Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που χιλιάδες πιστοί συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στους ιερούς ναούς, άλλοι με μάσκες και άλλοι χωρίς, με αποστάσεις αλλού να τηρούνται και αλλού όχι και ενώ ο κορονοϊός αυξάνει συνεχώς την επιθετικότητά του, ο εκπρόσωπος τύπου της Διαρκούς Ιερά Συνόδου, Μητροπολίτης Τιμόθεος, παρέθεσε την άποψη πως «το φίλημα της εικόνας δεν μεταδίδει ασθένειες». 

Με δηλώσεις του στο MEGA σχετικά με το εάν έγιναν σωστά οι έλεγχοι την Κυριακή στις εκκλησίες, αναφορικά με την παρουσίαση των διαγνωστικών ελέγχων των πιστών, ο κ. Τιμόθεος τόνισε πως ο ίδιος τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ των ελέγχων, όμως, σε άλλο σημείο της δήλωσής του, ανέφερε πως «...ο δυνατός άνθρωπος στην πίστη, όπως και να προσκυνήσει, θα πάρει τη χάρη του», αλλά και πως «οι ιερές εικόνες, τα αποτυπώματα των Αγίων μας δεν μεταδίδουν τον ιό ή ασθένεια».

«Όπως μας έλεγε και ο Απόστολος Παύλος, υπάρχουν οι δυνατοί στην πίστη που διαχειρίζονται πράγματα καθημερινότητας, όπως εκείνοι τα κρίνουν, αλλά υπάρχουν και οι ασθενείς, οι πιο αδύναμοι στην πίστοι. Αυτοί που φοβούνται ότι η χάρη του Θεού θα τους μεταδώσει τον ιό, ας μην κατεβάσουν τη μάσκα. Πρέπει να μάθουν οι άνθρωποι να ζουν μέσα στην ελευθερία του Θεού. Αρκεί να έχουμε αγάπη στην καρδιά. Οι ιερές εικόνες καθαρίζονται σε όλους τους ναούς», πρόσθεσε. «Η Ιερά Σύνοδος έκανε έκκληση και προτροπή», τόνισε, σημειώνοντας πως δεν επέβαλε στους πιστούς και ιερείς τι να κάνουν. Και αυτό είναι το μόνο σίγουρο, καθώς οι εικόνες πιστών στους ιερούς ναούς είναι χαρακτηριστικές. 

Δεν τηρήθηκαν τα μέτρα

Στο βίντεο που προβλήθηκε στο MEGA οι εικόνες από τις εκκλησίες που έγινε το ρεπορτάζ, αποδεικνύει ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα όπως θα έπρεπε. Στις Σέρρες, στον Ιερό Ναό Παμμέγιστων Ταξιαρχών που είναι πολιούχοι, οι πιστοί είπαν πως έλεγχοι δεν έγιναν κατά την είσοδό τους στην εκκλησία. Και έξω από τον ναό προσκύνησαν και φίλησαν τις εικόνες χωρίς μάσκα. Για να αποφύγουν τον συνωστισμό μέσα στην εκκλησία υπήρξαν και αυτοί που κάθισαν σε πλαστικά καθίσματά στο κρύο σε εξωτερικό χώρο για να ακούσουν την λειτουργία. Και ο ιερέας όταν γέμισε εκκλησία βγήκε έξω και δεν επέτρεπε να μπουν και άλλοι.

Στον Κορυδαλλό, στον Ιερό ναό Παμμέγιστων Ταξιαρχών δεν έγιναν έλεγχοι λένε οι πιστοί. Και μέσα ο κόσμος πάρα πολύς αλλά και έξω η ουρά ήταν ατελείωτη. Δεν έλειψαν αυτοί που κάθισαν στα παγκάκια εξωτερικά του ναού. Σε κάθε περίπτωση έλεγχος για πιστοποιητικά δεν γινόταν, καθώς παραμένει προαιρετική η ύπαρξή τους.

Αντίθετοι στα μέτρα της ιεραρχίας είναι οι Μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς Κυθήρων Σεραφείμ και Γόρτυνας Ιερεμίας. Στη Μυτιλήνη οι αρχάγγελοι είναι πολιούχοι. Η γιορτή μεγάλη. Αν και δεν έγιναν παρελάσεις καθώς η Μυτιλήνη γιορτάζει τα 109 χρόνια απελευθέρωσης της στους ναούς υπήρξε συνωστισμός. Αν και ο Μητροπολίτης είναι ο πρώτος που έβαλε το θέμα για τα αυστηρά μέτρα, η εικόνα μέσα από τον ναό ήταν χαρακτηριστική και έδειχνε πως δεν μπορούσε να ελέγχει ο συνωστισμός. Στην Πάτρα από την άλλη η εικόνα από νωρίς το πρωί ήταν καλύτερη με ελεγχόμενη είσοδο στον Ιερό Ναό Αγγέλων, στο πρώτο νεκροταφείο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA