Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που τη χώρα «σαρώνει» το τέταρτο κύμα της πανδημίας με σχεδόν κάθε μέρα να καταγράφεται νέο αρνητικό ρεκόρ στα κρούσματα, κόντρα έχει ξεσπάσει εντός του κύκλου των ειδικών αναφορικά με το πότε πρέπει να γίνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός σε σχέση με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Την αφορμή για την εν λόγω κόντρα φαίνεται πως έδωσε η αναφορά του μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος -μεταξύ άλλων- είχε ισχυριστεί σε ανάρτησή του πως για να γίνει το εμβόλιο γρίπης θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 ημέρες μέχρι την χορήγηση οποιασδήποτε δόσης του mRNA COVID-19. Η συγκεκριμένη αναφορά έρχεται σε αντίθεση με όσα αναφέρει επίσημα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με αποτέλεσμα η επιτροπή να εκδώσει σήμερα Πέμπτη (11/11) ανακοίνωση για το ζήτημα που έχει προκύψει.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρεται:

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με αφορμή την ανακοίνωση επιστημονικών προσωπικών απόψεων ιατρών σχετικά με το χρόνο που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 και του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη, υπενθυμίζει τις οδηγίες της με αριθ. Γ.Π.οικ.59204/27-9-2021 εγκυκλίου με θέμα «Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2021-22 -Αντιγριπικός εμβολιασμός» σύμφωνα με τις οποίες:

«Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού».

Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούνται και εναρμονίζονται με τις διεθνείς συστάσεις. Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορoνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του.

Η υλοποίηση ενός προγράμματος Δημόσιας Υγείας, όπως αυτό του εμβολιασμού, πολύ περισσότερο σε περίοδο πανδημίας, απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα».

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη:

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA