Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα σημάδια επιδείνωσης της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και βέβαια τον καιρό που σιγά σιγά αρχίζει να είναι πιο κρύος, πονοκεφαλιάζουν τους ειδικούς οι οποίοι προβλέπουν έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα. Σε αυτά, βεβαία, θα πρέπει να προστεθεί και η εποχική γρίπη η οποία έχει αρχίσει και αυτή να δείχνει... άγριες διαθέσεις.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως, όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την εικόνα της πανδημίας στη χώρα, το επιδημιολογικό φορτίο στη Ελλάδα αυξήθηκε κατά 28%, ενώ έχει αυξηθεί και το ποσοστό της θετικότητας. Αναφερόμενη δε στη Βόρεια Ελλάδα, είπε ότι η πορεία που διαγράφει η πανδημία είναι διαφορετική από την υπόλοιπη επικράτεια, καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση. 

Η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου παρουσίασε και στοιχεία μεγάλης ανασκόπησης για τις μακροχρόνιες συνέπειες του κορονοϊού, στην οποία φαίνεται πως η λοίμωξη δεν είναι τόσο απλή όσο μια λοίμωξη του αναπνευστικού. Ένας στους δύο αναρρώσαντες από την Covid επισήμαναν συμπτώματα ακόμη και έξι μήνες μετά. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται χρόνια κόπωση, κινητικά προβλήματα, άγχος, δυσκολία στη συγκέντρωση. «Η λοίμωξη από τον κορονοϊό δεν είναι μια απλή γριπούλα» τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Κοκτέιλ κορονοϊού – γρίπης

Την ίδια, ώρα, ωστόσο, με την αύξηση του κρύου οι ειδικοί φοβούνται και για ένα «κοκτέιλ» που μπορεί να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η χαλάρωση των μέτρων και η κόπωση των πολιτών, έχει φέρει μια χαλαρότητα η οποία μπορεί να «φουντώσει» τόσο την εποχική γρίπη όσο και τον κορονοϊό.

«Καθώς ο καιρός κρύωσε και κλειστήκαμε μέσα στα σπίτια μας, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού έχει σημαντικά αυξηθεί. Όλοι, νομίζω, θα παρατηρήσατε ότι φέτος το φθινόπωρο είναι λίγο διαφορετικό από το περσινό, καθώς όλο και κάποιος από το περιβάλλον μας εμφανίζει μια ίωση. Αυτό συμβαίνει γιατί η συμπεριφορά μας άλλαξε και προμηνύει ότι φέτος το χειμώνα η νοσηρότητα γενικά θα είναι πιο αυξημένη. Προτρέπουμε, λοιπόν, όλους τους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας να μην αμελήσουν να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης» είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Παραμένει χαμηλά η εμβολιαστική κάλυψη

Η κ. Παπαυαγγέλου αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των εμβολίων, τονίζοντας ότι προσφέρουν προστασία σε όλους και πρόσθεσε ότι όλοι οι νέοι που έχασαν την ζωή τους ήταν ανεμβολίαστοι.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που θα ήθελαν κυβέρνηση και ειδικοί, κάτι που, ουσιαστικά, σημαίνει ότι και αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα συμβάλει στο να είναι «βαρύς» ο χειμώνας που έρχεται!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA