Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ μέσω κλιμάκωσης του τέταρτου κύματος του κορονοϊού. Την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 50% την ώρα που οι διασωληνωμένοι σε ολόκληρη τη χώρα είναι 508 και όσοι νοσηλεύονται με covid έφτασαν πλέον τους 3,633. Τα νοσοκομεία, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, είναι σε οριακή κατάσταση και οι γιατροί εκεί ζουν εφιαλτικές στιγμές.

Με δεδομένο πως ήδη φτάνουμε στα μέσα Νοεμβρίου και ουσιαστικά βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την έναρξη της εορταστικής περιόδου, είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί και έχει πάνω στο τραπέζι το Plan B και είναι διατεθημένη να το θέσει σε εφαρμογή αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν φανούν κάποια σημάδια βελτίωσης της κατάστασης.

Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει κλείσιμο της κοινωνίας και της οικονομίας, οι επιλογές που έχει το Μέγαρο Μαξίμου, δεν Είναι πολλές. Τα όποια μέτρα έρθουν (αν έρθουν) εξαιτίας της κατάστασης του ΕΣΥ αλλά και ενόψει Χριστουγέννων θα αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας και θα κινούνται στην πεπατημένη της Αυστρίας που οδηγεί αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί σε ένα άτυπο lockdown αφού στην πραγματικότητα δεν μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε δραστηριότητα έξω από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, από την κυβέρνηση θα περιμένουν ακόμη λίγες ημέρες και εάν δεν δουν αποκλιμάκωση της πανδημίας, τότε θα προχωρήσουν στη λήψη κι άλλων μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Όπως αναφέρθηκε, οι πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, θα έχουν υποχρέωση να κάνουν τρία rapid test την εβδομάδα, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και το ενδεχόμενο τα τεστ αυτά να έχουν διάρκεια 24 ωρών και όχι 48 ωρών, σε ό,τι αφορά στην εστίαση. Σε περίπτωση που τελικά προχωρήσει αυτό το σενάριο, το κόστος για τους ανεμβολίαστους πολίτες θα ανέλθει σε 30 με 40 ευρώ την εβδομάδα.

Επίταξη γιατρών και συμφωνίες με τους κλινικάρχες

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και για τους ιδιώτες γιατρούς, αφού όπως διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο επιθυμητός αριθμός των ιδιωτών γιατρών τότε από τη Δευτέρα θα ενεργοποιηθεί το μέτρο όπως είχε συμβεί και τον Μάρτιο, τότε για 206 ιδιώτες γιατρούς. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει και κίνητρα για τους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να υπάρξει εθελοντική προσέλευση με τους όρους της σύμβασης των 2.000 ευρώ τον μήνα ή των 250 ευρώ ανά 24ωρη εφημερία ενώ υπάρχει και η δυνατότητα part-time απασχόλησης με 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία το φύλλο της επίταξης θα παραδίδεται από αστυνομικούς στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν ενώ στο έγγραφο θα αναγράφεται το νοσοκομείο, η ώρα και η ημερομηνία που θα πρέπει να παρουσιαστούν. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα και κατόπιν εισήγησης των διοικητών των αρμόδιων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της Διαχείρισης ασθενών με Covid στα νοσοκομεία, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος μέχρι σήμερα έχει υπογράψει αποφάσεις διάθεσης, όπως προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία, με 11 ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στον Βόλο, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα και στην Κοζάνη.

Επιπλέον, πέραν των 296 κλινών που έχουν ήδη διατεθεί, υπεγράφησαν Αποφάσεις Διάθεσης για:

  • 155 κλίνες για Covid-19 περιστατικά
  • 191 απλές κλίνες για non Covid-19
  • 12 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)
  • 10 κλίνες σε Μονάδες Αυξημένη Φροντίδας (ΜΑΦ)

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί μαζί με το προσωπικό τους για τη νοσηλεία Covid ασθενών 405 κλίνες για Covid περιστατικά, ενώ έχουν διατεθεί για non Covid περιστατικά 231 απλές κλίνες, κυρίως παθολογικών και χειρουργικών περιστατικών, 18 ΜΕΘ και 10 ΜΑΦ. Συνολικά οι κλίνες που έχουν διατεθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τις ιδιωτικές δομές ανέρχονται σε 664 κλίνες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA