Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διερεύνηση των κονδυλίων της καμπάνιας ενημέρωσης των μέτρων προστασίας από την πανδημία και τον τρόπο διενέργειας των δημοσκοπήσεων τη διετία 2019-2021, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, δίνοντάς της σε πρώτη φάση τουλάχιστον προθεσμία δύο μηνών για την ολοκλήρωση των εργασιών της.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 142 βουλευτές, υπερβαίνοντας τους 120 που απαιτεί το αναθεωρημένο Σύνταγμα για εξεταστική που αιτείται η πλειοψηφία. Καταψήφισαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ, ενώ κατά πληροφορίες απουσίαζε από την ψηφοφορία ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Σημειώνεται πως κατά την Συνταγματική Αναθεώρηση η Βουλή ενέκρινε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου με το άρθρο 68 παρ.2, οι κοινοβουλευτικές μειοψηφίες να έχουν τη δυνατότητα συγκρότησης δύο εξεταστικών επιτροπών ανά περίοδο, αρκεί η πρότασή τους να συγκεντρώνει τη στήριξη 120 βουλευτών έναντι της απόλυτης πλειοψηφίας των 151.

Ανέβηκαν οι τόνοι στη συζήτηση

Η συζήτηση που προηγήθηκε πάντως κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, με τον Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύει δριμύ κατηγορώ κατά του Πρωθυπουργού για «ανήθικη» συμπεριφορά και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ με πρόσχημα την πανδημία και στόχο - όπως ισχυρίστηκε  - να δημιουργήσει «καθεστώς» στα ΜΜΕ. «Ο Κουρτς μάλλον είναι Αρσακειάδα μπροστά στον κ. Μητσοτάκη», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να ερμηνεύσει τη συμφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την πρότασή του κόμματός του σε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια εναλλακτική  διακυβέρνηση.

Στον αντίποδα, σε «πολιτικό καιροσκοπισμό» απέδωσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι έχει τηρηθεί απολύτως η νομιμότητα.  

«Ο πρωθυπουργός και η ΝΔ σέβονται τους συνταγματικούς θεσμούς. Αντιθέτως η αντίληψη περί διαφάνειας και ακεραιότητας από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι α λα καρτ. Μόνο όποτε μας ωφελεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται φερόμενος υπέρ της διαφάνειας, επέλεξε να ελέγξει μόνο τη δική μας περίοδο. Για τη δική του να μην ασχοληθούμε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γεραπετρίτης, στηλιτεύοντας την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνηθεί εξ αρχής η διεύρυνση της περιόδου έρευνας της Επιτροπής από το 2015, ώστε να ερευνηθούν και τα πεπραγμένα της δικής του διακυβέρνησης.

Πάντως, το σύνολο των υπόλοιπων κομμάτων, συμφώνησε με την ανάγκη διεύρυνσης.

Το επόμενο διάστημα οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα ορίσουν τα μέλη που θα συμμετέχουν στην Επιτροπή, η οποία καλείται να παραδώσει το πόρισμά της εντός δύο μηνών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.