Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε εξέλιξη είναι το σαρωτικό πέρασμα του τέταρτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας, το οποίο έχει ρίξει βαριά τη σκιά του σε όλη την Ευρώπη. Την ώρα που ο Νοέμβριος είναι ο χειρότερος μήνας σε κρούσματα και θανάτους, οι ειδικοί και η κυβέρνηση έχουν θέσει επί τάπητος όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ανάσχεση της «εκτόξευσης» των μολύνσεων από κορονοϊό. Ηδη από το πρωί του Σαββάτου (13/11) τέθηκαν σε εφαρμογή νέα μέτρα αναφορικά με τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων. Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν σε όλους τους τόνους πως δεν τίθεται θέμα γενικού lockdown, ενώ εκφράζεται η αισιοδοξία πως μέσα στον Δεκέμβριο θα σημειωθεί απότομη πτώση των κρουσμάτων.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος αναφερόμενος σε προτάσεις των ειδικών, που κάνουν λόγο ακόμη και για απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων χωρίς τεστ παντού, είπε ότι: «Aκούμε πάντα τη γνώμη των ειδικών και λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας. Τα νούμερα μας δείχνουν το δρόμο, και τα νούμερα δείχνουν ότι είμαστε σε μάλλον καλό δρόμο, τουλάχιστον τα νούμερα των εμβολιασμών, που έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Γίνεται μάχη για την 3η δόση για να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας.

Κατά τη γνώμη μου δεν έχει ξεφύγει η πανδημία. Τα νούμερα που βλέπουμε τώρα σε κρούσματα, τα είχαμε προβλέψει από το καλοκαίρι, λέγαμε για την πανδημία των ανεμβολίαστων. Παρακαλώ όλους να θωρακίσουν τον εαυτό τους. Οι άνθρωποι που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, θα έπρεπε να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Πιστεύω, όπως βλέπω τα νούμερα, ότι μετά το Δεκέμβρη θα έχουμε απότομη πτώση των κρουσμάτων. Για τις γιορτές δε νομίζω ότι χρειάζεται να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Οι περιορισμοί που υφίστανται τώρα δε θα αρθούν τα Χριστούγεννα. Τα μέτρα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους».

«Κανείς δε θέλει να γυρίσει στο καθεστώς των SMS»

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «απόφαση και βούληση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν οριζόντια τοπικά μέτρα που θα αφορούν και εμβολιασμένους». «Η αγορά, η οικονομία, η παιδεία θα μείνουν όρθιες, κανείς δεν θέλει να γυρίσει στο καθεστώς των SMS και στην τηλεκπαίδευση» πρόσθεσε, ενώ σημείωσε πως από Δευτέρα θα ξεκινήσει η επιστράτευση γιατρών, όπου χρειάζεται.

«Οι ανεμβολίαστοι έχουν υποχρέωση να κάνουν τεστ, ενώ από σήμερα Σάββατο στα σούπερ μάρκετ θα ισχύουν οι περιορισμοί που ίσχυαν παλιότερα. Δεν ξανακλείνουμε, εφαρμόζουμε τα υγειονομικά μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι, το πιο ασφαλές είναι να σπεύσουν να εμβολιαστούν για να κάνουν γιορτές με τους δικούς τους ανθρώπους για να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστεροι» σημείωσε. Για την τρίτη δόση εμβολίου παρατήρησε πως «είναι απαραίτητη όσο ήταν και οι δυο δόσεις (ή η μια της Johnson & Johnson) για να είμαστε οχυρωμένοι».

Σε «ασφυξία» το ΕΣΥ - Ανησυχία ενόψει των γιορτών

Ολα αυτά βέβαια την ώρα που η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ασφυκτική. Την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 50% την ώρα που οι διασωληνωμένοι σε ολόκληρη τη χώρα είναι 508 και όσοι νοσηλεύονται με κορονοϊό έφτασαν πλέον τους 3.633. Τα νοσοκομεία, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, είναι σε οριακή κατάσταση και οι γιατροί εκεί ζουν εφιαλτικές στιγμές.

Με δεδομένο πως ήδη φτάνουμε στα μέσα Νοεμβρίου και ουσιαστικά βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την έναρξη της εορταστικής περιόδου, είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί και έχει πάνω στο τραπέζι το Plan B και είναι διατεθειμένη να το θέσει σε εφαρμογή αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν φανούν κάποια σημάδια βελτίωσης της κατάστασης.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει κλείσιμο της κοινωνίας και της οικονομίας, οι επιλογές που έχει το Μέγαρο Μαξίμου, δεν είναι πολλές. Τα όποια μέτρα έρθουν (αν έρθουν) εξαιτίας της κατάστασης του ΕΣΥ αλλά και ενόψει Χριστουγέννων θα αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας και θα κινούνται στην πεπατημένη της Αυστρίας που οδηγεί αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί σε ένα άτυπο lockdown αφού στην πραγματικότητα δεν μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε δραστηριότητα έξω από τα σπίτια τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA