Μενού
  • Α-
  • Α+

Δραματικές στιγμές που ώρα με την ώρα γίνονται ολοένα και χειρότερες ζουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στα ελληνικά νοσοκομεία που πλέον δεν εστιάζουν μόνο στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, αλλά και στην Αττική. Τα κρούσματα κορονοϊού έσπασαν ξανά αρνητικό ρεκόρ (7.335), παράλληλα με τους αριθμούς θανάτων και διασωληνωμένων που αυξάνονται με μαθηματική ακρίβεια. Η κατάσταση θυμίζει πια πολεμικό τοπίο με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να εκφράζουν την αγωνία τους για τις αντοχές στο ΕΣΥ, οι εφημερίες να μετατρέπονται σε κόλαση, οι ΜΕΘ να στερεύουν και οι διάδρομοι να γεμίζουν ράντζα. Oι εφημερίες που καλούνται να κάνουν οι γιατροί είναι εξαντλητικές, ενώ οι ΜΕΘ γεμίζουν ασφυκτικά. 

Σε ασφυξία η Θεσσαλονίκη

Ουρές ασθενοφόρων σχηματίστηκαν και σήμερα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα σε Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου, εκεί όπου ασθενείς βρίσκονται πλέον εκτός ΜΕΘ. Στα 28 νοσοκομεία της Μακεδονίας -  Θράκης νοσηλεύονται 1.207 ασθενείς, ενώ από 499 κατέληξαν από τις 12 Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι τις τελευταίες 15 ημέρες, 87% ανεμβολίαστοι.

Μάλιστα, οι γιατροί επισημαίνουν πως θα χρειαστεί να διασωληνωθούν ασθενείς ακόμα και σε απλές παθολογικές κλινικές στο Ιπποκράτειο. Χαρακτηριστικό είναι πως η εφημερία στο «Παπανικολάου» ξεκίνησε τη Δευτέρα με μηδέν κλίνες. Μέχρι τις 6 το απόγευμα έγιναν περίπου 25 εισαγωγές και όπως αναφέρουν οι γιατροί 4 πολίτες είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ενώ 8 ακόμη περιμένουν να διασωληνωθούν.

Σφίγγει ο κλοιός και στην Αττική

Πολύ δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή εφημερία στο «Αττικόν» νοσοκομείο καθώς σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ έχουν ήδη αναπτυχθεί 82 ράντζα, ενώ η εφημερία αναμένεται να λήξει αύριο το πρωί. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗN, κύριος Γιαννάκος: «Γέμισαν ήδη οι διάδρομοι των κλινικών ράντζα. Μέχρι τώρα το νοσοκομείο ανέπτυξε 82 ράντζα, ενώ ασθενείς έχουν σχηματίσει ουρές για να εξεταστούν.

Παράλληλα, στο Λαϊκό Νοσοκομείο δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και ειδικά στην Παθολογική αρκετοί ασθενείς από χθες ήταν σε ράντζα και φορεία στους διαδρόμους. Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές κλίνες στα νοσοκομεία έχουν χρησιμοποιηθεί για ασθενείς με κορονοϊό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για ασθενείς με άλλα νοσήματα ή έκτακτα περιστατικά.

Βόλος: «Ένας γιατρός για 150 ασθενείς» 

Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το σύστημα Υγείας και η επίταξη των ιδιωτικών γιατρών και νοσοκομείων βρίσκεται προ των πυλών. Την ίδια στιγμή, στο Βόλο τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από οριακά: «Το νοσοκομείο έχει τελειώσει, δεν αντέχει άλλο και κάποιοι πρέπει να το πουν. Έχει κλατάρει το νοσοκομείο», σημείωσε στο MEGA ο διευθυντής νευροχειρουργικής του νοσοκομείου Βόλου, Νίκος Χαφτούρας, που με τρεμάμενη φωνή παραδέχτηκε την δραματικη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο. «Η κατάσταση είναι δραματική είναι μια μαύρη μέρα χθες είχαμε 5 θανάτους. Είμαστε σε ένα πόλεμο χωρίς στρατιώτες και πυρομαχικά. Ένας γιατρός για 150 ασθενείς» πρόσθεσε. Ακόμη και η ροή του οξυγόνου του νοσοκομείο καταρρέει από την πίεση. Συνολικά στη Θεσσαλία νοσηλεύονται 450 ασθενείς.

SOS εκπέμπει και η Λάρισα

Στο μεταξύ, SOS εκπέμπει και το γενικό νοσοκομείο Λάρισας που έχει γεμάτες όλες τις κλίνες ΜΕΘ. «Την Κυριακή διακόμισα στο Σισμανόγλειο έναν ασθενή και σήμερα διασωληνώσαμε έναν 50χρονο. Ο ίδιος ήταν ανεμβολίαστος», είπε ο Διευθυντής Α' Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Από αύριο Τρίτη ανοίγουν 23 κρεβάτια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όμως και αυτά δεν είναι αρκετά.

Συνεχείς εισαγωγές και στην Πάτρα

Και στην Πάτρα όμως οι γιατροί εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους με 400 ασθενείς σε κλίνες και μονάδες. Τα σημερινά κρούσματα στην Αχαΐα φτάνουν τα 242, ενώ αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται πάνω από 150 άνθρωποι. Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν άλλωστε και η χθεσινή εφημερία μετά από πολύ καιρό στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα. Περισσότεροι από 40 ήταν οι ασθενείς με κορονοϊό που έφτασαν στο νοσοκομείο. Από αυτούς 17 εισήχθησαν στην κλινική κορονοϊού εκ των οποίων οι 14 ήταν ανεμβολίαστοι. «Ένα 80-85% καταλαμβάνεται από ανεμβολίαστους συμπολίτες μας που πάσχουν βαριά», εξήγησε η υπεύθυνη Κλινικής covid στο νοσοκομείο του Ρίου.

Τζανάκης: «Τρίτη δόση για να σωθούμε»

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι οι δηλώσεις του καθηγητή πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη στο OPEN, ο οποίος βλέποντας τα κρεβάτια στα νοσοκομεία να... στερεύουν, σημείωσε πως η μόνη λύση είναι πια το εμβόλιο: «Δεν μπορούμε να το βάζουμε άλλο στα πόδια, τα νοσοκομεία γεμίζουν και τα lockdown δεν θα βοηθούσαν. Είδαμε ότι και την προηγούμενη φορά κλείσαμε την πόρτα μας και υποτίθεται ότι κλείσαμε τον ιό απ' έξω, αλλά ο ιός ήταν στις οικογένειές μας. Επομένως πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι και να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό. Πώς; Με τον εμβολιασμό μας. Ενα ποσοστό περίπου 20% των κρουσμάτων και των νοσηλειών θα καταλαγιάσει εάν τρέξουμε να κάνουμε την τρίτη δόση».

Βατόπουλος: «Δεν αποκλείω τίποτα»

Διαφορετική άποψη ως προς το τι πρέπει να γίνει αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας κατέθεσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ παρέθεσε εξαιρετικά δυσοίωνες εκτιμήσεις: «Όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο αυξάνει η πιθανότητα μεταλλάξεων. Τα νέα μέτρα «πάρθηκαν για να μην επηρεαστεί η οικονομική και κοινωνική ζωή. Το ιδανικό θα ήταν και μέτρα περιορισμού. (…) Εγώ δεν αποκλείω απολύτως τίποτα. Κατανοώ την ισχυρή προσπάθεια της κυβέρνηση να μην πάει σε περιορισμού και να επιβάλει μάσκες, αποστάσεις και εμβολιασμό. Αλλά αυτό εξαρτάται και από τη συμπεριφορά μας».

Κιουμής: «Τα νέα μέτρα θέλουν χρόνο για να αποδώσουν» 

Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής, σχολίασε τα νέα μέτρα που αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους: «Δεν φτάνει μια εβδομάδα για να αλλάξει το τοπίο. Θα χρειαστεί να παραμείνει αυτό το ρεύμα εμβολιασμών για μεγάλο χρονικό διάστημα και ει δυνατών να ενδυναμωθεί ώστε να ορθώσουμε ισχυρότερο τείχος προστασίας στην πανδημία». Σημείωσε πως λείπει η υπευθυνότητα από μια σειρά ατόμων που δεν εμβολιάζονται και σημείωσε πως «κανείς δεν αποκλείει ότι θα χρειαστούμε και τέταρτη δόση εμβολίου».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA