλειών. Οι φθινοπωρινοί μήνες, με πρώτο το Νοέμβριο, υπήρξαν οι πιο καταστροφικοί, γεγονός το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη καθώς τη συγκεκριμένη εποχή είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Η πλημμύρα στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017 με 24 νεκρούς ήταν το πιο θανατηφόρο επεισόδιο, ενώ άλλα 7 πλημμυρικά επεισόδια προκάλεσαν από 1 έως 5 ανθρώπινες απώλειες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA